Mijn uiteindelijke Bali Bucketlist

Jaaa, eindelijk is het dan zover! Na een jaar voorpet (serieus, we weten al een jaar dat we op vakantie zouden gaan naar Bali) lig ik op het moment dat jullie dit lezen bijna met mijn gat op het strand van Sanur in Bali. Het heeft zo zijn voordelen hoor, zo laat op vakantie gaan. Als iedereen weer aan het werk moet of naar school moet gaan wij nog lekker weg. Bereid je zeker op Instagram dan ook maar voor, ik zal jullie véél lastig gaan vallen met Bali kiekjes. Het nadeel is echter dat de afgelopen weken héél lang duurden. Op een gegeven moment ben je echt toe aan vakantie en dan duurt het wachten erop alleen maar langer. In ieder geval is het wachten nu voorbij en over een paar uurtjes begin ik aan 2,5 week genieten en me alleen druk maken over wat ik waar en wanneer zal eten. Begin dit jaar deelde ik in een artikel al wat ik zoal wilde doen op Bali. In de afgelopen maanden heb ik véél tips van jullie gekregen en uiteindelijk is daar een definitieve Bali Bucketlist uit komen rollen. We hebben maar weinig dingen al vastgelegd maar het zou in ieder geval tof zijn als we over 2,5 week de onderstaande dingen hebben kunnen wegstrepen. Kijk je mee?

Gili Meno

1. Gili Meno

We hebben best een poosje getwijfeld of we de Gili’s ook wilden bezoeken. Ons verblijf in Sanur ligt immers voor 2,5 week vast en mis je echt iets als je die eilanden niet bezoekt? Iedereen die we spraken over Bali vertelde ons echter dat we per se (minimaal) twee dagen naar de Gili’s moesten dus uiteindelijk hebben we de knoop doorgehakt en besloten het te doen. Volgende week (9 – 11 september) verblijven we twee dagen op Gili Meno, het meest rustige eiland van de drie Gili’s en het schijnt ook het eiland te zijn met de mooiste stranden. We hebben een hutje op het strand geboekt en zijn vooral van plan om ultiem te relaxen en te snorkelen op Gili Meno. Het wordt voor Tim zijn eerste ‘Bounty eiland’ ervaring, zelf heb ik in Thailand al wit zand en helderblauw water mogen aanschouwen, dus hij kijkt er enorm naar uit. Een mini vakantie in een grote vakantie. Wat een luxe.

Menjangan Island

2. Pemuteran – Menjangan Island

Ik had zelf nog niet eerder van Pemuteran gehoord maar van Lianne kreeg ik de tip, of eerder mededeling, dat we echt naar Pemuteran moeten gaan. Of in ieder geval naar het nabijgelegen Menjangang Island. Van dat laatste eiland kreeg ik al meerdere tips en dus is ‘ie op mijn bucketlist beland. Rondom Menjangan Island schijn je prachtig te kunnen duiken, maar ik neem aan dat je er dan ook kunt snorkelen. We hebben namelijk geen duikbrevet. Ik ben normaal helemaal niet zo van het snorkelen trouwens maar in Azië krijg ik altijd de kriebels. Het moet vast mogelijk zijn om een dagtrip te doen naar Pemuteran / Menjangan Island.

Monkey Forest

3. Monkey Forest

Het Monkey Forest staat vooral voor Tim op de bucketlist, die heeft namelijk nog nooit apen in het wild gezien. Nu is het Monkey Forest op Bali natuurlijk alsnog niet echt wild maar een natuurreservaat, maar het is toch heel anders dan vanaf een afstandje in de dierentuin toekijken. Hoewel ik de aapjes zelf ook heel leuk vind ben ik vooral benieuwd naar de prachtige tempels die verscholen liggen in het bos.

Pura Tanah Lot

4. Pura Tanah Lot

Bali is heel wat tempels rijk maar een van de mooiste lijkt me Pura Tanah Lot. Het liefst bezoek ik alle tempels op het eiland maar daar mag ik wel een paar weken voor uittrekken denk ik. Serieus, hoeveel tempels ik in mijn leven ook zie – ik krijg er nooit genoeg van. Pura Tanah Lot is een tempel aan de westkust van Bali en is gebouwd op een rots die in zee ligt. Bij eb kun je naar de tempel toe lopen maar de tempel ingaan kan niet. Vooral bij zonsondergang schijnt het hier geweldig te zijn maar met mij denkt waarschijnlijk iedere toerist op Bali dit. Het is een van de meest toeristische tempels op Bali maar ik heb daar zelf geen bezwaar tegen. Als je er bent moet je het gezien hebben vind ik. Toeristisch of niet.

