Lasagne uit de slowcooker

Het stond al een hele poos op mijn lijst om lasagne uit de slowcooker te maken. Maar ja, toen kwam het maken van het Slowcookerboek op mijn pad en had ik de potten zó veel nodig, dat ik er even niet aan toe kwam om nog slowcookerrecepten voor OMF te maken.

Maar het manuscript is ingeleverd, het boek gaat bijna naar de drukker en ik kan weer ‘recreatief’ gebruik maken van mijn slowcooker(s). En nu heb ik dus ook eindelijk tijd om mijn slowcooker lasagne met je te delen want nee, dit recept komt niet in het boek te staan.

Ik vind lasagne maken altijd een vrij tijdrovende klus en helaas wordt dat niet per se minder met dit lasagne recept, maar lekker is ‘ie wel!

lasagne recept
slowcooker lasagne

Het lekkerste lasagne recept

Het lekkerste lasagne recept is wat mij betreft nog altijd de lasagne die mijn Guilty Pleasures boek niet haalde. Alles klopt voor mij aan dat recept: smaakvolle saus, zachte pastabladen, goed veel kaas en lekkere bechamel.

Al die onderdelen heb ik natuurlijk ook in deze slowcooker lasagne verwerkt.

Maar mocht jij nou een ander lasagne recept hebben dat echt je favoriet is, dan kun je onderstaande bereidingswijze ook prima hanteren voor dat recept. Het principe verandert namelijk niet, vrijwel alle lasagnes bestaan uit laagjes saus en pastabladen toch?

Wil je graag experimenteren dan kan ik je deze lasagnerecepten zeker aanraden:

Lasagne uit de slowcooker

Slowcooker lasagne

Een goede lasagne valt of staat wat mij betreft met een lekkere saus en juist voor die saus moet je even de tijd nemen. Ik probeer de saus zelf altijd minimaal een half uur te laten pruttelen, maar meer is eigenlijk beter.

Je zou er zelfs voor kunnen kiezen om de saus óók in de slowcooker te bereiden. Als je dit de dag van tevoren doet, kost dat je de volgende dag wat minder tijd. Het maken van de lasagnesaus in de slowcooker is het makkelijkste dat er is. Je hoeft alleen maar alle ingrediënten in de pot te mikken en de pot 4 uur op Low aan te zetten.

Omdat al het vocht uit het vlees en de groenten in de pot blijven tijdens het koken, kun je de tomatenblokjes achterwege laten als je de saus besluit te maken in de slowcooker. Doe je dit niet, dan wordt de saus veel te nat.

Ik maakte de slowcooker lasagne zelf klaar in mijn Russell Hobbs Satisfry Multicooker. De pan van deze cooker is groot genoeg om een ovenschaal in kwijt te kunnen, dus ik bouwde de lasagne op in een kleine ovenschaal. Mocht je een kleine(re) slowcooker hebben, dan kun je de lasagne prima direct in de pot opbouwen.

slowcooker lasagne

Zo maak je dit lasagne recept uit de slowcooker

Als mijn Slowcookerboek uit is ga ik je laten zien dat je werkelijk alles in de slowcooker klaar kunt maken. Ik las in sommige handleidingen van slowcookers dat pasta’s niet geschikt zijn om klaar te maken in de pot, maar dat kan dus prima!

Voor het maken van de slowcooker lasagne kun je twee kanten op:

  1. Je maakt het volledige gerecht in de pot van de slowcooker;
  2. Je bouwt de lasagne in een ovenschaal op en plaatst deze in de pot van je slowcooker. Hiervoor heb je dus een grote(re) slowcooker nodig.

Stap 1

We beginnen met het maken van de saus want die heeft even de tijd nodig om te pruttelen. Je kunt dat, zoals ik heb gedaan, in een pan doen. Maaarrr… mocht je echt slowcooker fanaat zijn dan kun je er natuurlijk ook voor kiezen om de lasagnesaus ook in de slowcooker klaar te maken. Maak de saus dan eventueel vast een dag van te voren; dat scheelt later weer tijd!

Ik probeer de lasagnesaus altijd minimaal 30 minuten te laten pruttelen, maar meer is altijd beter. Daarnaast kun je natuurlijk tal van ingrediënten toevoegen aan de saus.

Stap 2

Opbouwen maar! Ik maakte de lasagne in een ovenschaal en die plaatste ik in de slowcooker, maar de opbouw in de slowcookerpot werkt hetzelfde. Zorg er in ieder geval voor dat je op de bodem altijd eerst een dun laagje saus schept, zo voorkom je dat de lasagnevellen gaan vastplakken aan de pot of ovenschaal.

