Flammkuchen recept op stokbrood (Fastfood Friday)

Yes, daar is ze weer met een lekker Flammkuchen recept. Hoewel, misschien mag ik dit niet echt een Flammkuchen recept noemen, ik maakte namelijk Flammkuchen stokbrood! En laat ik dat nou een ideaal Fastfood Friday recept vinden.

Dit belegde stokbrood kun je op ieder moment van de dag wel eten en kan ook prima dienen als partysnack.

Ik koos voor traditionele toppings als crème fraîche, spek en uien en voegde daar nog wat Emmentaler aan toe. Verderop geef ik je nog suggesties voor andere toppings.

Flammkuchen met een twist

Wat is Flammkuchen?

Flammkuchen, ook wel bekend als tarte flambée, is een traditioneel gerecht dat zijn oorsprong vindt in de Elzas, een regio in Frankrijk. Het is een dunne, knapperige pizza-achtige bodem bedekt met een romige saus en verschillende toppings.

Hoewel de traditionele Flammkuchen meestal hartig is, zijn er tegenwoordig veel variaties te vinden, waaronder zoete en vegetarische opties.

Wij gaan vandaag dus net een stapje verder en gebruiken een ander soort bodem. Namelijk: stokbrood!

Traditionele recept voor Flammkuchen

Eerst nog even terug naar de basis.

Het traditionele recept voor Flammkuchen bestaat uit slechts een paar eenvoudige ingrediënten: bloem, water, zout, olijfolie, crème fraîche, uien en spek.

Het deeg wordt gemaakt door de bloem, water, zout en olijfolie te mengen en te kneden tot een gladde massa. Vervolgens wordt het deeg uitgerold tot een dunne rechthoekige vorm en bedekt met een laagje crème fraîche, uienringen en spekreepjes.

Het geheel wordt dan gebakken in een hete oven tot de bodem knapperig is en de toppings goudbruin zijn.

Het is een ultiem borrelhapje, maar kan ook prima dienen als lunch of als makkelijke avond maaltijd. Eventueel gecombineerd met een lekkere salade.

flammkuchen recept

Flammkuchen met een twist

Hoewel de traditionele Flammkuchen al heerlijk is, kun je met een beetje creativiteit een twist geven aan het klassieke recept. Dit kun je uiteraard doen met verschillende toppings. Daar geef ik je zometeen een paar lekkere suggesties voor.

In dit geval gebruik ik stokbrood als bodem in plaats van de klassieke Flammkuchen bodem.

Dit maakt het wat mij betreft een perfect recept voor Fastfood Friday. Het is namelijk snel klaar én lekker om op tal van momenten te eten. Als lunch, als brood bij de soep, in stukken als borrelhapje..

Heerlijk, van die veelzijdige recepten.

recept voor flammkuchen

Andere Flammkuchen toppings

Eigenlijk alles kun je wel gebruiken als topping voor Flammkuchen. Zoals ik al zei kunnen we kiezen voor zoete en hartige varianten, maar je kunt ze ook prima met elkaar combineren. Zo maakte ik al eens Carpaccio flammkuchen, Flammkuchen met witlof en geitenkaas, Flammkuchen met aardappel en prei en een heerlijke Lente Flammkuchen.

Zit daar geen variant bij die aansluit bij jouw voorkeur, dan vind je een van onderstaande suggesties wellicht lekker!

1. Geitenkaas en honing: De romige geitenkaas en zoete honing vormen een perfecte combinatie.

2. Rucola en Parmezaanse kaas: beide ingrediënten zijn met name lekker om toe te voegen na het bakken van je Flammkuchen bodem of stokbrood.

3. Gegrilde groenten: Snijd verschillende groenten, zoals paprika, courgette en aubergine, in dunne plakjes en gril ze voordat je ze op de Flammkuchen legt.

4. Gerookte zalm en dille: Voor een luxere twist, bedek je de Flammkuchen met plakjes gerookte zalm en bestrooi je het geheel met verse dille.Hoewel de traditionele Flammkuchen al heerlijk is, kun je met een beetje creativiteit een twist geven aan het klassieke recept.

5. Paddenstoelen en truffelolie: Bak paddenstoelen in een koekenpan en voeg een scheutje truffelolie toe voor een intense smaak. Lekker voor in de herfst straks!

Experimenteer met verschillende combinaties en ontdek je eigen favoriete toppings voor Flammkuchen.

flammkuchen toppings

Meer lekker belegd stokbrood uit de oven

Ben je nou dol op gerechten zoals deze en wil je vaker zo’n lekker belegd stokbrood uit de oven maken, dan heb ik goed nieuws. Op OMF heb ik namelijk al veel vaker van dit soort recepten met je gedeeld. Wat denk je bijvoorbeeld van onderstaande recepten?

Of wat denk je van deze lekkere broodjes?

Alle bovenstaande belegde broden zijn lekker als lunch, lichte maaltijd of om te serveren bij een kom soep.

Dus mocht je straks richting de herfst in dubio zijn over wat te serveren bij soep, sla dit artikel dan voor de zekerheid op. Dan heb je altijd lekkere suggesties achter de hand!

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

belegd stokbrood uit de oven
No ratings yet

Flammkuchen stokbrood

Een Flammkuchen recept met een twist, zo kunnen we dit Flammkuchen stokbrood wel noemen toch? Ik maakte gebruik van de originele toppings en dat zorgde voor een toprecept voor Fastfood Friday.
Porties4 stuks
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 20 minuten
Hoelang te bewaren Bij voorkeur direct opeten

Benodigdheden

  • Koekenpan
  • bakplaat met bakpapier

Ingrediënten

  • 1 stokbrood
  • 1 ui – in halve ringen
  • 200 g crème fraîche
  • 50 g Emmentaler – geraspt
  • 125 g spekblokjes
  • verse bieslook – fijngesneden

Instructies

  • Snijd het stokbrood doormidden en snijd beide helften vervolgens over de lengte doormidden.
  • Verhit een beetje olie in een koekenpan en bak hierin de halve uienringen tot ze glazig zijn.
  • Verwarm de oven voor op 220℃ boven- en onderwarmte.
  • Smeer de vier stukken stokbrood in met crème fraîche en strooi hier de geraspte emmentaler overheen.
  • Verdeel de halve uienringen en de spekblokjes over de stokbroden.
  • Bak het Flammkuchen stokbrood 10 minuten in de oven, tot de kaas gesmolten is en de toppings helemaal warm zijn.
Gang: bijgerecht, lunch
Keuken: Duits, Frans, Oostenrijks, Zwitsers
Trefwoord: belegd brood, fastfood friday, flammkuchen, stokbroodje

Join the Conversation

  1. Desiree says:

    Ziet er lekker uit maar moet dit met afbak stokbrood?

    1. Nee hoor, je kunt ieder soort brood gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close