gunung_agung

5. Gunang Anung – Pura Besakih Tempel

Tot slot staat de Gunang Anung, de grootste vulkaan van Bali ook nog op ons lijstje, samen met de Pura Besakih Tempel. Deze tempel ligt op 1 kilometer hoogte tegen de bergwand aan. Het was maandenlang mijn doel om de vulkaan te beklimmen maar ik heb laatst ergens gelezen dat deze tocht uren duurt en dat is misschien iets teveel van het goede. Ik vind een wandeling van goed twee uur geen probleem hoor, zeker niet als het uitzicht daarna fantastisch is, maar vier uur klimmen en vier uur dalen (of misschien zelfs nog langer?) gaat me te ver. Het wordt dus even kijken wat we precies op en rondom deze vulkaan kunnen doen, maar daar kunnen de locals ons vast bij helpen!

Het is een vrij bescheiden bucketlist geworden zoals je ziet maar er gaan ongetwijfeld nog tal van dingen aan toegevoegd worden. Voor ons is Bali dit jaar echt een vakantie en dus zullen we ook veel uren (lees: dagen) besteden aan het strand met alleen een boek. Hoewel we van plan zijn veel te zien van Bali vinden we het minstens zo belangrijk dat we uitgerust terugkomen dus vandaar dat we geen rondreizen hebben gepland en ook alle tours, op het verblijf op Gili Meno na, nog niet hebben vastgelegd. Mijn ouders gaan dit jaar voor de vierde keer, naar dezelfde plek ook, en kennen inmiddels een handjevol locals daar dus met een privé chauffeur het eiland rondgaan is makkelijk te regelen. Daarnaast hoop ik ook dat de locals veel invloed kunnen hebben op de invulling van onze trip. Ik ben gróót fan van onontdekte en niet toeristische plekjes dus ik hoop dat we mooie plekjes te zien krijgen.

Mochten jullie nog last-minute tips hebben: ik lees comments gewoon iedere dag dus let me know!

Join the Conversation

 1. Laura - Dagelijkse hap says:

  Indonesië/Bali, daar wil ik echt binnen een paar jaar heen gaan! Wat een prachtig land :D
  Je hebt wel een mooie bucketlist gemaakt zeg, Monkey Island lijkt me heel erg leuk!

 2. Margot says:

  Oh wat een heerlijk vooruitzicht, ik ben benieuwd naar je verslag! Ik ga over een week of twee pas op vakantie en deze laatste weken duren wel heer erg lang inderdaad. Ik ben toe aan vakantie!

 3. Stephanie says:

  Wat leuk dat jullie nog naar Bali vertrekken. In ben in juli/augustus ook voor een 2.5e week gegaan. Monkey Forest zou ik niet echt aanraden, zeer toeristisch en je kan de aapjes gewoon ontmoeten aan de zijkant van de wegen. Vergeet de uitgestrekte rijstvelden in Ubud niet te bezichtigen en eventueel te gaan zwemmen tussen de de dolfijnen in Lovina. De prachtige natuur en watervallen rondom Munduk zijn ook prachtig!

  Als jullie in Sanur logeren dan raad ik zeker eens aan om in hotel Puri Santrian te gaan dineren. Daar aan het water is het heerlijk vertoeven. Ook hun diner waarop er danseressen aanwezig zijn, is de moeite!

  1. Sabine Author says:

   Ik heb Lovina inmiddels ook aan mijn lijstje toegevoegd. Hoor veel dat het super toeristisch, maar toch extreem de moeite waard is.

   En bedankt voor je tip wat betreft het resto in Sanur! Ik ga er eens naar kijken :)

 4. Charlotte says:

  Bali is fantastisch! Ondanks dat ik er nu twee keer geweest ben, zou ik zo weer gaan.

  Toen ik las dat je in Sanur verbleef heb ik gelijk de naam van mijn meest favoriete restaurant ter wereld opgezocht; Café Batajimbar. In Sanur heb je een grote supermarkt/warenhuis, Hardy’s. Als je hier met je rug naar toe staat, de straat oversteekt en naar rechts gaat dan zit het restaurant even verderop aan je linkerkant. Je kan hier echt heerlijk Indisch eten.

  Daarnaast is het bezoeken van een koffie- en specerijenplantage gewoon heel leuk om te zien.

