Fastfood Friday: Ravioli lasagne

Deze ravioli lasagne valt wat mij betreft zeker onder de noemer comfort food, vandaar dat het recept ook een plekje heeft verdiend op Fastfood Friday. Een klassiek lasagne recept wordt natuurlijk gemaakt met lasagnevellen, maar op een of andere manier is dat niet direct een favoriet pastarecept van mij. Deze variant is dat zeker wel!

Het recept voor deze ravioli lasagne heb ik geïnspireerd op dit lasagne recept. Het is mijn go to lasagne recept en bevat alle componenten die ik eigenlijk een must vind in een goede lasagne: rijke saus, lekkere pasta, bechamel en een toplaag van kaas. Natuurlijk kun je naar hartenlust variëren met het recept. Kies sowieso voor ravioli die jij lekker vindt, daar is namelijk al variatie genoeg in. Maar ook de andere ingrediënten kun je heel makkelijk verwisselen. Ik geef je vast een paar suggesties, de volgende basisrecepten kun je ook gebruiken bij het maken van deze ravioli lasagne:

Verse pasta vs gedroogde pasta

Voor dit lasagne recept heb ik gekozen voor verse ravioli, de variant die je in het koelschap van de supermarkt vindt. Koelverse pasta is namelijk een stuk sneller gaar dan gedroogde pasta en daardoor is het niet nodig om de pasta voor te koken voordat je deze verwerkt in de lasagne. Kun je geen koelverse ravioli vinden of vind je deze te duur, dan is gedroogde ravioli een prima alternatief. Kook gedroogde ravioli wel even voor. Kijk op de verpakking hoelang de pasta nodig heeft om te garen en trek zo’n 5 minuten van die tijd af om de pasta voor te garen. De rest van het garen gebeurt in de oven.

Ravioli lasagne

Lasagne

Lasagne opwarmen

Ik krijg vaak de vraag of gerechten eventueel al van tevoren gemaakt kunnen worden en zo ja, hoe het daarna opgewarmd moet worden. Lasagne is voor mij vergelijkbaar met soep of stoofschotels: een dag later smaakt het eigenlijk nog lekkerder. Dus ja, ook deze ravioli lasagne kun je heel goed al van tevoren klaar maken. Je kunt voor twee dingen kiezen:

  1. Maak de lasagne van te voren klaar maar bak hem nog niet af. Laat het gerecht in plaats daarvan helemaal afkoelen, dek af met plasticfolie en zet het daarna weg in de koelkast. Wanneer je gaat eten schuif je de lasagne 25-30 minuten op 180 graden Celsius in de oven.
  2. Heb je leftovers en zou je de lasagne weer een keer willen opwarmen, dan werkt het eigenlijk hetzelfde. De lasagne moet gewoon nog een keer 25-30 minuten de oven in. Omdat de kaaslaag bovenop echter al een keer gebakken is, is het verstandig om de schaal de eerste 15 minuten af te dekken met aluminiumfolie. Zo voorkom je dat de ravioli lasagne verbrandt.

Ben je helemaal van het voorbereidend te werk gaan, dan kun je de lasagne ook invriezen. De lasagne is zo’n 3 maanden houdbaar.

lasagne met ravioli

5 van 2 stemmen

Ravioli lasagne

Ben je dol op klassieke lasagne maar zou je wel eens willen variëren met het recept, dan is deze ravioli lasagne een leuk alternatief.
Porties6 personen
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 1 uur
Waar te bewaren in de koelkast of vriezer
Hoelang te bewaren 3 dagen in de koelkast, 3 maanden in de vriezer

Benodigdheden

  • ovenschaal van ongeveer 20x25 cm

Ingrediënten

Lasagnesaus

  • 500 g rundergehakt
  • 1 ui - gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook - fijngehakt
  • 2 el tomatenpuree
  • 400 g Italiaanse groentenmix
  • 800 ml tomato frito of gezeefde tomaten
  • 1 el paprikapoeder
  • 2 tl gedroogde oregano
  • 2 el verse basilicum - fijngehakt
  • peper en zout

Bechamel

  • 30 g ongezouten roomboter
  • 30 g bloem
  • 300 ml melk
  • 30 g Parmezaanse kaas - geraspt
  • peper en zout

En verder

  • 500 g koelverse ravioli
  • 1 bol mozzarella - in plakken

Instructies

  • Verhit een ruime pan op het vuur en bak hierin het gehakt rul. Voeg de ui en knoflook toe en bak mee tot de ui glazig ziet.
  • Doe dan de tomatenpuree in de pan en bak 2 minuten mee. Voeg de Italiaanse groenten toe en bak dit tot de groenten zacht worden.
  • Schenk de tomato frito in de pan en voeg het paprikapoeder, oregano, basilicum, peper en zout toe. Roer goed door en laat de saus 20 minuten zachtjes pruttelen.
  • Verwarm de oven voor op 180℃ hetelucht.
  • Smelt voor de bechamel de boter in een steelpannetje. Voeg de bloem toe en bak deze al roerend mee tot een zanderige textuur ontstaat.
  • Schenk al roerend de melk in de pan en kook het geheel tot de saus wat dikker wordt.
  • Voeg de geraspte Parmezaanse kaas, peper en zout toe en roer goed door tot de kaas helemaal gesmolten is.
  • Schep een lepel van de lasagnesaus in de ovenschaal en verdeel een kwart van de ravioli hier overheen. Schep daar weer een lepel saus bovenop, gevolgd door een laagje ravioli. Herhaal deze stap tot je alle pasta hebt gebruikt en eindig met een dun laagje lasagnesaus.
  • Verdeel de bechamel over de lasagne en leg hier de plakken mozzarella bovenop.
  • Schuif de ravioli lasagne 25-30 minuten in de oven tot de kaas gesmolten en goudbruin is en de pasta gaar is.
Gang: hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: fastfood friday, lasagne, makkelijke maaltijd, ovengerecht, ovenschotel, pasta uit de oven, pastaschotel, ravioli, ravioli lasagne

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

pasta uit de oven

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Close
© 2011-2022 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close