Bucketlist: Route 66

Als ik een artikel zou maken over mijn bucketlist voor Amerika dan zou ik over een jaar nog niet klaar zijn met schrijven. Eigenlijk is Amerika gewoon één grote bucketlist, ik wil alles zien en alles doen. Maar een van de items die al jaren heel erg hoog op mijn lijstje staat is Route 66. Bij iedereen misschien wel bekend, het is dé route die dwars door Noord-Amerika loopt. Misschien heb je de route nog nooit in het echt gereden of ben je nog nooit in Amerika geweest, maar je zult ongetwijfeld wel eens iets voorbij hebben zien komen in een film. Wist je trouwens dat de oorspronkelijke Route 66 niet eens meer bestaat?

Over Route 66

Nee, Route 66 bestaat eigenlijk niet meer. Of althans, de oorspronkelijke route die liep van Chicago tot Los Angeles was maar liefst 3.940km lang maar werd in 1985 officieel opgeheven. Vroeger, en dan heb ik het over de jaren dertig van de vorige eeuw, werd de route vooral gebruikt door mensen die richting Californië reisden om zo te ontsnappen aan de Dust Bowl, grote zandstormen die raasden over de vlakten van Midden-Amerika. Na de Tweede Wereldoorlog vormde de weg gewoon een perfecte verbinding tussen Oost Amerika’s en de westkust maar toen deze verbinding werd geperfectioneerd door de aanleg van een autosnelweg was Route 66 niet langer meer ‘nodig’.

Gelukkig zijn er de afgelopen tientallen jaren delen van de route hersteld al is het niet meer mogelijk om de oorspronkelijke route 100% hetzelfde te rijden. Wel gaat een groot deel van de route nog over de ‘Historic Route 66’ en kun je alsnog ervaren hoe het vroeger was.

De route is te rijden met de auto, met de camper maar ook met de motor. Ik moet bekennen dat die twee laatste me het meest aanspreken. Op de motor lijkt me geweldig maar omdat je niet maar een weekje in Amerika verblijft, lijkt dit me wel erg lastig met bagage. Bovendien heb ik zelf geen motorrijbewijs dus dit is praktisch gezien ook nog best een uitdaging. Met een camper door Amerika reizen is iets dat ook nog apart op mijn bucketlist vermeld staat, dus om dan Route 66 direct maar te rijden lijkt me ideaal. De vrijheid van een camper lijkt me bovendien fantastisch. Je bent niet per se gevonden aan motels en het lijkt me ook wat veiliger om ’s avonds met een camper te rijden. Weet jij veel welke dieren je onderweg tegenkomt en geloof het of niet, maar sommige delen van Route 66 zijn (zeker ’s avonds) heel rustig.

Toffe bezienswaardigheden

Doordat Route 66 door een flink aantal staten in Amerika loopt zijn er tal van bezienswaardigheden die je aan kunt doen wanneer je deze route rijdt. En mede dankzij deze bezienswaardigheden lijkt het me fantastisch om Route 66 een keer te rijden. Zoveel staten aandoen in één reis lijkt me sowieso al ideaal en het feit dat je eigenlijk continu ‘on the road’ bent en steeds weer iets nieuws tegenkomt is onbetaalbaar. Route 66 moet je trouwens niet willen rijden wanneer je een echte toerist bent die alleen maar foto’s wel maken van bezienswaardigheden. Het overgrote deel van de route loopt vooral langs verschillende landschappen en grote vlaktes. Persoonlijk vind ik dit geweldig, maar ik kan me voorstellen dat dit op den duur saai wordt als je hier niet van houdt.

Cadillac RanchCadillac Ranch – Texas
Wanneer je bij Texas in de buurt komt vind je bij afslag 62 op de I-40 de Cadillac Ranch. Het klinkt groter dan het is, want in feite is het niet meer dan een rij van Cadillacs gebouwd tussen 1948 en 1963. Wat de Cadillac Ranch echter zo bijzonder maakt is dat alle auto’s met de neus in de grond op een rij staan en dat de auto’s zijn volgespoten met graffiti. Helemaal tof en absoluut een must-do wanneer je hier toch heen rijdt: zelf een spuitbus meenemen en iets op de auto’s schrijven. Dat mag namelijk!

