Van gas naar inductie, hoe is dat nou?

In de wijk waar wij een paar weken geleden zijn gaan wonen liggen geen gasleidingen. Ons huis wordt verwarmd door middel van stadsverwarming en ook hebben wij geen gasfornuis maar een grote inductieplaat om op te koken. Veel mensen waren van te voren nieuwsgierig hoe het me zou gaan bevallen om te koken op inductie maar zelf besteedde ik er eigenlijk niet zoveel aandacht aan. Tijdens diverse workshops had ik al gekookt op inductie en zelfs elektrisch koken heb ik al een paar keer moeten doen. Ik kreeg vaak de vraag of ik iets wilde vertellen over de overstap van gas naar inductie en hoe me dat is afgegaan. Ik kan vast verklappen dat niet alles zonder slag of stoot ging, maar daar vertel ik je graag meer over vandaag!

Check of je pannen geschikt zijn voor inductie

Het aller-, allerbelangrijkste waar je rekening mee moet houden is of de pannen die je gebruikt geschikt zijn voor inductie. Het is een fabeltje dat je direct al je pannen moet vernieuwen wanneer je overstapt van gas naar inductie. Er wordt altijd gezegd dat de bodem van een pan krom trekt wanneer hij jaren op gas is gebruikt, inductie verwarmd echter tot een paar centimeter boven de warmtebron waardoor die kromming geen probleem hoeft te zijn. Waar je echter wél naar moet kijken is of de bodem van jouw pannen magnetisch zijn. Dit kun je heel makkelijk testen door een magneetje tegen de bodem aan te houden, als ‘ie blijft plakken is de pan magnetisch en dus geschikt voor inductie. Test dit echt even van te voren want je komt van een koude kermis thuis als je er op zaterdagavond op het moment dat je pannenkoekbeslag in de koekenpan wilt schenken, achter komt dat je pannen niet geschikt zijn voor inductie. Ik spreek uit ervaring.

Bij mij kwam het erop neer dat ik een flink aantal pannen moest vervangen. Al mijn kook- en steelpannetjes kon ik blijven gebruiken maar mijn wok, koekenpannen en hapjespan werkten niet en heb ik elders een tweede leven moeten schenken. Ik heb zelf uiteindelijk nieuwe koekenpannen van Tefal gekocht en een hapjes- en wokpan van Le Creuset. Deze pannen zijn tevens geschikt voor de vaatwasser dus win-win!

Verbrandingsgevaar!

Hoewel ik het niet had verwacht, vond ik het best even wennen om op inductie te koken. Ik heb járen, en dan hebben we het echt over van kleins af aan, alleen op gas gekookt en dat kon ik inmiddels met mijn ogen dicht. Inductie is toch wel even andere koek. Sowieso heb je natuurlijk geen zichtbare warmtebronnen, je ziet geen vlammetje groter of kleiner worden maar moet het doen met cijfers. En het is best even uitvogelen hoe hard stand 9 nou is en hoe zacht standje 1. En dat uitvogelen ging niet helemaal zonder slag of stoot. Zo heb ik twee keer karamelsaus laten verbranden omdat ik deze eerst probeerde te koken op stand 3 (zonder effect) maar stand 7 toch weer véél te hard bleek te zijn en loopt het pastawater ook nog regelmatig over omdat ik de stand van de warmtezone te hoog heb staan.

Voordelen inductie t.o.v. gas

Toch merk ik na een paar weken dat ik inductie fijner vind om op te koken dan gas.

 • Inductie is namelijk súper makkelijk om schoon te maken. Omdat de plaat geen losse onderdelen bevat haal je er na het koken een doekje overheen, neem je hem vervolgens af met een droge doek en klaar is kees. Geen verkleuringen op de kookplaat, geen gaspitten die geschrobd moeten worden, geen gekke vegen. Echt top!
 • De inductieplaat maakt zichtbaar of een gebruikte warmtezone nog warm is. Ik heb wel eens mijn handen verbrand of een vel bakpapier in de hens laten vliegen omdat ik even vergeten was dat ik vlak daarvoor een gaspitje had gebruikt dat nog véél te warm was. Met de inductieplaat overkomt dit me niet meer want door middel van de letter H wordt duidelijk gemaakt welke warmtezone nog warm is.
 • Ik weet niet of iedere inductieplaat dit heeft maar die van mij heeft per warmtezone een ingebouwde timer. Zo kan ik dus op de kookplaat de exacte kooktijd inschakelen waarna de plaat de warmtezone zelfstandig uitschakelt. En dat is me toch handig! In mijn oude keuken had ik een kookwekkertje aan de afzuigkap hangen en dat was prima als ik bijvoorbeeld iets in de oven had zitten, maar op het moment dat ik voor één maaltijd met verschillende kooktijden werkte werd het toch een beetje lastig met verschillende timers en wekkers. Dit is nu dus een stuk beter te reguleren.
 • Water kookt belachelijk snel. Onze oude gasplaat was al best wel sterk waardoor we niet lang hoefden te wachten tot het water kookte, maar op deze inductieplaat gaat het allemaal nog tien keer sneller. Heel handig!

