Gebakken rijst recept met garnalen en chorizo

Dit gebakken rijst recept met garnalen en chorizo is een van de lekkerste maaltjes die ik de afgelopen tijd heb gemaakt. Sowieso ben ik groot fan van gebakken rijst, maar de combinatie van chorizo en garnalen had ik nog niet eerder bedacht.

De neiging was er al snel om dit rijstgerecht wat Spaanse vibes mee te geven en bijvoorbeeld ook tomaten als ingrediënt te gebruiken, maar ik wilde juist dat de gebakken rijst herkenbaar zou zijn als de Indonesische variant. Maar dan dus met een flinke twist!

Het is een super simpel recept geworden, waar je maar een handvol ingrediënten voor nodig hebt. De chorizo zorgt al voor zoveel smaak aan het hele gerecht, dat je verder met een klein beetje al een heel eind komt.

gebakken rijst maken

Gebakken rijst maken

Gebakken rijst maken heb ik al veel vaker gedaan op OMF. Het is ook by far een van mijn favoriete manieren om restjes rijst mee op te maken.

Sterker nog: restjes juist zijn juist per-fect voor het maken van gebakken rijst, want met name met afgekoelde en ‘opgedroogde’ rijst maak je de perfecte gebakken rijst! Kook je verse rijst, dan zul je merken dat het gerecht, als je het eenmaal gaat bakken, snel een beetje papperig wordt. Dit voorkom je dus door ‘oude’ rijst te gebruiken.

Mocht je niet voldoende rijst over hebben, dan kun je er de volgende keer ook voor kiezen om de leftovers in te vriezen. Rijst laat zich heel goed invriezen en zo kun je uiteindelijk een paar ingevroren porties rijst gebruiken voor gebakken rijst.

Op OMF staan inmiddels een paar recepten voor gebakken rijst, die allemaal weer heel anders smaken. Een aantal van mijn favorieten zijn:

gebakken rijst recept

Gebakken rijst kruiden

Het kruiden van gebakken rijst is essentieel om het een goede smaak te geven. Enkele populaire kruiden en specerijen die ik graag gebruik zijn:

  • Knoflook en Gember: met name de knoflook is absoluut onmisbaar, maar soms vind ik een beetje verse gember erbij ook érg lekker.
  • Chilivlokken: Als je van wat pit houdt, voeg dan wat chilivlokken toe voor een pittige kick of gebruik een rood pepertje die je tegelijkertijd met de knoflook en gember aanfruit.
  • Ketjap: Ketjap manis (zoete sojasaus), voegt een zoete en hartige smaak toe aan de gebakken rijst.
  • Sesamzaadjes: Geroosterde sesamzaadjes zorgen voor een heerlijke crunch en een lichte nootachtige smaak. Sowieso zijn sesamzaadjes in mijn huis niet aan te slepen. Ik strooi ze over vrijwel ieder Aziatisch gerecht.

In het recept zul je zometeen zien dat ik voor deze gebakken rijst met chorizo en garnalen, bijzonder weinig kruiden en specerijen gebruik. Dit komt omdat ik ieder afzonderlijk ingrediënt echt nog wilde proeven in dit gerecht.

Bovendien zorgt de chorizo zelf al voor zo ongelofelijk veel smaak aan het gerecht, dat ik het zonde vond om dit te verbloemen met ingrediënten als sojasaus en ketjap.

Mocht je dit laatste wel lekker vinden, dan vind je mijn Surinaamse Nasi waarschijnlijk erg lekker!

gebakken rijst kruiden

Gebakken rijst met garnalen of andere ingrediënten

Het ideale aan het maken van gebakken rijst, is dat je er eindeloos mee kunt variëren. Ik maakte nu gebakken rijst met garnalen en chorizo, en dat is op zichzelf al echt een smaakbommetje, maar je kunt er natuurlijk van alles mee doen.

Je kunt vrijwel ieder stukje vlees toevoegen aan gebakken rijst, net als vrijwel iedere groente die je maar kunt bedenken. Prei is altijd een groot favoriet voor mij in recepten voor gebakken rijst. Ik voeg prei bij voorkeur pas vrij laat tijdens het koken toe, zodat het nog een beetje die rauwe/sterke smaak houdt.

Maar ook hamblokjes vallen bij ons thuis altijd enorm in de smaak. Net als de toevoeging van ei. De meeste Indonesische gebakken rijst recepten hebben ei als ingrediënt.

Wil je ei aan dit recept toevoegen, dan kan dat natuurlijk heel goed. Ik vind het dan altijd het makkelijkst om de gebakken rijst naar de zijkanten van de wok te duwen en zo een kuiltje in het midden van het gerecht te maken.

Ik breek en kluts de eieren in een apart kommetje en schenk dit dan in het zojuist gecreëerde kuiltje. Langs zijkant van dat kuiltje roer ik het ei steeds meer door de gebakken rijst. Klinkt dat een beetje logisch?

Op deze manier maak je echt meer stukjes scrambled egg door de rijst in plaats dat je het ei volledig met de rest van het gerecht mengt (en je papperige rijst krijgt).

Kortom: gebakken rijst is een veelzijdig gerecht dat je gemakkelijk kunt aanpassen aan je eigen voorkeuren. Of je nu kiest voor klassieke groenten of wat extra garnalen en specerijen, gebakken rijst is altijd een heerlijke optie en perfect voor een doordeweekse dag!

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

gebakken rijst garnalen
4.50 van 2 stemmen

Gebakken rijst met garnalen & chorizo

Gebakken rijst is wat mij betreft altijd goed en vooral ook ideaal om restjes rijst mee op te maken. Dit is een super simpele variant met garnalen & chorizo. Weinig poespas, wel een overheerlijk gerecht.
Porties4 personen
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten
Waar te bewaren in de koelkast of vriezer
Hoelang te bewaren 3 dagen of 3 maanden

Benodigdheden

  • Wokpan

Ingrediënten

  • 200 g chorizo – in halve maantjes
  • 1 ui – gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook – fijngehakt
  • 4 bosuitjes – in ringen
  • 200 g doperwten – diepvries
  • 1 rode paprika – in blokjes
  • 200 g garnalen – gepeld en schoongemaakt
  • 400 g gekookte rijst – liefst van een dag oud
  • peper en zout

Instructies

  • Verhit een wokpan op het vuur en doe hier de chorizo in. Bak de chorizo tot het vet uit de worst komt.
  • Voeg dan de ui, knoflook en bosui toe en wok deze mee tot de knoflook goed begint te geuren.
  • Doe dan de doperwten en rode paprika in de pan en wok op hoog vuur tot de paprika zacht is.
  • Doe de garnalen erbij en wok deze 5 minuten mee.
  • Schep de gekookte rijst in de pan en wok alles al omscheppend op hoog vuur, tot alle ingrediënten goed zijn gemengd en de rijst helemaal warm is.
  • Breng op smaak met peper en zout.
Gang: bijgerecht, hoofdgerecht
Keuken: Indonesisch, Spaans
Trefwoord: eenpansgerecht, gebakken rijst, makkelijke maaltijd

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close