Leftover groentesoep

Vorige week ontving ik een soeppan met daarbij een kaartje. Uitdaging: trek de deur van de koelkast open en doe iets met de restjes die daarin liggen. Wat een goed idee want ik ben zo iemand die heel vaak groenten overhoudt. Uit onderzoek is gebleken dat meer dan de helft van de Nederlanders één tot twee keer per week restjes groenten overhoudt en dat deze helaas vaak ongebruikt in de groentela blijven liggen om vervolgens weggegooid te worden. Hartstikke zonde maar ik moet bekennen dat ik me hier zelf ook wel eens schuldig aan maak. Tijd om mijn restjes dus eens te verwerken tot een heerlijke groentesoep!

Top 10 meest vergeten groenten in Nederland Hoewel ik mijn restjes meestal wel weet op te maken door er bijvoorbeeld mijn lunch mee te vullen tussen de middag, lukt dit niet bij iedereen. De groenten hieronder zijn uiteindelijke degene die het meest in de vuilnisbak belanden:

 1. Aardappel (42,7%)
 2. Sla (35,1%)
 3. Bloemkool (23,9%)
 4. Komkommer (18,3%)
 5. Broccoli (14,6%)
 6. Boontjes (14,2%)
 7. Spinazie (12,6%)
 8. Andijvie (10,9)
 9. Uien (10,4%)
 10. Wortel (9%)

Overigens lijkt het weggooien van groenten leeftijdsgebonden te zijn. Zo zijn ouderen een stuk zuiniger met hun voedsel, het percentage weggooiers onder zestigplussers is ‘slechts’ 28,2% ten opzichte van de 53,8% onder de Nederlanders jonger dan dertig.

Toch ben ik als 24-jarige enorm verbaasd dat zóveel Nederlanders groenten weggooien. Zo kun je restjes bloemkool, broccoli, boontjes en uien namelijk prima in een soepje verwerken! En dat is precies wat ik deed. Hopelijk hoef jij deze groenten nu ook niet meer weg te gooien wanneer je onderstaand soepje hebt geproefd.

leftover groentesoepje

Wat heb je nodig? (een flinke pan soep)

1. Breng het gehakt op smaak met peper en zout en draai soepballetjes van het gehakt.

2. Snijd de bloemkool en broccoli in kleine roosjes, snipper de ui, snijd de boontjes in kleine stukjes en de bosui in ringetjes.

3. Verhit een beetje olie in een soeppan en fruit hierin de ui glazig.

4. Voeg 1,5 liter water en de Honig soepmix toe. Breng het geheel aan de kook.

5. Voeg zodra de soep kookt de bloemkool, broccoli, boontjes en de gehaktballetjes toe. Draai het vuur laag en laat de soep met de deksel half op de pan zo’n 30 minuten zachtjes koken.

6. Voeg op het laatst de bosuitjes nog aan de soep toe en warm deze even kort mee.

That’s it! Zie je hoe makkelijk het is om restjes uit de koelkast te verwerken tot een volwaardig gerecht? Deze soep at ik zelf nog een paar keer als lunch en als avondeten. Overigens zou je hem zelfs nog kunnen invriezen voor een volgende keer.

Leftover groentesoep

Nog meer restjes liggen? Dit kun je ermee doen:

 • Restjes brood: maak er wentelteefjes of bruschetta’s van! Croutons zijn overigens ook een aanrader, daar werkt oud brood het beste voor.
 • Restjes kaas: gebruik restjes kaas voor de tosti of maak een verse pizza waarbij je ook de restjes groenten weer kunt gebruiken. Je kunt ook wat kaas over een restje oud brood strooien en dit vervolgens afbakken in de oven, heb je weer een lekkere crostini voor bij de soep!
 • Vlees/vis: restjes vlees en/of vis zijn ideaal om te verwerken in stoofpotjes. Met wat groenten, een blik tomatenblokjes of bouillon heb je al gauw een lekker stoofpotje op tafel staan.

Join the Conversation

 1. Susanne - Thefoodiary says:

  Ziet er wel lekker uit! Ik ben alleen meer van een gebonden (dus gepureerde) soep. Maar dat kan ook heel goed met restjes. Ik kook alleen noooooit soep met een pakje want dat is zózó zout. Heb ik heel de avond dorst!

 2. Paul Oosten says:

  Nou moet ik wel zeggen dat de groenten bij m’n ‘soupes des restantes’ er niet zo fantastisch uit ziet als jouw left-overs …
  (Of was dit gekozen voor de foto?)

  1. Sabine Author says:

   Ik heb een soort van obsessie met netjes werken, ik snijd alles roosje voor roosje, uien netjes doormidden etc. dus leftovers zien er hier altijd wel zo uit haha ;) Maar ik snap dat dit niet bij iedereen zo is.

 3. Kirsty says:

  Hmm lijkt me heerlijk! En leuk ook die tips op het einde! Alleen hebben wij echt nooit kaas over haha, ik wou dat het zo was dat gaat hier veel te snel op :P

 4. Eline says:

  Ik verwerk ze vaak in een omelet :)

  1. Sabine Author says:

   Dat is ook een heel goed idee!

 5. MySimplySpecial says:

  Dat ziet er goed uit! Lekker met die balletjes erdoorheen.

 6. Eten weggooien is inderdaad altijd erg jammer. Gelukkig houden we hier thuis nooit veel over en het beetje dat blijft liggen, is voor de kipjes. Dus echt weggegooid wordt er niets :)

 7. Als student houd je snel restjes groente over. Ik heb zelf een grote Ikea ziplock dieprvieszak waar ik telkens restjes in doe. Ik ‘spaar’ dus restjes, vries elke keer een beetje erbij in. Na een tijdje is die zak vol en maak ik er inderdaad ook soep van! Heerlijk groentesoepje, goedkoop en geen weggegooide restjes!

  oh trouwens, een beetje opbakken met rijst bijvoorbeeld is ook lekker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close