Eetdagboek van een Schipper

We hebben al een aantal keren een kijkje mogen nemen in het eetdagboek van iemand met een ‘bijzonder’ beroep. Vandaag lees je het verhaal van Schipper Lieke. Lieke is 33 jaar en is samen met haar partner eigenaar van een binnenvaartschip. Hiermee vervoeren zij het hele jaar rond vrachten over rivieren en kanalen. Lieke en haar man komen zo regelmatig in Nederland, Duitsland, België, maar ook Zwitserland, Frankrijk en Oostenrijk. Zij vervoeren alle ‘droge’ vrachten, hierbij moet je denken aan alles wat niet vloeibaar is zoals mais, tarwe, zand, grind, kolen of staal. Op het schip hebben zij een woning en stuurhut. In de stuurhut wordt de meeste tijd doorgebracht. Van hieruit wordt niet alleen het schip bestuurd maar het dient gedurende de dag ook als woonkamer. Lieke woont samen met haar man, zoon en hond op het schip.

Lieke neemt ons een dagje mee in haar werkdag en vertelt hoe zij het werk combineert met de eetmomenten van haar gezin.

“Onze werkdagen zijn heel erg verschillende, het hangt er vanaf of wij varen, laden of lossen. Op een dag varen wij van 06:00 uur ‘s ochtends tot 20:00 uur ‘s avonds. Als we laden of lossen kan dit de hele dag doorgaan, dus het gebeurt ook dat we ‘s nachts aan het werk zijn en dat we zelfs een moment eten overslaan om later in te halen. Tijdens het laden en lossen zijn wij namelijk druk met het zorgen dat de lading in of uit het ruim gehaald kan worden door luiken te openen en te sluiten en het schip telkens op de juiste plaats voor de wal te leggen.”

 

“Voor het gemak neem ik jullie mee op een werkdag waarop wij varen. Deze reis varen wij op de Main en zijn onderweg naar Nederland na een reis vanaf Bratislava. Eigenlijk hebben wij een vrij georganiseerd schema wat eetmomenten betreft. Deze proberen wij zoveel mogelijk aan te houden. Dit geeft voor vooral mij en ons zoontje richting, anders zijn de omstandigheden zo wisselend dat het snel allemaal in het honderd loopt.  Dit geldt ook voor wat er gegeten wordt, ik doe meestal één keer per 2 à 3 weken boodschappen. Het is niet zomaar overal mogelijk om van het schip af te kunnen. Ik maak voor alle dagen een schema met wat ik wil maken als avondeten. Deze sorteer ik op houdbaarheid van de producten. Meestal zitten er 4 à 5 dagen tussen met groenten die zeer kort houdbaar zijn, zoals spinazie, en de rest wordt aangevuld met veel courgette, paprika en groenten uit blik/diepvries. Vlees splits ik na aanschaf meteen in de juiste porties en vries ik in. We hebben aan boord een grote voorraadkast, vriezer en koelkast.”
De hele kar met boodschappen was voor Lieke en haar gezin.