  En mocht er enige behoefte zijn gewoon te shoppen; Shoppingmall Boardwalk in Kuta is vanuit Sanur heel goed te doen.

  Fijne vakantie!

  1. Sabine Author says:

   Waaah tof, super bedankt voor de tip! Onze homestay ligt vlakbij Hardy’s dus we zijn daar vanmiddag al even geweest. We gaan Batajimbar dan zeker eens proberen!

 5. Ellen says:

  Wauw, Bali! Die staat bij mij ook nog hoog op het lijstje. Wat een prachtige foto’s, in het echt is alles er waarschijnlijk nog veel spectaculairder! Enjoy!!

 6. Maaike says:

  Oef, goede herinneringen en stiekem ook wel wat jaloezie komen bovendrijven!

  Als je in Sanur verblijft is restaurant Charming écht een aanrader. Wij hebben daar echt de lekkerste rijsttafel van Indonesië gegeten (en we zijn drie eilanden over gereisd, dus dat zegt wat ;))

 7. Phyllis says:

  Tipje: er zijn meerdere monkey forests in Bali, wij zijn bij twee geweest en vooral de apen in Ubud zijn snel geirriteerd. Bij Alas Kedaton wat minder. Onze dochter is gebeten door een aap in Ubud, ze schrok van hem, maakte een plotselinge beweging en toen schrok de aap weer (denk ik) en beet haar. Gelukkig niet doorgebeten, al stonden de standen wel dagen nog in haar arm. Beetje oppassen dus. Maar zeker gaan, enig! Net als al je plannen, geniet ervan!

 8. Marthe says:

  Voor avontuur kun je een middag gaan white water raften, supermooie Jurassic Park omgeving of een dagje naar Waterbom om de glijbanen te ontdekken!!
  Vergeet zeker een bezoek aan Seminyak nog, waar een heerlijk Grieks restaurant verscholen zit: slipperystonebali. Echt heerlijk kun je hier eten of genieten van Happy Hour!! Je merkt het al, ik ben vooral fan van Seminyak!! :)

 9. Mijn Kleine Geheimpjes says:

  Vreselijk he, dat wachten! Iedereen is ondertussen al lang en breed terug en jij moet nog! Nouja, jij bent er al, ik moet nog tot 14 sept wachten! En dan niet eens naar de zon maar naar IJsland :P.

  Hele fijne vakantie en geniet! Heb geen instagram dus hoop dat je nog mooie foto’s op je blog deelt na je vakantie!

 10. Sandra says:

  Ik ben vorige week teruggekomen uit Bali waar ik met mijn gezin in Canggu verbleef. Onze villa stond tussen de rijstvelden, weg van de drukte van Kuta en toch op redelijke afstand van Seminyak voor leuke restaurantjes (tip: Chandi en Fat Gajah) en het strand (La Plancha). Bali is mooi, maar behalve alle mooie dingen viel ons de vele hoeveelheid aan afval op die door de inwoners wordt gedumpt voor de huizen, in greppels en watertjes, omdat ze de kosten van het ophalen van afval niet kunnen betalen Dat afval (veel plastic) wordt regelmatig verbrand, wat een vreselijke rook en stank veroorzaakt. Onbegrijpelijk dat de inwoners en de overheid zo hun mooie eiland om zeep helpen. Wat ook schrijnend is en hartverscheurend, zijn de grote hoeveelheden honden waar nauwelijks naar omgekeken wordt. Ze worden ook regelmatig gedood omdat ze angstig zijn voor rabies, terwijl veel van die honden ingeënt zijn en als bewijs daarvoor een halsband om hebben. Gelukkig is er een organisatie op Bali die zich het lot van deze honden aantrekt. Mijn steun hebben ze zeker en ik hoop die van jou ook! Ze zijn zo mooi en heel lief. I love Bali dogs! Fijne vakantie!

 11. Marlissa says:

  Wat heerlijk, Bali is fantastisch! Nog een leuke eettip is Potato Head Beach Club (Seminyak). Een super fijne plek met loungebedden of gewoon een tafeltje met goed eten. In Seminyak zit ook 2NDSKIN, zij maken de mooiste leren jasjes op maat! In Seminyak zit zoveel leuks. Een hele fijne vakantie.

