Deze bavette rollade met stoofpeertjes is een absolute topper voor de komende feestdagen en de wintermaanden daarna. Rollades worden vaak geserveerd met stoofpeertjes, maar nu besloot ik de stoofpeertjes IN de rollade te verwerken.
Door het maken van een stoofperenchutney en deze in het vlees te rollen, krijg je een heerlijke combinatie tussen hartige en zoete smaken. Ik vond het een absolute hit. Bonuspunten voor de bereidingswijze, want door de bavette rollade in mijn multicooker van Russell Hobbs te bereiden, kostte me het ook nog eens weinig moeite en scheelde het me een berg afwas.
Bavette rollade maken
Bavette rollade maken is een aanrader als je dol bent op bavette. Rollades worden vaak gemaakt van varkensvlees, zoals deze Gevulde herfstrollade of onze Carpacciorollade. Zelf wil ik nog wel eens kip gebruiken, deze Kiprollade recept uit de slowcooker is echt een van mijn lievelingsrecepten.
Een rollade van rundvlees maken had ik echter nog nooit gedaan en zo kwam ik op het idee om bavette te gebruiken. Bavette is een heerlijk stukje mager vlees dat voorheen helemaal niet zo populair was. Vroeger werd het gezien als niet mals genoeg en werd het daarom vaak verwerkt tot gehakt of in stoofschotels verstopt. Dat kunnen we ons nu niet meer voorstellen, want bavette prijkt dikwijls op menukaarten van (Franse) restaurants.
En terecht! Mits goed bereid is het namelijk wèl echt een lekker stukje vlees en kan het juist ook heel mals zijn. Waar je alleen voor moet zorgen is dat je het vlees niet te ver door gaart of juist te kort gaart.
Voor het maken van bavette rollade heb je een groot stuk bavette nodig. Ik gebruikte zelf ongeveer 800 gram vlees; genoeg voor 4-6 personen. Door het vlees open te snijden en open te vouwen, krijg je vanzelf al een groter oppervlakte om mee te werken. Ik sloeg het vlees echter nog een stukje platter zodat de stoofperenchutney goed over het vlees te verspreiden viel en het vlees ook makkelijk op te rollen was.
Bavette rollade uit de Russell Hobbs Satisfry Multicooker
Ik koos ervoor om de rollade deze keer te bereiden in mijn Satisfry Multicooker van Russell Hobbs. Zoals jullie inmiddels wel weten ben ik groot fan van dit apparaat. Ik deelde er al eens een zeer uitgebreide review over en maakte een grote verscheidenheid aan gerechten klaar in de multicooker. Waaronder:
- Stoofschotel met rundersaucijsjes
- Oranje cheesecake uit de slowcooker
- Donut balletjes uit de Airfryer (Fastfood Friday)
- Kiprollade recept uit de slowcooker
Deze keer koos ik ervoor om er bavette rollade in klaar te maken. En dat gaat heel makkelijk!
Allereerste maakte ik de stoofperenchutney klaar en dit deed ik op de braadstand; dit is de stand die aangegeven wordt met het koekenpannetje. Doordat je de multicooker in deze stand tot een hoge temperatuur kunt verwarmen, is de stoofperenchutney in 20 minuutjes klaar.
Voor de rollade zelf koos ik voor de bakstand (de stand met het broodje). Deze stand op de multicooker is een goed alternatief voor de oven.
Uiteraard kun je voor rollade ook de slowcookerstanden gebruiken, maar omdat een bavette rollade absoluut niet te ver doorgegaard mag worden, omdat deze anders taai wordt, sloeg ik die stand deze keer over.
De Satisfry Multicooker van Russell Hobbs is deze week onderdeel van de Black Friday Deals op Bol.com; dus ik raad je zéker aan de aanbieding in de gaten te houden!
Een top alternatief voor een bavette rollade oven recept
Een multicooker gebruiken is echt een top alternatief voor het welbekende bavette rollade oven recept. Die kennen we waarschijnlijk allemaal wel.
