Spaghetti Alfredo uit de oven

Deze Spaghetti Alfredo uit de oven zag ik een tijdje geleden voorbij komen op TikTok.

Technisch gezien is het geen échte Spaghetti Alfredo, het gerecht wordt namelijk ook nog voorzien van een smaakvolle gehaktsaus en mozzarella. Maar lekker is het absoluut!

Ultiem comfortfood dat snel is om te maken en waarbij ieder hapje weer een beetje anders smaakt. Door beide sauzen niet met elkaar te mengen en het hele gerecht in laagjes op te bouwen, blijven alle smaken behouden en geloof mij: dat zorgt ervoor dat deze spaghetti uit de oven je nieuwe favoriet wordt!

spaghetti uit de oven

Waar komt Spaghetti Alfredo vandaan?

Ik heb een beetje onderzoek gedaan naar de herkomst van Spaghetti Alfredo. Een recept voor Pasta Alfredo heb ik namelijk al veelvuldig voorbij zien komen op Pinterest en ik weet dat Alfredo saus zeer populair is in de Verenigde Staten. Maar verder dan dat ging mijn kennis eigenlijk niet.

Spaghetti Alfredo vindt echter ‘gewoon’ zijn herkomst in Italië!

De naam “Alfredo” verwijst naar Alfredo di Lelio, een restauranteigenaar in Rome. Het verhaal gaat dat Alfredo in de jaren 1900 een gerecht creëerde dat bestond uit fettuccine pasta, boter en Parmezaanse kaas. Een super eenvoudig gerecht, maar het trok al snel de aandacht van veel foodies die Rome bezochten.

Alfredo zou de warme, gekookte fettuccine pasta mengen met een royale hoeveelheid boter en vers geraspte Parmezaanse kaas. Het resultaat was een romige, zijdezachte saus die perfect samenging met de pasta. Het gerecht werd bekend als “Fettuccine Alfredo” en bleef populair in Alfredo’s restaurant, “Alfredo alla Scrofa,” en veroverde al gauw de rest van Rome.

In de loop der jaren is het gerecht wel een beetje veranderd, en soms worden er ingrediënten zoals room, knoflook en peper aan toegevoegd om de smaak te versterken. Maar lekker is het nog altijd.

Het oorspronkelijke gerecht maak je dus eigenlijk met Fettuccine, maar ik koos voor Spaghetti Alfredo! Voel je vrij om een ander pastasoort te kiezen.

Alfredo saus

Zelf Alfredo saus maken

Het maken van Alfredo saus is eigenlijk vrij eenvoudig en je hebt er maar een paar ingrediënten voor nodig. Hierbij een basisrecept voor de saus, zoals ik hem zometeen ook in het recept ga gebruiken.

Ingrediënten:

  • 30 gram ongezouten roomboter
  • 3 teentjes knoflook
  • 200 ml (slag)room
  • 1 tl Italiaanse kruiden
  • 50 g Parmezaanse kaas, geraspt
  • peper en zout

Zo ga je te werk:

  1. Begin met het smelten van de boter in een steelpannetje, op laag tot middelhoog vuur.
  2. Zodra de boter volledig is gesmolten, voeg je de knoflook toe. Fruit deze aan tot de knoflook goed begint te geuren en voeg dan de slagroom toe. Roer goed door. Laat de saus warm worden, maar breng het niet aan de kook. Houd het vuur laag om te voorkomen dat de room gaat schiften.
  3. Voeg de Italiaanse kruiden en geraspte Parmezaanse kaas toe aan het boter-roommengsel. Blijf roeren terwijl je de kaas toevoegt, zodat deze gelijkmatig smelt en de saus lekker romig wordt.
  4. Blijf roeren tot de saus dikker wordt en de kaas volledig is gesmolten. Dit duurt een paar minuten. Laat de Alfredo saus niet langer koken dan nodig is.
  5. Breng de Alfredo saus op smaak met peper en zout.

In principe zou je de Alfredo saus nu zo kunnen gebruiken en mengen met gekookte pasta. De saus is van zichzelf al onwijs lekker namelijk en ik kan me voorstellen dat het ook een goede saus is om te serveren bij bijvoorbeeld gekookte bloemkool of broccoli.

Ik verwerk de saus echter nog in de ovenschotel.

spaghetti alfredo uit de oven

Spaghetti uit de oven

Spaghetti uit de oven, oftewel baked spaghetti – ik vind dat eigenlijk een stukje gezelliger klinken -, zou je wellicht niet zo snel bedenken. Spaghetti wordt vaak geserveerd met ‘rode saus’, maar ik vind het een heerlijke pastasoort om na het koken in de oven te stoppen.