Een eetdag in theorie

08:00 De kleine man is ook wakker en dus ontbijten we met z’n drieën. Een bakje yoghurt met wat cruesli.
10:00 Tijd voor koffie. Mijn partner en ik drinken een bakje koffie. Als ik net boodschappen heb gedaan is er meestal nog wel wat lekkers voor erbij. Na twee weken zijn de koekjes allang op! Mijn zoon eet een ‘fruitje’ op dit moment.
12.30 Lunch. Wij eten, helemaal in de winter, warm tussen de middag. ‘s Avonds is het zicht te slecht en zijn we volledig afhankelijk van een radar om op te varen. Om dan ook nog op te moeten letten tijdens het eten… niet handig! We varen gedurende de gehele dag gewoon door. Even stoppen om te eten is er niet bij. Sinds de komst van onze zoon eten we meer groenten. Voor hem bestaat een maaltijd uit 300 gram waarvan 200 gram groenten. Deze verhouding probeer ik ook voor ons door te trekken,  je merkt toch dat in veel recepten de verhouding veel minder is. Ik verdubbel bij het recept standaard de hoeveelheid groenten.
16:00 Koffiepauze nummer twee. Ik houd het bij één kopje koffie per dag dus neem op dit moment een kopje thee of iets anders te drinken. Voor mijn zoon is er op dit moment of een fruitje of een koekje.
18:00 Diner. Het diner is hier de broodmaaltijd. Als ik boodschappen doe koop ik meestal een brood of 5 in, met diverse belegsoorten. Natuurlijk moet ik ook hier rekening houden met de houdbaarheid. Een aantal dingen zoals kaas zijn lang houdbaar, kipfilet en filet American bijvoorbeeld koop ik altijd op voorraad en vries extra in. Daarnaast geeft het voor de eerste periode gewoon wat lekkerdere dingen dan aan het einde.
Natuurlijk zijn er altijd wat snackmomentjes. We zitten óf de hele dag stil en naar buiten te staren dus dan verveel je je wel eens, óf we zijn hard buiten aan het werk met laden/lossen of schoonmaken. Ook dan verdien je wel eens een extraatje! Vooral chips en koekjes zijn op voorraad. Alleen, op is op! Het kan gebeuren dat dit echt al na een halve week is. Dat is soms balen maar het went.
Ik kook echt bijna iedere dag zelf. Zodra wij stilliggen voor een langere periode nemen we het er een beetje van. Er wordt dan eten besteld of, in niet coronatijd, we gaan uit eten. Op zondag varen wij niet, ik haal in Duitsland dan altijd broodjes bij de bakker. Zo zie ik wat van de omgeving waarin wij zitten en hebben we een verwenmomentje.

Een eetdag in de praktijk

05:45 De wekker gaat.
06:00 Vertrek.
06:40 Eerste sluis, Wurzburg.
08:00 Tweede sluis, de kleine man kijkt heel even tv. Deze sluis heeft een mooi afvalstation zodat wij behoorlijk wat afval kwijt kunnen.
08:30 Na de sluis is het tijd voor ontbijt.
09:00 Sluis
10:00 Koffie. Na de koffie is het schoonmaaktijd. We hebben van de week geladen en hier wordt het schip weer lekker vies van. Ik ga buiten soppen.
10:30 Sluis.
12:00 Krijg ik een seintje dat het kooktijd is. Vandaag eten we de one-pot pasta champignonroomsaus met pesto. Lekker makkelijk en snel klaar.
12:15 Sluis. De pasta pruttelt langzaam door, na de sluis kunnen we dan mooi aan tafel.
12:30 Eten, we hebben zo waar even de tijd. Meestal is het even snel snel maar omdat we net uit de sluis zijn en de volgende pas over een aantal kilometer kunnen we rustig eten.
13:00 De kleine man gaat voor zijn middagdutje en ik ga weer verder met schoonmaken buiten.
13:40 Sluis.
15:00 Sluis.
16:00 Koffie. Ik ben ondertussen klaar voor vandaag met schoonmaken. Even bijkomen met een bakje koffie.
16:20 Sluis.
18:00 Sluis, precies rond etenstijd, het brood haal ik alvast uit de vriezer.
18:20 Boterhammen smeren en eten.
19:00 Sluis
19:45 Bedtijd voor de kleine man, op ons wacht de laatste sluis.
20:30 Sluis. We varen vandaag iets langer door. Een keer per week mag dat.
21:00 Na de sluis maken we vast en is het avond. Op de bank doen we een drankje en kijken we even tv.

Zo een dag met behoorlijk wat sluizen. Best ingewikkeld, soms komen ze altijd verkeerd uit. Soms als we bijvoorbeeld een stuk op de Rijn varen heb je er de hele dag geen een. Dan zijn we heel vrij in onze planning en kunnen we makkelijk het schema aanhouden.

 

 

Wauw Lieke, wat mega interessant om dit zo te zien en wat een ander leven hebben jullie! Ik heb echt een miljoen vragen na het lezen van je (eet)dagboek, maar die bewaar ik voor een andere keer haha. Het lijkt me echt even wennen om voor drie weken te moeten plannen en boodschappen te doen, zeker als je tussendoor niet even naar de supermarkt kunt. Je wordt daar ongetwijfeld wel heel creatief van. Dankjewel voor het delen van jullie dag!

Join the Conversation

  1. Odette says:

    Heel leuk om te lezen! Lijkt me best lastig om te leven met zo’n strakke planning.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2020 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close