CITY GUIDE | KRAKAU – TO KNOW

Omdat een stad als Krakau misschien niet tot het ‘standaard’ citytrip lijstje behoort (en dan denk ik bijvoorbeeld aan Londen, Berlijn of Barcelona), kunnen wij ons voorstellen dat veel onbekend is voor je. Dat was het voor ons ook, maar inmiddels weten we een aantal dingen waar je op moet letten of die gewoon handig zijn om te weten. Dat varieert van stopcontact en valuta tot aan het openbaar vervoer; wij helpen je in je voorbereiding.

Europa?

Ja, Polen behoort tot Europa. Maar, de euro hebben ze (nog) niet. Verwarrend hè? Vond ik ook maar zorg dus in ieder geval voor Poolse Zlotys in je portemonnee of betaal met je pinas of creditcard.

Stopcontacten                                                            

Ik stop bijna altijd een wereldstekker in mijn koffer want ik weet gewoon niet waar ik hem wel of niet nodig ga hebben maar voor Krakau mag je hem gewoon thuis laten. Scheelt weer als je lowbudget met alleen handbagage naar deze bestemming afreist.

Openbaar vervoer

Fiets

Krakau is niet zo groot dat je een metro of bus nodig hebt, je kunt veel te voet doen. Zo zie je gelijk een heleboel van het centrum. Wil je net iets verder dan dat, of bijvoorbeeld zoals ik vanuit het centrum naar Tytano (het foodwalhalla), dan is een fiets erg handig. Sowieso vind ik dat de beste manier om een stad te ontdekken. Je ziet zó veel en je verplaatst je heel gemakkelijk van plek naar plek. Mocht je een fiets willen huren; meestal is het mogelijk om dit te regelen in het hotel waar je verblijft of anders via KRK Bike Rental, daar heb ik mijn fiets ook gehuurd. Bij hen is het ook mogelijk om een fietstour met gids te boeken, kom je gelijk wat meer te weten over de stad of een bepaalde wijk (afhankelijk van de tourkeuze die je maakt).

Tram

Geen zin om te fietsen, slecht weer of een wat verdere bestemming? Dan kun je ook prima de tram pakken. Ze rijden regelmatig (meestal zo om de 10 minuten) door het gehele centrum en veel andere stadsdelen. Kijk voor de actuele vertrektijden op jakdojade.pl.

Kosten – Een tramkaartje koop je voor 3,80. Dat is een enkele reis en hiermee reis je binnen Zone 1 (Strefa I). Dat is voldoende voor in het centrum, Zone 2 begint pas ver buiten het centrum.

Waar te koop – Kaartjes koop je bij postkantoren, kiosken, bij de meeste haltes in het centrum (kaartjesautomaat) en ook in de tram zelf zit een kaartjesautomaat. Let wel, de automaten accepteren alleen muntgeld. Ze geven wel gewoon wisselgeld en er zit een Engelstalige optie op. Top. Maar vergeet je kaartje niet af te stempelen in de tram!

Bus

Wil je buiten het centrum van Krakau reizen, of misschien ’s nachts? Dan kun je gebruik maken van de bussen die er rijden. Kijk ook hier voor de actuele vertrektijden op jakdojade.pl.

Citycard

Ben je van plan om veel van het openbaar vervoer gebruik te maken? Dan is de CityCard wellicht een idee. Onbeperkt openbaar vervoer zit hier namelijk bij inbegrepen én je krijgt toegang tot tientallen musea.

Beste reistijd

Polen is qua klimaat redelijk te vergelijken met Nederland en ook daar kan het in de zomer de ene dag 28 graden zijn en de andere dag volle bak regenen. Precies, lekker Hollands. Pak je koffer in zoals je op dat moment voor Nederland zou doen, en check voor vertrek het weerbericht nog even. Ik kijk meestal op weeronline.nl.

Vlucht

Bovenaan het inleidende artikel over Krakau heb je misschien zien staan dat het 4 uur vliegen is naar deze Poolse stad. Dat is dus inclusief overstap in Warschau (zo ben ik naar Krakau gevlogen). Je vliegt dan met de Poolse maatschappij LOT en op deze manier doe je er net even wat langer over. Is wel de voordeligste manier. KLM vliegt direct op Krakau en dan doe je er beduidend minder lang over, met 1 uur en 55 minuten ben je er maar het kost je iets meer euro’s. Allemaal wel afhankelijk van in welke tijd van het jaar je vliegt.

Krakau CityMap

Heel handig als je al op de plek van bestemming bent, ik kan zelf niet meer zonder. Een kaartje van de stad zelf:

INHOUDSOPGAVE CITY GUIDE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close