Nadelen inductie t.ov. gas

Zijn er dan helemaal geen nadelen van inductie ten opzichte van gas? Niet veel vind ik zelf, maar voor de volledigheid van dit stuk wil ik ze toch even benoemen.

 • Het is echt even puzzelen met de juiste warmtestanden. Ik vond het bij gas heel handig dat je daadwerkelijk kon zien of en hoe het vlammetje kleiner/groter werd wanneer je aan de knoppen draaide. Hoog vuur was gewoon een écht grote vlam en bij iedere draai aan de knop kon je het verschil zien. Bij inductie is dat een stuk lastiger want je ziet geen fysiek verschil tussen stand 6, 7, 8 of 9.
 • Als je eenmaal pannen in huis hebt die geschikt zijn voor inductie is het top, maar het is wel een beetje lullig als je veel pannen moet vervangen – zeker omdat pannen die op inductie gebruikt kunnen worden vaak ook niet heel goedkoop zijn.

Kortom: de overstap van gas naar inductie ging wellicht niet helemaal zonder slag of stoot, uiteindelijk ben ik er wel heel blij mee en moet ik zeggen dat ik inductie zelfs fijner vind werken dan gas.

Join the Conversation

 1. Mariëlle says:

  Ik kook al 10 jaar op inductie en zou echt niet anders meer willen. Maar ook met inductie kun je brand krijgen, als je een keer niet op let, ik spreek uit ervaring Twee weken geleden dacht ik hem laag te hebben gezet en verwarmde een scheutje olijfolie in de pan, ik werd even afgeleid en ineens stond heel mijn pan in de fik, de vlammen kwamen er hoog bovenuit. Wat bleek, ik had hem per ongeluk op de turbostand gezet! Gelukkig is het verder goed afgelopen

 2. Janet says:

  Wat leuk om te lezen! Wij krijgen over een paar maanden een nieuwe keuken en gaan dan ook van gas naar inductie, ik ben benieuwd.

 3. Oh dit had ik echt nooit verwacht! Ik kook al jaren op gas en de paar keer dat ik met inductie aan de slag moest heb ik het zo vervloekt dat ik zelfs heb lopen roepen dat ik een huis zou afslaan als het geen gas kookplaat zou hebben.. mm misschien toch nog maar een kans geven dan.
  Fijn artikel!

 4. Dorien says:

  Wat een handig artikel!
  Ik heb zelf alleen maar ervaring met elektrisch en gas
  Nu heb ik eigenlijk nog maar een vraagje: wat is het verschil tussen elektrisch en inductie?
  Ik moest vier jaar geleden namelijk ook erg wennen aan elektrisch en ben ook blij dat ik sinds een half jaar weer op gas kook
  Bij mijn vriend (elektrisch) brand er nog steeds regelmatig wat aan als ik kook ;)
  Aangezien we willen gaan samenwonen ben ik wel benieuwd of we dan beter voor elektrisch of inductie kunnen gaan, of dat dit niet uitmaakt omdat er niet zo veel verschil tussen zit.

