Oliebollentoren met karamel

Oliebollen bakken, vroeger heb ik het regelmatig gedaan met mijn moeder. Zij maakte het beslag met behulp van de Koopmans oliebollenmix en vervolgens lieten we het beslag 45 minuten rijzen. Inmiddels had mijn vader de frituurpan buiten gezet, wij onze dikke fleecetruien aangetrokken en go: oliebollen bakken! Hele ladingen maakten we altijd en we gaven aan iedereen wel wat mee. Sinds ik het huis uit ben heb ik ze niet meer zelf gebakken en dus vond ik het wel weer tijd worden. Bijna volgens traditie, ik gebruikte wederom de Koopmans oliebollenmix die ons nog nooit in de steek heeft gelaten, maar stond wel lekker binnen te bakken. Het doel? Een prachtige oliebollentoren met karamel maken want daar steel je deze Oud & Nieuw gegarandeerd de show mee.

Het bakken van oliebollen met de mix van Koopmans is super eenvoudig. Eén pak mix meng je met 500 milliliter lauwwarm water tot een glad beslag. Hier kun je naar smaak nog 250 gram rozijnen of krenten doorheen roeren (wel even laten wellen!) voordat je het beslag 45 minuten op kamertemperatuur laat rijzen. Hierna is het tijd om te bakken. Tijdens het bakken van oliebollen moet je een aantal dingen in acht nemen:

 • Gebruik altijd schone zonnebloemolie. Persoonlijk geef ik bij het bakken van oliebollen de voorkeur aan het frituren in een wokpan in plaats van in een frituurpan omdat je zo het minste risico loopt op vreemde smaken;
 • Dep de rozijnen na het wellen goed droog voordat je ze aan het oliebollenbeslag toevoegt;
 • Let goed op de temperatuur van de olie: 190° is het meest ideaal.

Voor meer tips en trucs voor het bakken van oliebollen kun je de Koopmans Bakhulp raadplegen.

oliebollentoren met karamel

Goed, tijd om met de oliebollentoren aan de slag te gaan!

1. Met één Koopmans Oliebollenmix maakte ik 27 kleine oliebollen, dit deed ik met behulp van een ijsschep. Laat een schep beslag in de hete olie vallen en de warmte zal zijn werk doen. Wanneer de oliebol aan de onderkant goed is laat hij zich heel makkelijk omdraaien met een klein tikje van een vork.

2. Laat de oliebollen goed uitlekken en volledig afkoelen voordat je aan de slag gaat met de toren. Stapel voor de toren de oliebollen op elkaar. Dit is het meest eenvoudig door de meest ronde (en dus mooiste) oliebollen bovenop te leggen en de wat misvormde/plattere onderop.

3. Maak karamel door 100 gram kristalsuiker met 3 eetlepels water al roerend aan de kook te brengen. Zodra het begint te borrelen stop je met roeren, maar beweeg je de pan af en toe heen en weer. Laat de karamel op middelhoog vuur bruin worden. Hoe donkerder de karamel, hoe sterker de smaak maar let er wel op dat je de karamel niet laat verbranden!

4. Haal de pan van het vuur en dip met een lepel in de karamel. Spat vervolgens de karamel op de oliebollentoren. Maak draden, druppels, pegeltjes.. wat je zelf maar leuk vindt. De karamel zal er ook voor zorgen dat de oliebollen makkelijker aan elkaar blijven plakken.

5. Strooi poedersuiker over de oliebollentoren en decoreer met eetbare sterretjes, glittertjes of parels naar wens.

Zeg nou zelf, dit ziet er toch een stuk feestelijker uit dan een schaal oliebollen?

oliebollentoren met karamel

oliebollentoren met karamel

Meer leuke variatierecepten met de bakmix van Koopmans kun je vinden in het Oud & Nieuw Handboek.

Dit is een gesponsord artikel.

Join the Conversation

 1. MySimplySpecial says:

  Heerlijk! Ik ben gek op oliebollen!

 2. Anita says:

  Ohh dit ziet er lekker uit!

 3. Susanne says:

  Mensen kijken mij altijd raar aan als ik geen oliebollen lust. Maar ik vind ze echt gewoon vies, dat heb ik niet met veel. Dat neemt niet weg dat ik ze er altijd we lekker uit vind zien. En deze met karamel al helemaal!

 4. Hester says:

  Ik lust er altijd maar drie per jaar maar ze geven wel zo’n fijn oudjaarsdaggevoel. Mooie foto’s!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close