Ik vind het altijd heerlijk om tussen ieder saus- en pastalaagje geraspte mozzarella te strooien, dus dat heb ik hier ook gedaan. Probeer in ieder geval te eindigen met een laagje lasagnesaus.

Stap 3

Als je koelverse lasagnevellen gebruikt, heeft de slowcooker zo’n 2,5 uur nodig om de pasta helemaal te garen. De laatste 30 minuten van de kooktijd gaar je de bechamel en in plakken gesneden mozzarella mee.

Om de lasagne af te maken kun je hem nog 10 minuten onder de grill in de oven zetten. Zo wordt de kaaslaag lekker krokant en mooi bruin gekleurd, maar als je hier het geduld niet voor hebt kun je deze extra stap prima overslaan.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

lasagne recept uit de slowcooker
5 van 4 stemmen

Lasagne uit de slowcooker

Er wordt vaak gezegd dat pasta niet handig is om klaar te maken in de slowcooker, maar daar ben ik het niet mee eens. Deze slowcooker Lasagne is namelijk héérlijk!
Porties4 personen
Moeilijkheidsgraad gemiddeld
Voorbereidingstijd 40 minuten
Bereidingstijd 4 uur
Totale tijd 4 uur 40 minuten
Waar te bewaren in de koelkast of vriezer
Hoelang te bewaren 3 dagen of 3 maanden

Benodigdheden

  • Slow- of multicooker
  • Kleine ovenschaal die in de slowcooker past*

Ingrediënten

Lasagnesaus

  • 400 g half-om-half gehakt
  • 1 ui – gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook – fijngehakt
  • 400 g Italiaanse groenten
  • 1 el tomatenpuree
  • 400 g tomatenblokjes
  • 500 g gezeefde tomaten
  • 2 tl gedroogde oregano
  • 2 el verse basilicum
  • peper en zout

En verder

  • 250 g koelverse lasagnevellen
  • 200 g mozzarella – geraspt
  • 1 bol mozzarella – in plakken

Bechamel

  • 30 g ongezouten roomboter
  • 30 g bloem
  • 300 ml melk
  • 30 g Parmezaanse kaas – geraspt
  • peper

Instructies

  • Begin met het maken van de lasagnesaus. Als je dit ook in de slowcooker wil doen dan kun je alle ingrediënten in de pot doen en de saus 4 uur laten pruttelen op Low. Laat dan de tomatenblokjes achterwege, anders wordt de saus te nat.
    Wil je de saus in de pan maken dan ga je als volgt te werk.
  • Verhit een beetje olie of boter in een koekenpan en bak hierin het gehakt rul. Voeg de ui en knoflook toe en bak deze mee tot de ui glazig ziet.
  • Voeg de Italiaanse groenten toe en bak deze 5 minuten mee.
  • Doe dan de tomatenpuree, tomatenblokjes, gezeefde tomaten en oregano in de pan. Roer goed door en laat de saus 30 minuten op laag vuur pruttelen.
  • Roer als laatste de verse basilicum door de saus en breng op smaak met peper en zout.
  • Schep een kleine lepel van de lasagnesaus in de ovenschaal en leg hier een laag lasagnevellen bovenop. Schep daar weer saus overheen en strooi hier mozzarella overheen.
  • Herhaal de voorgaande stap tot de saus en de lasagnevellen op zijn. Eindig met een laagje saus.
  • Zet de ovenschaal in de pot van de slowcooker en gaar de lasagne 2,5 uur op Low.
  • Begin 40 minuten voor het einde van de kooktijd met het maken van de bechamel.
  • Smelt hiervoor de boter in een steelpan en voeg daar de bloem aan toe. Bak al roerend een paar minuten mee tot een zanderige textuur ontstaat.
  • Schenk de melk in de pan en roer het geheel goed door tot een gladde saus. Voeg dan de Parmezaan en peper toe en laat de saus 5 minuten pruttelen, tot deze is ingedikt.
  • Schenk de laatste 30 minuten van de kooktijd de bechamel over de lasagne in de slowcooker en verdeel de in plakken gesneden mozzarella over de bechamel.

Notities

*Mocht in jouw slowcooker geen ovenschaal passen, dan kun je de lasagne ook prima opbouwen in de pot van de slowcooker zelf. 
Gang: hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: crockpot, lasagne, pasta, slowcooker

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close