  1. Sabine Author says:

   Ik heb ooit tijdens een vakantie op elektrisch moeten koken en vond dat echt verschrikkelijk haha. Het grootste verschil zit hem eigenlijk in de snelheid, elektrische pitten werken een stuk trager op temperatuurswisselingen. Daarnaast koelen elektrische pitten ook een stuk langzamer af waardoor je (waarschijnlijk) niet gauw een pan op de pit kunt laten staan als je er klaar mee bent :)

 5. Chantal says:

  Ik heb (helaas) andersom moeten ontdekken! Toen ik op mijzelf ging wonen heb ik 4 jaar lang inductie gehad. Geweldig! Plaat makkelijk afdoen met een doekje, als je de pan optilt gaat hij vanzelf uit na 30 seconden, gewoon de handvaten vasthouden als je iets afgooit of in de pan roert. Super snel warm water op stand 10. Nu zijn we in een ouder huurhuis gaan wonen en zal ik het de komende tijd met gas moeten doen maar ik heb mijn vriend gezegd dat als we gaan kopen ik echt terug wil maar inductie!

 6. Toen we ruim 10 jaar geleden verhuisden zat er een inductiekookplaat in de keuken. Deze was nog betrekkelijk nieuw, er zat nog garantie op. Ik zat er tegen aan te hikken om hiermee te koken, het leek mij niets. Maar wat vind ik het geweldig! Ik was erg snel gewend en ik kan werkelijk waar geen enkel nadeel benoemen. Ik kon gelukkig bijna alle pannen hergebruiken, pannen die ruim 13 jaar op gas hebben gestaan. Dus niks kromtrekken. Het zijn wel kwaliteitspannen, geen idee of dat invloed heeft. Was het 10 jaar geleden nog zo dat bij een aanbieding van pannen je echt geluk moest hebben of de pan ook geschikt was voor inductie, nu zijn ze meestal ook geschikt voor inductie. Heb bij de LIDL in de loop der jaren een paar goede hapjespannen en koekenpannen erbij gekocht voor nog geen €20,00 per stuk. Inductie reageert net zo snel als gas. Ik kan een pannetje satésaus rustig op stand 1 laten staan zonder dat het aanbrandt. Met gas moest ik daar echt een een vlamverdeler onder zetten. Alleen mijn tajine is niet geschikt voor inductie. Ze zijn er wel, maar megaduur. Maar dan zet ik een ouderwets petroleumstelletje op de inductieplaat, met daar bovenop de tajine. De inductieplaat is supermakkelijk in onderhoud. Ik hoor dat in de horeca ook steeds meer wordt overgegaan op inductie. Ik wil iig niet anders meer!

 7. Bedankt voor het artikel over inductie. Wij denken ook over aanschaf van zo’n plaat na. Hebben nu 3 jr een nieuwe keuken met Atag gaskookplaat. Ik vind dat erg lastig schoonmaken.
  Mag ik vragen welk merk jullie hebben van de inductiekookplaat?
  Klopt het dat er bij inductie koken geen wokbrander zit?
  Groetjes, fijne dag
  Riny

  1. Sabine Author says:

   Momenteel hebben we nog een kookplaat van Siemens (deze wordt binnenkort vervangen voor eentje van Smeg), beide zijn erg makkelijk schoon te maken. Ik spray hem meestal in met ontvetter, ga er met een natte doek overheen en veeg het daarna droog met keukenrol.

   Wokken op inductie is inderdaad wat lastiger, maar voor de meeste inductieplaten kun je een losse wokbrander of wokring kopen. Hier heb je alsnog geen gasaansluiting voor nodig maar de werken wordt dan wel nagebootst.

 8. Jacky says:

  Wij hebben onlangs dezelfde overstap moeten maken. Met koken ben ik intussen redelijk gewend het enige wat me maar niet wil lukken is omasoep/groentesoep trekken. Op gas ideaal. Zodra het kookt afschuimen boullionblokjes erin even wachten, pit omlaag zo’n plaatje ertussen 6u wachten, even afmaken en lekker eten. Maar nu op inductie smaakt de soep gewoon niet lekker. Alsof ie niet goed trekt ofzo. Ik zet hem dan terug naar 1 op het moment dat ik normaal het gas pitje op zijn kleinst zou zetten. Heb je hiervoor tips? Want niets zo balen als dat je lievelingssoep niet meer smaakt :(

 9. Annemiek says:

  Bedankt voor dit artikel, heb deze week een nieuwe keuken gekocht met inductie, maar was er behoorlijk zenuwachtig van. Na het lezen van dit artikel en de reacties enigsinds gerustgesteld

  1. Sabine Author says:

   Komt echt wel goed hoor! Je moet jezelf even de tijd gunnen om te wennen, daarna wil je niet anders meer ;)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close