Deze donut balletjes uit de Airfryer zijn echt zo leuk om met de kinderen te maken. Deeg kneden, het uitrollen van het deeg, het uitsteken van het deeg… Allemaal activiteiten waar mijn kinderen altijd graag bij willen helpen.
Met het recept hieronder maak je bovendien een hele flinke hoeveelheid donut balletjes, dus een beetje hulp is wellicht ook wel welkom.
Extra leuk om op een studiedag te maken of een dag in het weekend en de balletjes vervolgens te serveren op een feestje of als traktatie. Wij hebben ze in ieder geval flink uitgedeeld en spoiler alert: er is geen enkel balletje verloren gegaan.
Airfryer donuts
Dit is niet de eerste keer dat ik Airfryer donuts maak. Deze party donuts uit de Airfryer maakte ik een paar jaar geleden al voor oud & nieuw.
‘Echte’ donuts hoor je te frituren, zoals deze Boston Cream Donuts bijvoorbeeld, maar door ze te bakken in de Airfryer worden ze een stukje minder vet.
Het grote voordeel van donuts bakken in de Airfryer is wat mij betreft het feit dat ze maar heel weinig tijd nodig hebben om te bakken. Dat is helemaal het geval bij deze donut balletjes. Die zijn natuurlijk ontzettend klein van stuk en daardoor in een poep en een scheet klaar. 6 minuutjes hadden ze nodig in mijn Russell Hobbs Satisfry Multicooker.
Die multicooker vind ik trouwens bij uitstek geschikt voor de donut balletjes, want je kunt er namelijk heel wat kwijt in de bak van de cooker. Gebruik je een Airfryer met mandje, dan zul je wat minder balletjes tegelijk kunnen bakken en ben je dus wat meer tijd kwijt. Maakt voor de smaak echter niets uit!
Donut balletjes maken
Het grappige is: om deze donut balletjes te maken hoef je het deeg helemaal niet zelf tot een balletje te kneden. De plakjes uitgestoken donutdeeg, vormen in de Airfryer namelijk vanzelf tot een balletje. Grappig hè! Dat maakt ze echt een perfecte, hapklare snack. En levensgevaarlijk trouwens, want je eet al gauw teveel donut balletjes.
Omdat het donutdeeg in de Airfryer uitzet, moet je erop letten dat je niet een al te grote koekjesuitsteker gebruikt. Een uitsteker van 2 tot maximaal 3 centimeter in doorsnede is wel het maximale. Anders zijn het geen donutballeTJES meer straks.
Heb je nou niet zo’n kleine koekjessteker in huis, dan kun je voor het uitsteken van het deeg ook de dop van een fles gebruiken. Ik heb zelf ook niet van die kleine koekjesuitstekers in huis en was creatief met een shotglaasje, dat kan dus ook! Wel even zorgen dat je, wat je dan ook gaat gebruiken als uitsteker goed bebloemd zodat het deeg er niet aan blijft plakken.
Je kunt ervoor kiezen om de donut balletjes na het bakken te glazuren met een lekker chocoladeglazuur of ze te vullen met een beetje jam zoals ik deed bij de hartjes donuts voor Hartekind Bakt. Ik koos ervoor om ze door de kaneelsuiker te wentelen. Gevalletje altijd goed.
Om de donutballetjes te voorzien van een dikkere laag kaneelsuiker, wentel ik de balletjes eerst door gesmolten boter en daarna pas door de kaneelsuiker. Op die manier blijft de suiker lekker plakken en krijg je echt zo’n geclusterd suikerlaagje. Super lekker.
Donut balletjes zonder Airfryer
“Kan ik de donut balletjes zonder Airfryer maken?”, het is een vraag die me sowieso gesteld gaat worden zodra dit recept wordt gepubliceerd. Het korte antwoord: Ja. Maar vaak kun je het recept dan niet een op een kopiëren.