Grand CanyonGrand Canyon – Arizona
Eén van de redenen dat ik graag Route 66 wil rijden is het feit dat je langs de Grand Canyon komt. En natuurlijk kun je dit natuurgebied ook bezoeken zonder de hele route af te leggen, maar het lijkt me juist zo bijzonder dat je na kilometers op de weg te zijn geweest getrakteerd wordt op dit immense natuur spektakel.

Midpoint CafeMidpoint Café – Texas
Precies op de helft van Route 66 staat het Midpoint Cafe, een vintage-ogend eetcafé en tevens souvernir-shop (heel slim natuurlijk). Het café werd in 1928 al gebouwd en is het oudst continu-opererende café op de route. De hamburgers schijnen fantastisch te zijn bij het Midpoint Café en die wil ik gewoon een keer proeven. En die burgers smaken natuurlijk het allerbest wanneer je precies op de helft van de route bent.

Petrified Forest ParkPetrified Forest Park – Arizona
Totaal niet te vergelijken met de Grand Canyon of een van de andere gigantische natuurparken in de VS, maar toch lijkt het Petrified Forest Park me de moeite waard. Een relatief klein parkje in Arizona waar je veel versteende bomen in talloze kleuren vindt. Ook worden er nog steeds fossielen gevonden van planten en dieren. Gaaf!

En natuurlijk zou ik het niet kunnen laten om flink wat dagen te spenderen in Las Vegas en Los Angeles. Hoewel we hier al eens zijn geweest zijn er nog zoveel dingen onontdekt dat ik in beide steden ook nog dagen zou kunnen doorbrengen.

Laten we ook vooral het lokale eten niet vergeten wat je tegenkomt onderweg. Iedere staat heeft zo haar eigen specialiteiten en het lijkt me heerlijk om in iedere staat iets authentieks te kunnen eten. Een droom voor een reizende foodie!

Heb jij Route 66 al eens gereden of zou je dit ooit nog wel eens willen?

Met dank aan Shutterstock voor de foto’s bij dit artikel

Join the Conversation

 1. Margot says:

  Ja dit zou ik ook wel willen doen! De Grand Canyon heb ik vorig jaar mogen bezoeken, maar ik wil heel graag terug die kant op.

 2. Joyce says:

  Definitely een bucketlist ding! Ik ben nu 2x in Amerika geweest, maar een roadtrip staat echt hoog op mijn lijstje :)

 3. Lotte says:

  Lijkt me heeel gaaf om dit een keer te doen! Mij lijken de enorme vlaktes juist fantastisch.

 4. Tamara says:

  Wow! Ziet er gaaf en mooi uit! Ik wil al een hele tijd naar Amerika!

 5. Laura - Dagelijkse hap says:

  Ik wil dit zo graag eens zien en meemaken <3 Lijkt me een enorme ervaring :D

 6. Anne-Marie says:

  Jep! Road 66 staat bij mij ook al een hele tijd op de bucket list. Ik ben echt verliefd op Amerika en zou het graag op deze manier ook eens ervaren. Hopelijk binnen 2 jaar :D Even flink sparen ;-)

 7. Sandra says:

  Jaaaa de Route 66! Heel gaaf! Ik heb een groot gedeelte van de Route 66 gereden, vooral in het westelijke gedeelte. Het leuke is dat niet alleen de weg weer deels in ere is hersteld, maar dat ook de dorpjes vaak weer helemaal opbloeiden! Het is echt geweldig om te doen, zeker omdat het zo’n historische waarde heeft. Doen dus!

 8. Lennard says:

  Mooi stukje. Ja die bucketlist weet wat :) . Dit jaar gaan wij hem rijden. We kijken er naar uit

 9. Ik heb Route 66 vorig jaar gereden, echt de reis van je leven! Ik herken alle foto’s die je hebt gemaakt :-) Ik had toen wel veel moeite om de weg te rijden, Route 66 staat namelijk niet op wegenkaarten en navigators. Maar ik zag gisteren dat er nu een Route 66 reisgids is verschenen (Route 66 Planner van Martine Piket) waar alle navigatie-adressen instaan, die je kunt intoetsen op je navigator.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close