 12. valesca says:

  hi, ik reageer eigenlijk nooit maar toevallig zit ik nu zelf in Bali. Ik zit in kuta en ben hier nu voor de tweede keer. Als je nou echt iets ‘locals’ wilt doen, kun je op kuta beach helemaal aan de kuta kant (dus niet richting legian en seminyak) baby schildpadjes uitzetten in de zee. Dat heb ik vorig jaar gedaan, moet je even de Facebook opzoeken turtle kuta ofzo haha kun je precies de tijden zien waarop je een baby schildpad mag komen halen. Verder raad ik uluwatu beach caves aan, ook wel bekend als uluwatu beach, het is een flinke trappenklim, maar een prachtig en niet toeristisch strandje tussen de rotsen!

 13. Hey Sabine,

  Wij zijn alweer 2 weken thuis van een heerlijke rondreis indonesië (Sumatra, Java, Bali)
  Mijn vriend en ik hebben heerlijk gegeten bij het restaurant Three monkeys in Sanur:) De Gado Gado Rolls zijn echt een aanrader!!! Mmmmm die wil ik echt zelf gaan maken:) kijken of ik ergens een receptje kan vinden of iets kan improviseren.
  Ook wij zijn in Monkey Forrest geweest. Ben voorzichtig!!! De apen zijn heel agressief en bijten snel. We hebben gezien hoe een andere toerist werd gebeten en een agressieve aap kwam ook op ons afgestormd. We hebben hard gerend en zijn na een kwartiertje weer snel weggegaan! Ubud is wel heel erg leuk:) heel veel plezier en geniet van jullie reis! Groetjes

 14. Sabine (hoi naamgenoot!) says:

  hee! Mijn ouders hebben een huis bij lovina in de buurt dus kom er al jaren:) leuk dat je er bent! Wel zonde om de hele vakantie op 1 plek op Bali te slapen, want het rondrijden op Bali (ook achterin zitten) is best wel vermoeiend door de hobbelwegen en duurt lang! Dus als je in het noorden nog ergens kan slapen is het wel handig! Bij Lovina is het leuk om met een lokaal vissersbootje om 5.30 ’s ochtends mee te gaan om dolfijnen te spotten, echt een prachtige ervaring met onvergetelijke zonsondergang. Verder is het stadje erg rustig. Sanur is erg druk en toeristisch, niet te vergelijken met het noorden. Surfen/bodyboarden in Kuta is geweldig, leuk om twee uurtjes een bodyboard te huren:) prijs voor twee ligbedden plus bodyboard is al jaren 50 000.
  Menjangan is onvergetelijk snorkelen! Inderdaad doen, prima tonijn sandwich lunch ook haha!

  Huur op Bali een scootertje, zo kom je op de leuke plekken en het is niet zo moeilijk rijden! (Wel om helm vragen uiteraard) Alleen wel aan de linkerkant. Lokale markten kunnen varkenskoppen bevatten, niet schrikken.

  Monkey forest vind ik niet zo tof, de rest van Ubud zeker wel! Kreeg laatst trouwens tips dat in het zuidelijkste puntje van bali ook prachtige rustige hippiestranden liggen, ben ik echter nog nooit geweest.

  Praat vooral met iedereen en accepteer hun uitnodiging als je bij ze thuis mag komen, lokale contacten maken je reis onvergetelijk!

 15. Rianne says:

  Vergeet de Kopi Luwak niet te proeven! Leuk om een keer over zo’n plantage te lopen en te zien hoe dat proces gaat :) Bij de Batur, de andere vulkaan ligt een heel groot meer, het is daar supermooi en wij hebben toen een fietstocht rondom het meer gemaakt, erg leuk! Nusa Dua is ook heel mooi om een dagje heen te gaan, allemaal heel luxe en prachtige stranden. Heel veel plezier in ieder geval!!

 16. Jenny says:

  Met de scooter naar het dorpje Seminyak : heerlijk eten / lunch @ Shelter Café

 17. Daniëlle says:

  Wat ziet het er prachtig uit, mooie bucketlist! Geniet van je reis!

 18. Kevser says:

  wat een fijne lijst! En JA! Mijn tip: ga zo’n 2 uur voor de zonsondergang de Uluwatu tempel beklimmen! Daar huppelen megaveel aapjes in het wild, maar kan ik je vóóral garanderen dat je één van de mooiste zonsondergangen ever gaat meemaken. Flink doorlopen zodat het ‘stukje’ tempel wat bovenop de rots zit aan je rechterhand blijft. Écht doen. En oh ja; een Balinese massage mag je eigenlijk ook niet overslaan. Ik geniet nu al van de foto’s en ga de komende weken heul veul je IG checken! Have fun!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close