Andijvie ovenschotel

Deze andijvie ovenschotel kwam tot stand, omdat Er zijn zo van die dagen dat ik het liefst ’s middags al kook omdat ik daar ’s avonds niet/nauwelijks tijd voor ga hebben. Het is dan ideaal om een gerecht te koken dat je ’s avonds prima weer kunt opwarmen. Nu vind ik dat met stamppot altijd een beetje lastig, want dat is toch het lekkerst als je het vers maakt. Of je moet het willen opbakken trouwens, dat is helemaal de bom. Maar daar is Tim helaas niet zo’n fan van, onbegrijpelijk niet? Ik had laatst zin in andijviestamppot maar ik moest dat ’s avonds even snel kunnen opwarmen. De makkelijkste manier: magnetron maar meh, dat vind ik toch niet zo’n succes. Uiteindelijk kwam ik bij de oven uit en toen bedacht ik me: waarom bedenk ik geen andijviestamppot uit de oven. Beste keuze ooit want stiekem vind ik deze variant van de oh-zo-geliefde stampandijvie nog veel lekkerder. Hij is een tikkeltje guilty, maar dat moet zo af en toe kunnen, toch?

Waarom kiezen voor een andijvie ovenschotel?

Van jongs af aan leerde ik thuis om andijviestamppot te maken met aardappelen, andijvie en spekjes. Simpel, maar altijd lekker. Later voegde ik jus toe omdat Tim de stamppot anders te droog vond. Weer wat later ontdekte ik dat rauwe ui de stamppot nog lekkerder maakt. Het leuke is dat iedereen zijn eigen draai geeft aan zo’n standaard gerecht. Deze variant van andijviestamppot, die ik nu deel, is een van mijn favorieten geworden. Kaas en stamppot zijn een gouden combinatie, vooral als je kruidenkaas gebruikt. Ik probeerde dit eerst met preistamppot en nu dus ook met andijvie uit de oven. Het resultaat? Heerlijk!

Andijviestamppot uit de oven

De voordelen van andijvie uit de oven

Een groot voordeel van een andijvie ovenschotel is de veelzijdigheid. Je kunt eindeloos variëren met ingrediënten. Voeg bijvoorbeeld gebakken spekjes, stukjes worst of extra groenten toe. De oven zorgt ervoor dat alle smaken goed samenkomen en het gerecht een heerlijk krokant korstje krijgt. Bovendien kun je de ovenschotel al eerder op de dag bereiden en hem ’s avonds alleen nog even opwarmen. Ideaal voor drukke dagen!

Tips voor de perfecte andijvie ovenschotel

  1. Gebruik kruidenkaas: Het toevoegen van kruidenkaas geeft een romige smaak aan je ovenschotel.
  2. Varieer met vlees: Of je nu spekjes, gehakt of vega worstjes gebruikt, vlees voegt vaak iets extra’s toe aan een ovenschotel.
  3. Extra groenten: Voeg naast andijvie ook andere groenten toe zoals prei, ui of wortel voor extra smaak en voedingsstoffen.
  4. Krokant korstje: Bestrooi de ovenschotel met wat geraspte kaas of paneermeel voor een heerlijk krokant laagje.
  5. Voorbereiden en bewaren: Maak de ovenschotel vooraf en bewaar hem in de koelkast. Zo hoef je hem alleen nog maar op te warmen wanneer je wilt eten.

Andijvie ovenschotel

De eenvoud van deze rauwe andijvie ovenschotel is wat het zo aantrekkelijk maakt. Met een paar basis ingrediënten en de juiste kruiden, tover je een heerlijke maaltijd op tafel. Het gerecht is ook perfect voor als je restjes wilt opmaken. Heb je nog wat overgebleven aardappelen of groenten? Gooi ze in de ovenschotel en creëer zo je eigen unieke versie.

Creatieve variaties: simpel en smaakvol!