Donut balletjes uit de oven
In feite kun je natuurlijk alles dat in een Airfryer te bereiden is, ook bereiden in een oven. Dat geldt ook voor deze donut balletjes. Wel zullen de balletjes iets langer de tijd nodig hebben om te garen, een oven heeft immers wat minder power dan een Airfryer.
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius (hetelucht) en verspreid de plakjes donutdeeg met voldoende tussenruimte op de bakplaat.
Bak de donut balletjes in ongeveer 15-17 minuten gaar. Mogelijk worden ze niet perfect rond, daarvoor zou je eventueel een mini cupcake-bakvorm kunnen gebruiken!, maar lekker zijn ze ongetwijfeld.
Donut balletjes frituren
Wil je de donut balletjes frituren, dan zul je een ander basisrecept moeten gebruiken. De samenstelling van het deeg is namelijk net iets anders bij donuts die je wilt frituren. Het ingrediëntenlijstje voor donuts uit de frituur ziet er als volgt uit:
- 50 g kristalsuiker
- 1 zakje instant gist (7g)
- 325 ml lauwwarm water
- 600 g bloem
- 1/2 tl zout
- 2 eidooiers
- 1 ei
- 100 g ongezouten roomboter – in blokjes
De bereidingswijze van het deeg is als volgt:
- Doe 1 tl kristalsuiker, gist en 50ml lauwwarm water in een glas en roer dit door. Zet het gistpapje apart tot het begint te schuimen.
- Doe ondertussen de bloem, het zout en de rest van de kristalsuiker in de kom van een keukenmachine en roer dit even door.
- Klop de eidooiers en het ei los.
- Doe de boter samen met het vanille-extract in een kom en schenk hier de rest van het water overheen. Door de warmte van het water zal de boter iets gaan smelten.
- Voeg het gistpapje samen met de losgeklopte eieren en het boter-watermengsel bij de bloem in de kom. Kneed het geheel in 10 minuten tot een glanzend, zacht en soepel deeg.
Vanaf hier kun je het deeg dan verwerken zoals in het recept voor de donut balletjes hier beneden. Echter frituur je de donuts een minuut of 5-6 in hete olie in plaats van ze te bakken in de Airfryer.
Goed, op naar het recept!
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Donutballetjes uit de Airfryer
Benodigdheden
- elektrische (hand)mixer met deeghaken
- deegroller
- kleine koekjessteker (2 cm)
- bakplaat met bakpapier
- Airfryer
Ingrediënten
Voor het deeg
- 250 ml lauwwarme melk
- 1 zakje instant gist – 7g
- 50 g kristalsuiker
- 1/2 tl zout
- 50 g boter – gesmolten
- 500 g bloem
Kaneelsuiker coating
- 100 g kristalsuiker
- 1 tl kaneelpoeder
- 50 g boter – gesmolten
Instructies
- Doe alle ingrediënten voor de donuts bij elkaar in de kom van de keukenmachine en kneed het geheel in 10 minuten tot een elastisch deeg.
- Vorm een bal van het deeg, leg deze in een licht ingevette kom en laat het deeg 1 uur op een warme plek rijzen.
- Bebloem het aanrecht lichtjes en rol het donutdeeg uit tot een plak met een dikte van ong. 1,5 cm dik.
- Steek met behulp van de koekjesuitsteker kleine cirkeltjes uit het deeg en leg deze verspreid over een met bakpapier beklede bakplaat.
- Dek de bakplaat af met een theedoek en laat het deeg nog eens 30 minuten op een warme plek rijzen.
- Verwarm de Airfryer voor op 180℃. Verdeel de plakjes donutdeeg over de Airfryer (zorg ervoor dat ze niet op elkaar liggen) en bak de donutballetjes in 6 minuten gaar.
- Schep voor de kaneelsuiker de kristalsuiker en kaneelpoeder door elkaar.
- Wentel de nog warme donutballetjes door de gesmolten boter en daarna direct door de kaneelsuiker. Laat volledig afkoelen voordat je ze serveert.