Foodie in Zuid-Frankrijk

Een paar weekjes geleden was ik samen met vriendinnetje Nanda op roadtrip in Zuid-Frankrijk. Een korte maar hoor, vrijdagochtend vlogen we naar Marseille en tot zondagavond deden we de kuststeden Cassis, Six Four Les Plages, Le Lavandou en Bormes Les Mimosas aan. Eén keer eerder ben ik in die regio geweest maar dat is lang geleden en toen interesseerde ik me nog niet zo in het eten als dat ik nu doe. Iedere keer als ik nu naar Frankrijk ga verheug ik me van te voren al op het eten, ik houd van de Franse keuken. Zo verfijnd en vaak ook bomvol smaak. Zoals bij iedere reis hield ik ook nu weer een eetdagboek bij en die deel ik vandaag met jullie in Foodie in Zuid-Frankrijk.

Cassis – restaurant Angelina

Onze eerste stop was Cassis waar we lunchten bij restaurant Angelina, een hele hippe en ruimte tent waar je naast gezellig aan de bar, ook heel fijn op een terras of in de serre kunt zitten. Het is een iets luxer restaurant met een prachtige kaart. Wij werden verwend met een 3-gangenlunch die voor ons vooraf was bepaald.

Restaurant Angelina

Ons voorafje bestond uit champignons gebakken in knoflookboter. Ontzettend simpel en je verwacht dit gerecht niet in een restaurant als Angelina. Maar ik als groot paddenstoelenliefhebber vond het verrukkelijk. De jus die was ontstaan door de knoflookboter was goddelijk. We hebben de jus opgemaakt door er brood in te dippen. Te lekker om te laten staan.

Restaurant Angelina

Het hoofdgerecht was spectaculair. Sowieso is een 3-gangenlunch al spectaculair als je het mij vraagt. Er werd een prachtige koperen pan op tafel gezet met een waanzinnig stuk lamsvlees dat aan tafel werd gesneden. Het vlees ging gepaard met aardappelpuree die op smaak was gebracht met olijfolie (heel bijzonder!) en groenten. Lekkerste lam die ik ooit heb gegeten. En zoveel!

Restaurant Angelina

Ook het dessert was waanzinnig lekker: gekarameliseerde peer met mascarpone en vers vanille-ijs. Simpel en heerlijk licht. Echt mijn smaken en de perfecte afsluiter van deze lunch.

Six Fours les Plages – restaurant Lou Figuier

’s Avonds dineerden we in Six Four les Plages waar onze gidsen restaurant Lou Figuier hadden uitgekozen. Qua uiterlijk een restaurant waar je wellicht niet zo snel gaat zitten maar het eten was er geweldig. Typerend voor de streek en gekookt met uitsluitend verse ingrediënten. Het kleine restaurant voelt aan als een huiskamerrestaurant en dit komt mede dankzij het feit dat het eigendom is van twee zussen die zelf ook nog in de keuken staan. Een echt familiebedrijfje waar je vooral geen opsmuk en prachtig opgemaakte borden moet verwachten maar waar je wel bourgondisch eet. We deelden hier al onze gerechten.

Lou Figuier

Als voorgerecht kozen we voor Soup Pistou, een goedgevulde soep met bonen, aardappelen, pasta, basilicum en pistou. Een flinke maaltijd voor een voorgerechtje.

Lou Figuier

Ook aten we een Terrine van varkensvlees, geserveerd met heerlijke mosterd. De terrine was iets minder mijn smaak.

Lou Figuier

Eén van de hoofdgerechten: gepocheerde kabeljauw met garnalen, aardappelpuree en huisgemaakte aioli – die echt ontzéttend sterk was -. Six Fours les Plages is een havenstandje dus de vis was zo vers als het maar kon, heerlijk.

Lou Figuier

Het tweede hoofdgerecht: Provençaals gevulde inktvis. Een heel toegankelijk gerecht met een smaak die we wel gewend zijn.

Lou Figuier

Een dessert kon er bij mij echt niet meer in, mijn hemel wat een borden!, maar Nanda pikte nog een paar lepeltjes van een amandelcakeje met oranjebloesem en honing mee. Ook erg goed.

Six Fours les Plages – Nougats Jonquier

Nougats Jonquier

De volgende dag volgden we een kookdemonstratie nougat maken bij Nougats Jonquier. Uiteraard proefden we hun twee meest bekende nougats: de witte en de zwarte. Zwart was mijn favoriet.

Le Lavandou – Tête de Choux

Tete de Choux

Later op de dag waren we alweer in Le Lavandou waar we een workshop cupcakes maken volgden. Naast cupcakes verkopen ze bij Tête de Choux nog veel meer lekkers en wij mochten proeven van hun macarons. Heerlijk. Vooral de Salted Caramel was favoriet.

Le Lavandou – Au Vieux Port

’s Avonds streken we neer bij Au Vieux Port, een visrestaurant waar ik toch echt even voor een lekker stukje vlees koos. Bij Au Vieux Port in Le Lavandou moet je vooral gaan zitten als je van die grote schalen seafood houdt. Ze zijn er te bestellen in verschillende formaten en bevatten de meest verse schaal- en schelpdieren. We keken verlekkerd naar schalen kreeft, krab, gamba’s en vongole maar genoten ook van ons diner.