Deze spaghetti uit de oven is voorzien van een lekkere gehaktsaus, Alfredo saus en mozzarella. Twee soorten saus inderdaad, maar neem van mij aan dat het onwijs lekker is en dat je beide sauzen ab-so-luut gaat proeven.

Op de bodem van de ovenschaal heb ik de gehaktsaus verspreid en daar overheen verdeelde ik de gekookte spaghetti. De Alfredo saus heb ik over de spaghetti geschonken en het geheel topte ik vervolgens af met mozzarella.

Door twee sauzen te gebruiken en de pasta niet volledig met de sauzen te mengen, krijgt ieder hapje spaghetti uit de oven een andere smaak. En da’s lekker! Vonden ook mijn kinderen, want zij verslonden dit pastagerecht.

Houd er rekening mee dat de spaghetti die niet onder de mozzarella ligt, of is voorzien van een laagje saus, in de oven wel een beetje krokant kan worden. Dit is niet erg, sterker nog, het is hartstikke lekker. Maar mocht je daar niet zo van zijn, bedek de bovenkant van de spaghetti uit de oven dan volledig met (geraspte) kaas.

spaghetti alfredo

Andere ideeën voor pasta uit de oven

Voor een goed bord pasta mag je me in principe wakker maken, maar pasta uit de oven is altijd wel een favoriet bij mij. Hierbij nog een aantal suggesties voor andere pastarecepten die je in de oven klaar maakt.

En ben je nou net zo dol op pasta als ik, dan vind je al onze pasta recepten hier!

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

oven spaghetti
4.34 van 6 stemmen

Spaghetti Alfredo uit de oven

Als je op zoek bent naar ultiem comfort food, dan heb je het bij deze gevonden. Deze Spaghetti Alfredo uit de oven wordt geserveerd met twee sauzen, waardoor ieder hapje anders smaakt. Meesterlijk lekker en de Alfredo saus ga je nog véél vaker maken. Geloof mij!
Porties4 personen
Moeilijkheidsgraad gemiddeld
Voorbereidingstijd 40 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 55 minuten
Hoelang te bewaren bij voorkeur direct opeten

Benodigdheden

  • ovenschaal (20 x 30 cm)

Ingrediënten

  • 300 g spaghetti
  • 1 bol mozzarella
  • 2 el verse peterselie – fijngehakt

Gehaktsaus

  • 400 g rundergehakt
  • 1 ui – gesnipperd
  • 1 teentje knoflook – fijngehakt
  • 400 g Italiaanse groenten
  • 400 ml Tomato Frito
  • 1 blik tomatenblokjes (400 g)
  • 1 tl paprikapoeder
  • peper en zout

Alfredo saus

  • 30 g boter
  • 3 teentjes knoflook – fijngehakt
  • 200 ml (kook)room
  • 1 tl Italiaanse kruiden
  • 50 g Parmezaanse kaas – geraspt

Instructies

  • Begin met het maken van de gehaktsaus. Bak hiervoor het gehakt in een grote pan rul en voeg de ui en knoflook toe. Bak deze mee tot de knoflook goed begint te geuren.
  • Voeg dan de Italiaanse groenten toe en bak deze 5 minuten mee.
  • Schenk de Tomato frito en tomatenblokjes in de pan en voeg ook het paprikapoeder toe. Draai het vuur laag en laat de saus pruttelen terwijl je aan de slag gaat met de andere onderdelen van het recept. Breng de gehaktsaus later op smaak met peper en zout.
  • Kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar.
  • Smelt voor de Alfredo saus de boter in een steelpannetje en fruit hierin de knoflook aan, tot deze goed begint te geuren.
  • Schenk dan de room in de pan en voeg de Italiaanse kruiden en geraspte Parmezaanse kaas toe. Roer door tot de kaas helemaal is gesmolten.
  • Verwarm de oven voor op 200℃.
  • Verdeel de gehaktsaus over de bodem van de ovenschaal en schep hier de gekookte spaghetti overheen.
  • Schenk de Alfredo saus over de spaghetti en verdeel de mozzarella over de pasta.
  • Zet de ovenschaal 15 minuten in de oven, tot de mozzarella helemaal gesmolten is.
  • Haal het gerecht uit de oven en garneer met verse peterselie of basilicum.
Gang: hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: comfort food, makkelijke maaltijd, ovenschotel, pasta uit de oven, spaghetti

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close