Kerstboom brood met kruidenboter & mozzarella

Dit kerstboom brood met kruidenboter & mozzarella mogen we absoluut niet vergeten voor aankomende Kerst. Want hoewel we allemaal massaal aan de slag gaan met een kerstdiner of kerstontbijt, wordt er ook behoorlijk wat af geborreld.

In ieder geval bij mij thuis wel! Vaak staat kerstavond in het teken van lekkere hapjes en drankjes en gaan we op Eerste Kerstdag pas echt los met uitgebreid koken.

Ik maakte het kerstboom brood van pizzadeeg en daardoor is het lekker makkelijk om te maken. Door kleine bolletjes van het deeg te vormen en deze te vullen met mozzarella, is ieder bolletje een klein hapje op zich. Ideaal dus om te delen met meerdere mensen.

De kruidenboter en Parmezaanse kaas bovenop maken het plaatje helemaal compleet. Om je vingers bij af te likken dit recept en eigenlijk te lekker om te delen.

kerstboom brood

Kerstbroodjes

Hoewel er in deze tijd van het jaar vooral veel zoetigheid wordt gegeten, denk alleen al aan een zelfgemaakte kerststol, ben ik persoonlijk meer fan van hartige kerstbroodjes. Sowieso ben ik véél meer team hartig dan team zoet, dus van deze kerstbroodjes met mozzarella & kruidenboter, word ik heel gelukkig.

Zoals ik al zei maakte ik het kerstboom brood van pizzadeeg. Ik gebruik hiervoor koelvers pizzadeeg dat verkocht wordt als rechthoekige plak op een rol. Snijd het deeg in 5 lange repen en snijd iedere reep vervolgens in 6 stukken.

Voor de kerstboom zoals ik hem heb gemaakt heb je 30 plakjes deeg nodig, dus dat komt precies mooi uit met zo’n rechthoekige plak pizzadeeg. Het is even puzzelen met het vormen van bolletjes van dit deeg, maar na een paar bolletjes heb je de smaak wel te pakken. Zorg ervoor dat je de blokjes mozzarella die je in het pizzadeeg verpakt, niet al te groot snijdt.

Het pizzadeeg zal in de oven heel iets uitzetten, dus leg de bolletjes bij het vormen van de kerstboom niet té dicht op elkaar. Een halve centimeter tussenruimte is perfect. Door het uitzetten van het deeg en door de kaas, plakken de bolletjes deeg tijdens het bakken ietwat aan elkaar vast, maar kun je de losse broodjes wel makkelijk los trekken.

De truc voor het vormen van een leuke kerstboom brood is bovenaan beginnen. Begin met één bolletje en voeg aan de rij eronder steeds één extra bolletje deeg toe. Zo creëer je eenvoudig een mooie driehoek die qua verhoudingen ook nog eens min of meer logisch is – haha.

borrelbrood

Kerstborrel hapjes

Veel van onze borrelhapjes kun je natuurlijk prima gebruiken voor Kerst. Maar er zijn een aantal kerstborrel hapjes die ik met name voor deze tijd van het jaar het allerlekkerst vind. Mijn persoonlijke favorieten zijn:

Een combinatie van bovenstaande hapjes vind ik helemaal perfect. Ik ben dól op borrelen, dus hoe meer hapjes er op tafel staan, hoe blijer ik ervan word. En zeg nou zelf: borrelen als avondeten is op kerstavond toch perfect?

Borrelbrood

Vanwege de kaas is het wel het lekkerst om dit borrelbrood zo vers mogelijk te serveren. Je kunt het al wel vast van te voren klaarmaken, maar bak het brood dan pas op het laatste moment af. Zo blijft de kaas lekker zacht en wordt het niet rubberachtig. Een eigenschap die mozzarella helaas vaak wel heeft als de kaas afkoelt.

Bewaar het kerstboom brood tot het afbakken in de koelkast, zodat het pizzadeeg niet te zacht wordt.

Het insmeren van het versgebakken brood met kruidenboter is een must. En door dit pas op het allerlaatste moment te doen, proef je de kruidenboter ook echt goed.

Het losgeklopte ei dat je over de nog ongebakken broodjes heen smeert zorgt puur voor de lekkere bruine kleur die je ook op de foto ziet. Smaak voeg je dus pas ná het bakken toe.

Ik gebruikte mijn eigen recept voor kruidenboter, maar als je het jezelf nog makkelijker wilt maken, kun je natuurlijk ook een kuipje kruidenboter kopen en deze in een pannetje smelten.

Kortom: een ongelofelijk lekker borrelhapje voor de feestdagen en eentje die ook nog eens leuk serveert.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

kerstbroodjes
No ratings yet

Kerst borrelbrood met mozzarella & kruidenboter

Of je nou op zoek bent naar een broodje voorafgaand aan het diner of naar een lekker borrelhapje: dit borrelbrood met mozzarella en kruidenboter is sowieso een hit. En lekker makkelijk om te maken!
Porties6 personen
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 18 minuten
Totale tijd 48 minuten
Hoelang te bewaren direct opeten

Ingrediënten

  • 1 blik pizzadeeg (rechthoekig)
  • 2 bollen mozzarella
  • 1 ei
  • 1 el water
  • 50 g boter
  • 1 teentje knoflook – geraspt
  • 30 g Parmezaanse kaas – geraspt
  • 1/2 el bieslook – fijngehakt
  • 1/2 el peterselie – fijngehakt
  • grof zout

Instructies

  • Rol het pizzadeeg uit en snijd het in 30 plakjes: 5 lange repen; iedere reep verdeel je weer in 6 rechthoekjes.
  • Laat de bollen mozzarella uitlekken en snijd deze in 30 blokjes.
  • Leg op ieder plakje pizzadeeg een stukje mozzarella. Vouw het deeg over de kaas en rol het tot een bolletje. Leg de bolletjes deeg in de vorm van een kerstboom op de bakplaat.
  • Klop het ei met het water los en smeer hier de bolletjes deeg mee in.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius hetelucht en bak het borrelbrood in 15-18 minuten goudbruin en gaar.
  • Smelt ondertussen de boter in een steelpannetje en voeg hier de geraspte knoflook, de helft van de Parmezaanse kaas, bieslook, peterselie en zout aan toe.
  • Smeer het borrelbrood zodra het uit de oven komt in met de kruidenboter en strooi de rest van de Parmezaanse kaas er overheen. Serveer direct.
Gang: brood
Keuken: Hollands
Trefwoord: borrelbrood, borrelhapjes, kerstbrood, kruidenboter, mozzarella, partysnack, pizzadeeg

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close