Vakantie voor foodies: Culinaire Jakobsweg

Zoals jullie weten was ik begin van deze maand in Oostenrijk voor een perstrip. En perstrips worden niet zomaar voor de leuk georganiseerd. We waren namelijk in Oostenrijk ter gelegenheid van de opening van de Culinaire Jakobsweg. En mocht je naar Oostenrijk op vakantie gaan of er ooit nog over nadenken, de Culinaire Jakobsweg is een jaarlijks terugkerend fenomeen waar ik je heel graag wat meer over wil vertellen. Een must-do / must-visit voor iedere foodie als je het mij vraagt. Iets om op je bucketlist te zetten.

foto1

foto2

De Culinaire Jakobsweg wordt ieder jaar georganiseerd en vindt plaats in het Paznauntal in het Oostenrijkse Tirol. Vier bekroonde internationale chefs creëeren een menu met regionale producten welke worden geserveerd in vier berghutten: Niederelbehütte, Jämtalhütte, Acherhütte en de Heidelberger Hütte.

Sportievelingen kunnen de hele zomer genieten van de culinaire hoogstandjes, maar naast het eten kunnen er prachtige wandel- en fietstochten in de omgeving worden gemaakt. De Culinaire Jakobsweg trekt over zowel smalle als bredere onverharde wegen en zorgt ervoor dat je optimaal kunt genieten van de prachtige Oostenrijkse omgeving. Ik was zelf nog niet eerder in de bergen geweest -laat staan in Oostenrijk- en tijdens de persreis ben ik compleet verliefd geworden op de prachtige natuur. Ik ga hier sowieso nog een keer heen en het liefst dit jaar nog om te wintersporten.

foto3

foto4

In ieder geval, de Culinaire Jakobsweg wordt ieder jaar begin juli geopend en ieder jaar zijn er andere chefs die deelnemen aan dit evenement. Dit jaar was het de beurt aan vier chefs uit Italië, Nederland, België en Duitsland. Zij kregen de opdracht om op hun niveau (iedere chef heeft minimaal een Michelinster op zijn naam staan) een gerecht te bereiden met producten uit de regio. Hieronder een overzicht van de vier chefs met hun gerecht:

foto5

Culinaire Jakobsweg

  • Gian Paolo Raschi, Guido – Rimini: Ravioli met ricotta, porcini, vleesfond en lokale kruiden.
  • Rik Jansma, Basiliek – Harderwijk: Paznaun lam met aardappel/knoflookpuree en tuinbonen.
  • Kristof Koppens, Apriori – Haaltert: Buikspek met gebakken ui, geitenkaaspuree, tomatensaus en krokante mosterdzaadjes.
  • Otto Koch, 181 – München:  Goulash van hertenvlees met een soufflé van brood, champignons en spekjes.

Wat mij betreft was Otto Koch de absolute winnaar van dit jaar met Gian Paolo Raschi hijgend in de nek. Verrukkelijk waren zowel de goulash als de ravioli. Rik Jansma was een goede derde met heerlijk vers lamsvlees. Ook het gerecht van Kristof Koppens was overigens erg lekker, al vond ik het niet heel bijzonder. Ik had natuurlijk de mazzel dat ik alle vier de gerechten mochten proeven en nog beter: ik heb de recepten meegekregen! Dus de goulash -al dan niet met hert- en de ravioli gaan sowieso thuis nog een keer gemaakt worden.

Wie denkt dat je na een lange wandeling, de hele toch duurt zo’n vier uur, grof geld moet neertellen voor een bord ‘sterren-eten’ heeft het mis. Voor € 15,00 kun je al genieten van een gerecht en hierdoor is het niet duurder dan een gemiddeld bord eten in de berghutten. En daar kun je prima je buik van vol eten. In ieder geval tot je de volgende berghut bezoekt.

foto6

foto7

Mocht jij dus een actieve foodie zijn die nog op zoek is naar een leuke zomervakantie, maar ook wil genieten van lekker eten dan kan ik je een tripje naar het Paznauntal zeker aanraden. De Culinaire Jakobsweg is zowel voor het eten als voor de prachtige natuur een absolute aanrader. Deze zomer kun je nog van de diverse gerechten genieten tot en met zaterdag 21 september. Vakantieplannen al rond? Dan ga je toch lekker volgend jaar!

Meer informatie over de Culinaire Jakobsweg en de diverse arrangementen kun je hier vinden.

Wat vindt jij van zo’n gecombineerde actieve/culinaire vakantie?

Join the Conversation

  1. MySimplySpecial says:

    Wat een leuk idee!

  2. Ourtaste says:

    Goed idee zeg! Nog nooit van gehoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close