CITY GUIDE | KRAKAU – TO DO

Persoonlijk plan ik nooit teveel in voor een citytrip omdat ik graag veel van de stad zie zonder continu met mijn planning rekening te moeten houden. Je ervaart een stad immers veel meer door er gewoon lekker te zijn en af en toe iets te doen wat je heel leuk lijkt. Althans, dat is mijn mening. Voor Krakau geldt dat er heel veel te doen is, maar tegelijkertijd is het toch goed om je van tevoren even te verdiepen in wat je er wilt gaan doen. Er zijn namelijk een aantal dingen die wellicht een must voor je zijn. Zie hier;

Grote Markt

Om deze plek kun je uiteraard niet heen dus hier start ik mee. Want waar je ook bent, iedereen zoekt altijd naar het centrale plein van een stad. In Krakau is dat plein heel gezellig in de zomer; volle terrassen, live muziek, een overdekte markt, ieder uur een trompettist die een melodietje blaast vanuit de top van de Mariakerk, hier en daar een straatverkoper en koetsen die klaarstaan om je te vervoeren door de stad. Kortom, vanuit hier kun je je citytrip starten.

Wawel

Niet te missen en 1 van de plekken in Krakau waar je even een kijkje moet gaan nemen. Op de Wawel heuvel, gelegen aan rivier de Wisla staat het Wawel Kasteel met op de binnenplaats de Wawel Kathedraal. Het kasteel was de koninklijke residentie tot het einde van de 17e eeuw en in de kathedraal zijn Poolse koningen gekroond en ook begraven.

Foto 01 09 17 18 46 26 e1509118620340

Onder de heuvel van de Wawel bevindt zich de ‘Drakengrot’;

Het verhaal gaat dat daar in de Middeleeuwen een draak woonde die elke dag gevoerd werd met vee (schapen en varkens). Koning Krak beloofde dat diegene die de draak zou verslaan met zijn dochter mocht trouwen. De schoenmaker Skuba durfde het aan. Hij slachtte een schaap, vulde dat met zwavel en naaide het weer dicht. De draak at dit schaap, vloog in brand en sprong in de Wisła. Sindsdien is er alleen nog de grot met daarvoor een koperen beeld van een draak, genaamd Smok Wawelski. – Wikipedia

Kosten – De kathedraal is grotendeels gratis te bezichtigen. Wil je de graftombes in, waar de koningen liggen begraven, dan heb je een kaartje nodig.

Plac Nowy

Food- én vlooienmarkt op een klein plein in de leuke wijk Kazimierz. In het midden van dit plein staat een rond gebouw met daarin allemaal kleine foodtentjes. Je kunt er niet naar binnen, je bestelt via een raam en eet het buiten op. Echt streetfood dus. En wat je er kunt krijgen is divers en zó lekker. Bijvoorbeeld ‘Zappikanki’, een pizzabread. De Poolse variant op een pizza; een stokbrood belegd met tomatensaus, champignons en kaas. Maar er zijn vele verschillende toppings mogelijk. Iets wat lang geleden bedacht is met als doel goedkoop en vullend te zijn; een gerecht voor de armen. Verder vind je er o.a. sushirolls en verschillende soorten gegrild vlees.

Foto 02 09 17 13 20 02 e1509118789516
Foto 02 09 17 13 20 23 e1509133822156

Om het ronde gebouw heen staan verschillende kraampjes opgesteld waar je kunt shoppen. Het zijn er niet veel maar ze hebben wel een leuke aanbod aan antiek en brocante.

Foto 02 09 17 13 25 39 e1509134390424

Historical Museum of Krakau

Mocht je de Grote Markt oplopen, bezoek dan ook zeker dit museum. Je loopt er een stukje door het Krakau van vroeger. Hier zijn namelijk opgravingen tentoongesteld; je ziet oude muren van huizen, potten en pannen die exact daar zijn gevonden, oude munten en ondertussen leer je een hoop over de geschiedenis van de stad.

Foto 01 09 17 19 44 38 e1509118956128

Tytano

Ik vond Tytano de leukste plek van Krakau. Het is niet ver van het park in het centrum vandaan en je kunt hier een hele dag zoet zijn. Alleen al omdat er een hoop verschillende restaurants, koffiebarretjes en café’s te vinden zijn (en dan willen we alles even testen nietwaar?). Daarnaast is het ook een creatief terrein want er zijn kleine expo’s te zien en er zit een grote vintage winkel  + aansluitend een design winkel (Forum Designu). Heel leuk en een absolute aanrader.

