3x waanzinnig wild eten in de Achterhoek

Zoals je donderdag op mijn Instagram misschien wel hebt gezien was ik weer een dag op pad voor Gelderse Streken. Vorig jaar mocht ik vier dagen lang de Gelderse Streken al ontdekken voor een samenwerking en dit jaar mag ik maar liefst vijf dagen op pad in mijn provincie om verschillende steden en dorpen te bezoeken om te kijken wat daar zoal te doen is. Zó leuk! Eén van de regio’s die ik vorig jaar aandeed was de Achterhoek en tijdens mijn tripje naar deze streek bracht ik ook een bezoek aan restaurant LEV in Doetinchem. Hoe dat was lees je in mijn Gelderse Streekgids over de Achterhoek maar spoiler alert: ik sprong nog net geen gat in de lucht toen ik werd uitgenodigd om nog een keertje bij LEV te komen eten. En dat niet alleen… In ‘onze’ Achterhoek kun je namelijk waanzinnig lekker wild eten en laat het wildseizoen nu net in volle gang zijn. Tim en ik werden uitgenodigd om te komen lunchen bij Strandlodge Winterswijk, te komen… hoe noem je een maaltijd die tussen lunch en diner in zit eigenlijk?, after-lunchen/pre-dineren bij Villa Ruimzicht en te dineren bij LEV. Geen straf kan ik je vertellen en ik wil je vandaag graag kennis laten maken met deze drie topplekken voor het wild eten in de Achterhoek.

Strandlodge

Strandlodge

Strandlodge

Strandlodge – Winterswijk

Van tevoren kreeg ik al bericht dat één van de restaurants die we zondag zouden aandoen een Michelin-restaurant is: de Strandlodge in Winterswijk. Ik heb de mazzel dat ik dankzij mijn werk al vaker in een sterrenrestaurant heb mogen eten maar de ervaring bij Strandlodge is heel wat anders dan ik had verwacht. Op een positieve manier wel. Bij een sterrenrestaurant verwacht ik een bepaalde mate van… afstandelijkheid misschien? Ontoegankelijkheid ook wellicht maar dat is bij de Strandlodge totáál niet het geval. Sterker nog, terwijl Tim en ik genoten van ons wildmenu was er een paar tafels achter ons een babyshower high tea gaande en bestelden onze ‘buren’ een 12-uurtje voor de lunch. Kroketten ja, op brood ja. Zonder liflafjes. In een sterrenrestaurant. Ik hou er van, deze Oosterse nuchterheid en vond het voor de verandering echt wel lekker om me niet druk te hoeven maken of ik wel decadent genoeg gekleed was voor dit restaurant want dat maakt hier niet uit.

Ieder restaurant schotelde ons tijdens onze ‘wildtour’ twee gerechten voor. Ons voorafje bij de Strandlodge bestond uit een terrine van konijn met konijnenpaté en zwarte quinoa. Hoofd: diverse bereidingen van haas. Beide heerlijk, mooi en geen gevalletje ‘kloddertje op een veel te groot bord’. Vooral ons hoofdgerecht viel enorm in de smaak, de hazenpeper… oef, zo zoet en vol van smaak.

De Strandlodge bevindt zich op de eerste verdieping van het paviljoen van het Strandbad. In de zomermaanden kijk je vanaf het restaurant uit op een buitenbad gevuld met natuurwater met rondom strand. Lijkt me onwijs gezellig en heerlijk om op het balkon te borrelen. Maar ook nu was het prettig vertoeven. De aankleding van het restaurant is opvallend, lees: de muur lijkt op een koeienvacht, een mengelmoesje van modern en oubollig.

Ik kan wel zeggen dat wij genoten hebben bij de Strandlodge in Winterswijk. Dit restaurant is een aanrader voor iedereen die wél wil genieten van sterrengerechten maar dan in informele setting.

Strandlodge
Badweg 4, Winterswijk

Villa Ruimzicht

Villa Ruimzicht

Villa Ruimzicht

Villa Ruimzicht – Doetinchem

Door naar Doetinchem, Villa Ruimzicht wel te verstaan. Een bekende plek bleek toen ik er iets over plaatste op Instagram, ik had er zelf echter nog niet van gehoord. Waarom niet? Ik heb géén idee want wow, wat is dit een toffe plek! Villa Ruimzicht is een gigántische villa (dúh), deed vroeger onder andere dienst als schoolgebouw maar is nu een hotel-restaurant. Het was die zondag een mooie dag, er zaten veel mensen op het terras voor de villa en binnen werd er een feestje gevierd. Super gezellig.