Au Vieux Port

Mijn voorgerecht bestond uit kreeftensoep. Ik ben gek op kreeftensoep en kan het eigenlijk niet afslaan als ik het op ’t menu zie staan.

Au Vieux Port

Voor het hoofdgerecht koos ik voor Bavette, een van mijn favoriete stukken vlees van het rund. Gepaard met knapperige friet en wat groenten. Over de bavette zat een saus van sjalot.

Het dessert sloeg ik over, Nanda nam nog een kaasplankje.

Bormes Les Mimosas – Le Café du Progrès

En toen waren we alweer op de laatste dag aanbeland. Na een stevige stadswandeling in Bormes Les Mimosas streken we voor de lunch neer bij Le Café Du Progrès. Het hele weekend hadden we al zin in mosselen en hurray, die stonden hier op de kaart. We hebben bij Le Café du Progrès echt verrukkelijk gegeten. Wederom een 3-gangenlunch.

Le Cafe du Progres

Ik trapte af met een waanzinnig lekkere pompoen-roomsoep met champignons en bacon. Lekkerste pompoensoep ooit, ik moet dit thuis proberen na te maken. Overigens kon de kom ook gewoon dienen als hoofdgerecht, mijn hemel wat een hoop soep. Ik heb ‘em gedeeld met Nanda.

Le Cafe du Progres

En jaaa, daar zijn de mosselen! Geserveerd met friet en gestoofd in witte wijn. Heerlijk. Niet zo goed als de Zeeuwse mosselen natuurlijk, maar dat maakt me niet uit.

Le Cafe du Progres

Mijn dessert was ook prachtig opgediend en erg lekker. Toch teveel want ik kreeg deze vanille panna cotta met roodfruitsaus niet op.

Als dat eten zo op een rij, ik krijg er gewoon weer trek van. En dan te bedenken dat we dit allemaal in drie dagen hebben gegeten. Holy shit. Mocht je een keer in de buurt van Cassis zijn: zéker bij restaurant Angelina geen eten en in Bormes Les Mimosas mag je Le Café du Progrès absoluut niet overslaan, al is het alleen maar voor de heerlijke pompoensoep.

Join the Conversation

 1. Margot says:

  Wow wat een verwennerij allemaal zeg! Ik krijg er ook trek van!

 2. Puck Christine says:

  Aaahhh wat leuk dit!! Ik ben als klein meisje jaaaaren naar Le Lavandou en Borms geweest. Mijn opa stond in Le Lavandou 46 jaar (!!) op dezelfde camping, op dezelfde prachtige plek. Mijn vader kwam er ook al als klein mannetje. Later verbleef mijn opa daar samen met mijn oma en later zijn nieuwe vriendin een paar maanden per jaar. Wij kwamen dan altijd op bezoek in de zomervakantie. Wat een mooie tijden! Ik heb daar dus ook veel in die omgeving gegeten. Maar eigenlijk heb je het mooiste plekje van Borms gemist… Er is een restaurant op een berg met een zwembad. Wij gingen daar eerst lekker zwemmen en borrelen en daarna lunchen. Het heeft een prachtig uitzicht op de zee en de lekkerste mosselen ooit!! Ik wilde vroeger alles proeven en lustte ook alles (toen ik net kon eten at ik al olijven en haring, vandaar mijn bijnaam olijfje haha) dus toen er mosselen op tafel kwamen wilde ik meteen proeven. Mijn ouders waren een beetje sceptisch omdat het toch mosselen zijn, en vrienden van m’n ouders waren voorbereid op dat ik het zou uitspugen. Tot iedereens verbazing vond ik het heerlijk en wilde ik de hele bak opeten. Sindsdien kwamen we daar elk jaar een paar keer terug om die heerlijke mosselen te eten. De mosselen zijn doordrenkt met een roomsaus en heerlijke kruiden (zó lekker om brood in te dippen). We proberen ze nog steeds thuis na te maken, maar dat is ons tot nu toe nog niet gelukt. Als je ooit nog een keer terug gaat naar die omgeving, geef ik je het adres. Dit mag je niet overslaan haha!

 3. Julia says:

  Dat eten ziet er écht heerlijk uit, ik ben ook echt dol op de Franse keuken!

 4. Simone says:

  Wat een hoop lekkers! Vooral die gekarameliseerde peer met mascarpone doet me watertanden.

 5. Jildou says:

  O men! Het is nog niet tijd voor de lunch, maar ik krijg hier echt honger van. Het klinkt zo ontzettend goed allemaal :)

 6. Daniëlle says:

  Ha, ik zou denk ik na ieder voorgerecht al volzitten, maar men.. Het ziet er allemaal wel heel erg lekker uit!

 7. ..nou..ik dacht dus een lekkere kom soep te krijgen en heb een formule entee – dessert genomen (bijna 20€..)
  Helaas is die pompoensoep nu alleen nog maar een piepklein schaaltje..wel heerlijk hoor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close