3M8A9254
3M8A9293

Auschwitz

Ik ben er niet geweest want tijdens mijn trip naar Krakau werden andere hotspots uitgelicht, maar toch vind ik dat je een bezoek aan Auschwitz in overweging moet nemen. Het is niet ver van Krakau vandaan. Achter het centraal station vertrekken meerdere bussen per uur die je recht voor het museum afzetten. Je bent een uur en 3 kwartier onderweg en een retourtje kost ongeveer 28 zloty (7 euro). Deze koop je bij de chauffeur of bij een loket op het station.

Je kunt de bussen herkennen aan ‘Oświęcim’ of ‘Auschwitz’ dit staat voorop vermeld en je kunt gewoon instappen, een reservering is niet nodig.

Schindler Museum

In aansluiting op Auschwitz is het Schindler Museum (bekend van de film Schindler’s List van Steven Spielberg) ook een bezoek waard. Even in het kort: Meneer Schindler heeft in zijn fabriek ongeveer 1100 werknemers weten te redden van het kamp. Zijn fabriek is nu een museum en hier kun je meer te weten komen over meneer Schindler, zijn fabriek en de werknemers die hij heeft gered. Het grootste gedeelte van het museum gaat echter over de oorlog, hoe Krakau er op dat moment uitzag en hoe men er leefde.

Foto 02 09 17 09 52 00 e1509120949196


Crazy Guide Tour

Wat mij betreft een absolute topper deze interessante tour; in een oude VW bus rijd je naar de wijk Nowa Huta*, een wijk aan de rand (op zo’n 8km) van Krakau die na de oorlog is opgezet door communisten en werd gebouwd volgens het socialistisch realisme.

*Nowa Huta betekent Nieuwe Staalfabriek. Naast de wijk werd de grootste staalfabriek van Polen gebouwd.

Foto 04 09 17 11 05 40 e1509135085361

Men mocht in Nowa Huta een eigen leefomgeving opbouwen en vooral; zelf vormgeven. Gevolg; er werd besloten o.a. een park uit Parijs na te maken (is nooit af gekomen) en de winkelpanden die gebouwd werden, waren stijlvol. Dat in combinatie met de zware industrie (er werden meerdere fabrieken gebouwd) had als doel een modelstad voor de communistische propaganda te zijn.

Nu – De wijk stond vroeger bekend als onveilig maar is tegenwoordig erg opkomend en dit jaar was er zelfs voor het eerst een foodtruckfestival. Voor Krakau hét teken dat deze wijk steeds meer als interessant wordt gezien. Tijdens de tour leer je veel over het communistische tijdperk en over de leefomstandigheden van de bewoners van deze wijk.

Foto 04 09 17 12 52 44 e1509135903365

Food Tip: Ik kocht hier het lekkerste ijs van Krakau, namelijk bij GoodLood. Ga daar heen! En probeer het brownie ijs. Dat is gewoon een ijskoude machtige brownie te noemen, zó goed. 

Foto 04 09 17 11 30 01

 

Groene omgeving

Krakau is tof als citytrip maar mocht je langer dan een 3-tal dagen gaan, dan is het wellicht ook een idee om verder te gaan dan stad. Polen heeft een prachtige natuur en zodra je de stad uitrijdt, ben je al snel omgeven door groen, bergen en wateren. Deed mij een beetje denken aan de Ardennen en het gebied leent zich perfect voor een kano- of rafttour.

Foto 03 09 17 10 42 18 e1509136085558

 

SPA

Een spa bezoeken tijdens een citytrip vind ik tegenwoordig een van de beste ideeën ever. Alle drukte en het actieve wandelen, zien en indrukken opdoen vraagt soms even om een moment van rust. Ik heb het in Krakau mogen ervaren, maar ook in Reykjavik in IJsland; het is heerlijk om even te ontspannen in een bubbelbad. Ik bezocht Terma Bania, gelegen op anderhalf uur rijden vanaf Krakau. In combinatie met een bezoek aan de natuur goed te doen. Blijf je in het centrum en heb je wel behoeft aan een Spa? Dan is het wellicht een goed idee Hotel Galaxy te boeken, dit hotel heeft namelijk een eigen kleine spa.

INHOUDSOPGAVE CITY GUIDE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close