CITY GUIDE | KRAKAU – TO EAT

Oh jongens, wat heb ik heerlijk gegeten in Krakau. Ik wist niet wat ik ervan moest verwachten maar ik ben heel erg verrast. Al had ik natuurlijk kunnen weten dat de Polen van stevige, vullende maaltijden houden aangezien het daar soms flink koud kan zijn. Genoeg eten om jezelf warm te houden moet 1 van de gedachtes zijn van alle moeders des huizes in Krakau. En groot gelijk hebben ze. Pools eten bestaat uit veel pasteitjes, veel deeg, veel vlees en veel flink gevulde borden. Honger lijden kennen ze er niet.

Toevallig maakte ik een paar maanden geleden voor het eerst kennis met die Poolse pasteitjes, Pyrogies worden ze genoemd. Ik at ze met Sabine bij MingleMush in Den Haag en nam me direct voor om ze in Krakau ook te gaan proeven. Dat bleek geen probleem want ze staan vrijwel overal op het menu.

Traditioneel eten kun je in Krakau dus makkelijk terugvinden, maar ook hippe foodtrucks hebben op verschillende parkeerplaatsen inmiddels een vaste standplaats. In het centrum vind je op drie plekken een verzameling van verschillende trucks.

En dan heb je nog het industriele gebied Tytano, vol met restaurants, café’s en koffiebarretjes. Dé plek voor ons, liefhebbers van lekker eten.

Waar je nu precíes heen moet? Lees maar verder, we hebben alles even op een rijtje gezet.

Plac Nowy 1

Dit restaurant heeft dezelfde naam als het plein waaraan het gelegen is. En voor het pleintje mag je sowieso die kant op fietsen. Daar kun je namelijk verschillende soorten streetfood (o.a. de Zappikanki, pizzabread) kopen en terwijl je op de vlooienmarkt die daar ook plaatsvindt rondstruint, eet je je lunch lekker op. Maar, heb je geen zin om een snelle hap te scoren, stap dan restaurant Plac Nowy 1 binnen en bestel een lekkere burger, of een salade, of een chocolade taartje. Ze hebben het allemaal en in een rustige setting geniet je heerlijk van je eten.

Adres – Plac Nowy 1

Foto 02 09 17 13 41 31 e1509487958480
Restaurant Plac Nowy 1

Szara Gęs W Kuchni

Zin om wat sjieker en culinairder te doen? Dan eet je bij Szara Gęs aan de Grote Markt. Een prachtig klassiek restaurant met hele mooie gerechten. Lees in mijn eetoverzicht wat ik er at en ga beslist voor het dessert; de Grey Goose.

Adres – Rynek Główny 17

Foto 02 09 17 22 17 34
Het hemelse dessert: Grey Goose

Pretzel

Hier en daar op straat te vinden, de oldskool pretzel en voor maar 1 zloty te koop (dat is 25 cent). Typisch Pools, of je doet gewoon even alsof je in New York bent.

Foto 04 09 17 10 53 18 e1509485675951
Pretzels in Nowa Huta

Foodtrucks

Vlakbij Plac Nowy, in de leuke wijk Kazimierz, zijn 3 parkeerplaatsjes gelegen die vol staan met foodtrucks. Allemaal op loopafstand van elkaar dus ik zou zeggen; maak er een route van. Bestel hier en daar een portie van wat je lekker lijkt en deel het met elkaar. Er is namelijk zoveel te proeven en ook weer zoveel andere dingen dan je kent. Zo zag ik een foodtruck met Chinees Streetfood en mag je de Chimney Cake echt niet overslaan. Ik herhaal; NIET overslaan. In mijn eetoverzicht lees je er meer over.

Overigens staat op ieder pleintje een Bankomat dus je komt niet zonder contact geld te zitten.

Plein 1 – Świętego Wawrzyńca 16

Plein 2 – Dajwór 21

Plein 3 – Ciemna 4

Foto 02 09 17 12 18 21 e1509485707400
Het eerste pleintje met foodtrucks
Foto 02 09 17 12 20 59 e1509485975133
Chimney Cake

Milkbar

Écht Pools eten doe je in een Milkbar, een bar waar de lokale bevolking naartoe gaat voor een lunch of avondeten. Goedkoop is het, heel lekker en vooral níet hip. Alles op het menu van een Milkbar is gemaakt van melk, zuivel, daar heeft het zijn naam aan te danken. Tip: bestel de strawberry dumplings.

Adres – Osiedle Na Skarpie 24, 30-001 (niet in het centrum maar in de wijk Nowa Huta).

Foto 04 09 17 13 51 19

Tytano

Ga hierheen als je van eten en een rauwe omgeving houdt. Op dit oude fabrieksterrein vind je nu namelijk enkel nog maar restaurants, bars en verschillende café’s. Ik was er ’s middags en at een heerlijk taartje bij Bonjour Cava. Even zoeken en je spot ook de grote design winkel Forum Designu.

Adres – Dolnych Młynów 10

3M8A9254
Restaurant Mash Room in Tytano

Verder heb ik nog 2 tips gekregen waarvoor ik de tijd niet meer had om ze te bezoeken, maar afgaand op de websites denk ik dat dit ook leuke locaties zijn om een hapje te gaan eten: FORUM en NOVA.

INHOUDSOPGAVE CITY GUIDE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close