Wij werden geëscorteerd naar de eetzaal, een vrij compacte en strak ingerichte ruimte met comfortabele stoelen. Omdat wij in het restaurant mochten lunchen was het nog licht maar ik spotte minuscule lampjes in het plafond dus ik gok dat dineren in het restaurant ’s avonds wanneer het donker is helemaal fantastisch is. Zoveel sfeer!

Ons twee-gangenmenu bleek iets uitgebreider te zijn dankzij drie voortreffelijke amuses vooraf, wat een verwennerij. Het toffe van alles: alle ingrediënten die gebruikt worden komen uit de streek. Hou ik van! We kwamen echter voor het wild en het geinige is: gebaseerd op sec de gerechten zou ik Villa Ruimzicht zo scharen onder de sterrenrestaurants, maar dat is het niet. Hoezo niet? Want wauw, wat een bijzondere gerechten. Tim: bourgondiër, steak-liefhebber, burger, friet, alles… kon het allemaal maar moeilijk handelen ‘er gebeurt zóveel in mijn mond!’ En daar was ik het absoluut mee eens want er gebeurde inderdaad veel. Op het bord maar ook zeker in ons mond. Maar wat klopte het allemaal!

Ons voorafje: carpaccio van gepekelde gans met ganzencremeux, kweeperencompote, sorbet van mosterd en zoetzure paddenstoelen. Erbij: thee gemaakt van berkenblad. Het hoofdgerecht: eend met een bitterbal van eendenrilette, parelgort, pruimen en eendenjus met sherry. Heel asociaal heb ik nadat ik mijn gerecht op had nog even een lepel jus uit het pannetje gesnoept. Gewoon zo, alsof het soep was. Zo gru-we-lijk lekker, niet normaal.

Bij de koffie kregen we Baileys-bonbons. Tim was zo lief om mij de zijne te geven. Mocht je in de buurt van Doetinchem zijn, haal dan even een doos van die bonbons bij Villa Ruimzicht. En eet dan ook gelijk een hapje. En slaap er voor het gemak ook even een nachtje. Daar krijg je geen spijt van!

Villa Ruimzicht
Ruimzichtlaan 150, Doetinchem

LEV

LEV

LEV

LEV – Doetinchem

En dan de laatste stop: LEV, in het centrum van Doetinchem op nog geen 3 minuten rijden van Villa Ruimzicht. Over LEV zei ik vorig jaar dat het een restaurant was waar ik voor het eerst sinds tijden weer lekker buiten de deur at. Tijdens onze wildtour was dat niet anders. Ook bij LEV serveren ze diverse wildgerechten maar qua sfeer is het compleet anders dan de voorgaande twee restaurants.

Binnen lijkt het restaurant meer op een eetcafé, lekker industrieel, veel hout, veel staal, grappige teksten, knusse zitjes… Niet alleen een plek waar je leuk en gezellig kunt eten maar ook eentje waar ik graag zou gaan zitten werken of met een vriendin wat zou gaan drinken.

Het geinige is, dit gebeurde me vorig jaar al en dit jaar net zo goed: de gerechten die uitgeserveerd worden verwacht je totaal niet bij de uitstraling van het restaurant. En dat is juist tof, op deze manier word je ultiem verrast namelijk. Bij LEV verwacht je clubsandwiches, puntzakken friet, flammkuchen wellicht… Die zijn er ook, maar waar ze óók goed in zijn is mooie, met zorg opgemaakte gerechten met eenvoudige maar prachtige smaken.

Onze gerechten: Fazant met zonnebloempittenjus en pastinaak, gevolgd door Hert met pastinaak, hibiscusjus en een krokantje van truffelaardappel. Bij het laatste gerecht kwam, godzijdank, een puntzak Parmezaan-friet met truffelmayonaise. Lekker, met hoofdletter L. Godzijdank omdat die friet veel te lekker is om niet te eten, ondanks dat we al knettertjevol zaten van de eterijen. Niets aan te merken op beide gerechten, gewoon heel erg lekker en qua portiegrootte zeer royaal.

LEV
Waterstraat 28, Doetinchem

Wat.een.dag. Een wildtour door de Achterhoek, ik kan het iedereen aanbevelen. Alle drie de restaurants vonden we goed en we hebben overal heerlijk gegeten. Onderling totaal van elkaar verschillend maar allemaal bieden ze gerechten van hoge kwaliteit. Ultiem genieten in formele setting en compleet in de watten gelegd worden? Villa Ruimzicht is je ding. Toch liever iets comfortabeler zonder poespas? Ga naar LEV! Sterrengerechten in een informelere setting? Breng een bezoekje aan de Strandlodge in Winterswijk.

Bij deze drie restaurants zul je niet teleurgesteld worden, zéker niet in het wildseizoen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close