Zoals eerder genoemd, zijn er talloze manieren om te variëren met een andijvie ovenschotel. Hier zijn een paar ideeën:

  • Italiaanse twist: Voeg mozzarella, tomaat en Italiaanse kruiden toe voor een Mediterraanse versie. Misschien ga ik binnenkort wel mijne eigen versie van deze maken!
  • Pittige verrassing: Gebruik chorizo en een beetje chili voor een pittige variant.
  • Vegetarisch: Maak de ovenschotel vegetarisch door vlees te vervangen met peulvruchten zoals linzen of kikkererwten.

Varieer er gewoon lekker mee. Gebruik de ingrediënten die je normaal ook zou gebruiken bij een andijviestamppot en het kan eigenlijk niet mislukken.

Nog meer stamppot recepten?

Ben je net zo gek op stamppot als ik? Dan heb ik goed nieuws voor je! Op onze website vind je een pagina vol met andere heerlijke stamppot recepten. Van klassiekers zoals hutspot en boerenkoolstamppot tot creatieve variaties met verrassende ingrediënten. Ga naar stamppot recepten en laat je inspireren om je eigen favoriete recept te ontdekken en uit te proberen!

Andijvie ovenschotel

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

andijviestamppot uit de oven 1

3.74 van 19 stemmen

Andijviestamppot uit de oven

Porties2 personen

Ingrediënten

  • 500 gram aardappelen geschild en in stukken
  • 125 gram spekblokjes
  • 2 - 3 rundersaucijsjes
  • 1 ui gesnipperd
  • 200 gram rauwe andijvie
  • 100 gram kruidenroomkaas bijv. Boursin Garlic & Herbs
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 150 gram geraspte kaas

Instructies

  • Kook de aardappelen in ongeveer 20 - 25 minuten gaar. Bak ondertussen de spekblokjes in een droge koekenpan knapperig, laat goed uitlekken. Bak de rundersaucijsjes gaar.
  • Verwarm de oven voor op 180°C en vet een ovenschaal in met een beetje olie.
  • Stamp de aardappelen zodra ze gaar zijn fijn. Voeg hier de spekblokjes, rauwe ui, andijvie, de helft van de kruidenroomkaas, olijfolie en 50 gram geraspte kaas aan toe. Roer goed door.
  • Schep de andijviestamppot in de ovenschaal en verdeel de overige kruidenroomkaas over het gerecht. Bestrooi de stamppot met de rest van de geraspte kaas en leg de worstjes bovenop.
  • Schuif de ovenschaal nog zo'n 15 minuten in het midden van de oven tot de kaas gesmolten is.

Join the Conversation

  1. Jonna@Burgertrutjes says:

    Wat lekker! En lekker makkelijk door het in een ovenschaal te doen. Dit ga ik zeker een keer maken.

  2. Daniëlle says:

    Andijvie stamppot is echt mijn lievelingseten! Ik heb het nog nooit uit de oven gemaakt. Dit ga ik dus zeker proberen!

  3. Karin van de Merwe says:

    Super lekker recept, bedankt!

  4. Tamara says:

    Vandaag gemaakt! Wat een heerlijk recept weer!!

  5. Lydia Bax says:

    Vandaag gemaakt, maar in plaats van worst&splekjes hebben we halloumi bovenop gelegd en de stamppot aan het eind nog een paar minuutjes onder de grill geschoven. Ook erg lekker, je hebt dan toch een beetje het zoutige van de spekjes!

    1. Sabine Author says:

      Klinkt onwijs lekker!

  6. Cindy says:

    Opzoek naar een stamp die makkelijk is om de volgende dag, zonder te veel rompslomp, op te warmen kwam ik bij dit recept.

    Hij staat nu in de oven en het ruikt al heerlijk. Ik ben benieuwd

    1. Sabine Author says:

      Wat fijn, hopelijk valt ‘ie in de smaak!

      1. Margot says:

        Hoi, maak je de stamppot klaar maar zet je hem de volgende dag in de oven of gaat deze eerst in de oven en de volgende dag weer opnieuw? Misschien een beetje domme vraag;)

  7. Julia says:

    Erg lekker recept! Als je het opnieuw opwarmt hoe warm en lang zet je het dan in de oven?

    1. Sabine Author says:

      Dat heeft vaak wel even nodig. Ik denk een minuut of 20.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close