Niet alleen is het maken van een rollade in de multicooker veel minder werk, het bezorgt je ook nog eens minder afwas. Waar je met een oven rollade de stoofperenchutney eerst apart zou moeten maken, de rollade zou moeten aanbraden in een pan en daarna nog eens in een ovenschaal moet overhevelen, heb je met de Satisfry Multicooker van Russell Hobbs gewoon alle functionaliteiten in één apparaat zitten.
Daarbij is de multicooker vaak ook wat krachtiger dan de oven, dus het is zeker mogelijk dat de rollade in de multicooker ook nog eens sneller klaar is. Win win!
Bavette rollade kerntemperatuur
Aan de kerntemperatuur van de bavette rollade kun je meten of de rollade gaar is of niet. Gebruik een kernthermometer en houd de volgende kerntemperaturen aan:
- Rond 50℃ – medium/rare
- Rond 54℃ – medium
- Hoger dan 56℃ – medium/well done
Lager dan 50℃ en dus een garing van rare is niet aan te raden omdat bavette dan nog wat stug kan zijn.
Houd er rekening mee dat de kerntemperatuur van de bavette tijdens het nagaren onder aluminiumfolie, altijd nog heel iets (met hooguit 1-2 graden) toeneemt.
Stoofperenchutney maken
Het maken van de stoofperenchutney deed ik speciaal voor deze rollade, maar de chutney leent zich natuurlijk ook voor andere doeleinden. Zo is het heerlijk om te serveren als brooddip!
Maak voor het maken van de chutney gebruik van stoofpeertjes die al reeds gestoofd zijn. Gebruik dus geen rauwe (bijv. Gieser Wildeman) stoofperen! Ook het sap van de stoofpeertjes wordt gebruikt voor dit bavette rollade recept, dus gooi dat niet zomaar weg.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Bavette rollade met stoofpeertjes
Benodigdheden
- slagerstouw
- aardappelstamper
- 2 vellen bakpapier
- vleeshamer/deegroller
- aluminiumfolie
Ingrediënten
Stoofperenchutney
- 400 g stoofpeertjes – in stukjes
- 150 ml stoofpeertjessap + extra
- 1 el appelciderazijn
- 3 sjalotjes – fijngehakt
- 1 kaneelstokje
- 1 el vanillesuiker
- 2 kruidnagels
Rollade
- 800 g bavette
- peper en zout
Instructies
- Begin met het maken van de stoofperenchutney. Doe hiervoor alle ingrediënten in de bak van de Satisfry Multicooker en zet de braadstand (koekenpan-logo) op 240℃.
- Bak de stoofperenchutney 20 minuten tot het vocht is verdampt. Roer af en toe even door om ervoor te zorgen dat de peertjes niet aanbranden.
- Schep de stoofperenchutney uit de multicooker. Verwijder het kaneelstokje en de kruidnagels en stamp de chutney iets fijn met een aardappelstamper.
- Snijd de bavette over de dikte een keer doormidden, maar net niet helemaal door. Vouw het vlees open zodat je een grote plak krijgt.
- Leg het vlees tussen twee vellen bakpapier en sla het plat met een vleeshamer of deegroller.
- Kruid de bovenkant van de bavette rijkelijk met peper en zout en smeer de stoofperenchutney uit over het vlees.
- Rol de bavette op en knoop de rollade in alle richtingen goed dicht met slagerstouw.
- Zet de Satisfry Multicooker weer op de braadstand (koekenpan) en braad de rollade rondom bruin.
- Zet de multicooker daarna op de bakstand (broodje) en zet de temperatuur op 100℃. Schenk nog een beetje stoofperensap in de multicooker en gaar de bavette rollade vervolgens 55-60 minuten, tot het vlees een kerntemperatuur heeft van 54℃ (voor medium).
- Plaats de rollade op een bord en dek af met aluminiumfolie. Laat de rollade nog 10 minuten rusten voordat je deze aansnijdt.