OMF vertelt: alles over olijfolie

Naast peper en zout zal olijfolie vast een van de meest gebruikte producten in de keuken zijn. Ik gebruik het zelf ook overal voor en heb dan ook diverse soorten. Olie om in te bakken, extra vergine olijfolie om salades mee aan te maken, mijn Caprese Salade mee op smaak te brengen of om te dippen bij een stukje stokbrood. Heerlijk is het en bovendien ook nog eens erg gezond. Het is een lekker veelzijdig product en een ware toevoeging aan je keukenstash. Laten we ons eens meer verdiepen in olijfolie: hoe wordt het gemaakt, wat zijn de onderlinge verschillen en welke effecten heeft het gebruik van olijfolie op de gezondheid? OMF vertelt!

Hoe wordt het gemaakt?
Olijfolie is zoals je weet een plantaardige olie die ontstaat door de persing van olijven. Een leuk weetje: de allereerste olijfolie werd in het jaar 4.000 voor Christus al gebruikt, het is dus zeker geen net ontdekt goedje. Iedere olijfboom is verschillend en geeft ook verschillende olijven. Hierdoor kan de olie soms in kleur verschillen. Dit heeft verder niets met de kwaliteit van de olie te maken, maar dus met het type olijf dat wordt gebruikt.

Olijven worden meestal van november tot januari geoogst, afhankelijk van het soort olijf. Voor kwalitatief betere olijfolie worden de olijven meestal met de hand geplukt en dit proces zie je dan ook terug in de prijs. Olijven die al van de bomen zijn afgevallen worden niet gebruikt omdat deze te rijp zijn en niet goed genoeg meer om olie van te maken. Geplukte olijven worden zo snel mogelijk verwerkt tot olijfolie. Dit gebeurd door de takjes en blaadjes van de olijven te verwijderen, de olijven te wassen en ze vervolgens te vermalen tot een pasta. Uit deze pasta kan op twee manieren olijfolie worden gewonnen: door te persen of door te centrifugeren.

oliesteelfeatherlaceelephant.com

Categorieën
Zoals je wellicht weet kan olijfolie worden onderverdeeld in diverse categorieën. Iedere categorie heeft zo haar typerende smaak en wordt ook meestal voor verschillende doeleinden gebruikt. De meest bekende categorieën zijn:

  • Extra vergine olijfolie: dit is olie uit de eerste pers en wordt mechanisch geperst zonder hitte of chemische toevoeging. Het is de kwalitatief duurste olijfolie met de meest uitgesproken smaak. Hij wordt vaak gebruikt als smaakmaker en niet om mee te bakken. Bij verhitting gaat een groot deel van de smaak namelijk verloren.
  • Geraffineerde olijfolie: olie verkregen door raffinering (industriële zuivering) van olijfolie tijdens de eerste persing. Onzuiverheden worden uit de olie gehaald, maar hierdoor verliest de olie ook wat aan smaak. Deze olie wordt dikwijls gebruikt om in te frituren.
  • Olijfolie: de gewone olijfolie die eigenlijk geen typerende naam heeft, deze wordt vaak gebruikt bij het bakken. Het heeft een vrij neutrale smaak en het is een mengsel van geraffineerde olie en olie van de eerste persing.

Gezondheidseffecten
Er wordt vaak gezegd dat olijfolie vele malen gezonder is dan het gebruik van boter en dit is ook zo. Olijfolie bestaat namelijk voor ongeveer 70% uit onverzadigd vet en heeft een hoog gehalte aan Vitamine E. Onverzadigd vet zijn de vetten die je lichaam nodig heeft, het verhoogt namelijk het goede cholesterol en verlaagt het slechte cholesterol. Op die manier verkleint het ’t risico op hart- en vaatziekten.

Zelf gebruik ik eigenlijk amper nog boter, zo heel af en toe voor de smaak. Het is bewezen dat olijfolie vele malen gezonder voor je is, dus waarom zouden we het niet meer gebruiken? Let bij het kopen van olijfolie in de winkel dus wel goed op welke je neemt. Olijfolie om in te bakken is echt niet lekker om te gebruiken in een sladressing, waar het gebruik van extra vergine olijfolie -die vaak iets duurder is- weer zonde is om mee te bakken. Zelf heb ik altijd een fles extra vergine olijfolie staan en een goedkope fles olijfolie om in te bakken en dit kan ik iedereen aanraden.

Gebruik jij vaak (verschillende soorten) olijfolie?

Join the Conversation

  1. MySimplySpecial says:

    Wij gebruiken vaak olijfolie om in te bakken en voor dressings. Ook lekker met wat zout en een stukje brood!

  2. Marieke says:

    Mooi artikel! Zelf gebruik ik altijd goedkope AH-olijfolie om in te bakken. Mijn huisgenoten doen dat niet altijd, die gebruiken liever boter of zonnebloemolie. Maar ik ga toch liever voor gezond.

    Dit weekend weer naar mijn ouders, die een heerlijke fles olijfolie voor me hebben meegenomen uit Italië, lekker voor dressings, caprese en met brood dus :) Vrienden van ons hebben zelf een olijfgaard daar, echt de lekkerste olie ever!

  3. Anotherfashionlover says:

    Hmm zo lekker om brood in te dippen idd! Ik gebruik liever archide olie om in te bakken, omdat die minder snel gaat walmen en heter kan worden.

  4. gereon de leeuw says:

    Ik gebruik heel veel soorten olijfolie. Van ruige Italiaanse, tot Kretenzische met een pepertje. Degenen, die alles wil weten over olijfteelt en olie raad ik aan de boeken te lezen van Carol Drinkwater. Ik heb vorig jaar deze actrice en schrijfster geïnterviewd. Zij weet echt alles over en van olijfolie. Ook een aanrader is de olijfolie van Frances en Ed Mayes. De EVOO van Bramasole

  5. Waarom ik geen olie gebruik om bijvoorbeeld mijn vlees in te bakken, behalve dat het bijzonder spettert en ik daar een gruwelijke hekel aan heb, is de temperatuur. Olie bereikt een hogere temperatuur dan boter. Je kip, die goed gaar moet zijn, kan je dus beter in boter bakken. De binnenkant word dan gaar maar de buitenkant word niet té gaar, een fout die mijn broer regelmatig ook maakt sinds hij boter heeft afgezworen. Het gebruik van boter is overigens ook helemaal niet slecht, belangrijk is om gewoon echte roomboter te gebruiken en geen margarine of bak- en braadtroep.

  6. Johanna says:

    Ik heb een flinke tijd geleden een fles olijfolie cadeau gekregen en jammer genoeg kan ik diezelfde nergens vinden. Olijfolie is, zoals je zegt, essentieel in je keukenstash!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close