Gerookte eendenborst bonbon

Deze gerookte eendenborst bonbon maakte ik vorig jaar zelf voor mijn eigen kerstdiner en hij viel enórm in de smaak bij alle tafelgasten.

Jullie kennen me inmiddels langer dan vandaag en dus weet je ook dat ik het fijn vind om met weinig moeite en foolproof recepten, mooie en lekkere gerechten op tafel te toveren. Dit voorgerecht voor het kerstdiner valt daar wat mij betreft zeker onder.

Het ziet er feestelijk uit, serveert mooi, smaakt waanzinnig, maar je bent er wel binnen 10 minuten mee klaar. En dan kun je het volledige gerecht ook nog eens heel goed van tevoren bereiden waardoor je het gerecht tijdens het diner alleen nog hoeft te garneren.

Ideaal toch?

gerookte eendenborst bonbon
eendenborstfilet voorgerecht

Eendenborstfilet voorgerecht

Een voorgerecht met eendenborstfilet doet het bij mijn familie altijd goed. We zijn allemaal dol op eendenborst, dus zo’n ‘bonbon’ is vrij gemakkelijk scoren. Bovendien is het ook een vrij licht gerecht om een uitgebreid diner mee te starten, aangezien het pakketje gevuld is met frisse ingrediënten.

Het is overigens niet het eerste gerecht met eend dat ik hier deel op OMF. De eendenborst carpaccio is ook ieder jaar weer een populair recept dat rond de feestdagen naar boven komt in de zoekresultaten. Snap ik, ik vind het zelf ook nog altijd een hit en zeer lekker om te eten.

Rond de feestdagen is gerookte eendenborst verkrijgbaar bij onder andere Albert Heijn; deze vind ik zelf altijd erg lekker. De smaak is subtiel rokerig en de plakjes zijn van perfect formaat voor het maken van deze eendenborstbonbon. Maar uiteraard kun je ook bij de slager/poelier kijken of ze gerookte eendenborstfilet verkopen en vragen of ze deze voor je in dunne plakjes kunnen snijden.

De plakjes gerookte eendenborst kun je ook heel goed gebruiken als amuse voor bijvoorbeeld een Amuse van eendenborst met mangochutney.

Wil je liever verse eendenborstfilet bereiden, dan laat ik je in deze How-to: Eendenborst bereiden zien hoe je dat het beste kunt doen. Dat is iets minder handig om te gebruiken voor dit voorgerecht, maar zou je wel heel goed kunnen serveren als tussen- of hoofdgerecht.

gerookte eendenborst voorgerecht
voorgerecht eend

Gerookte eendenborst voorgerecht

Hoewel het er spectaculair uit ziet, is dit voorgerecht met gerookte eendenborst super simpel om te maken. Het enige dat je qua props nodig hebt is een kommetje en wat vellen plasticfolie.

Drapeer een vel plasticfolie in een kommetje. Hierin ga je de bonbon opbouwen zodat je hem mooi rond van vorm kunt maken. Het kommetje helpt je daarbij.

Bekleed het kommetje met de plakjes gerookte eendenborstfilet. Zorg ervoor dat de plakjes eendenborstfilet die je langs de zijkanten van het kommetje omhoog zet, een beetje over de randen van het kommetje hangen. Zo kun je ze straks over de salade terugvouwen en maak je het pakketje echt dicht.

Schep vervolgens de salade die je hebt gemaakt van gemengde sla, venkel, appel en pijnboompitjes in het kommetje. Omdat de gerookte eendenborst al zo sterk van smaak is, heb ik ervoor gekozen om de salade niet al te heftig op smaak te brengen. Een beetje extra vergine olijfolie, peper en zout is genoeg.

Vouw de plakjes eendenborst over de salade heen. Vouw vervolgens het plasticfolie dicht, haal het geheel uit het kommetje en vorm er een bolletje van door het plasticfolie strak te trekken.

Je kunt er nu voor kiezen om de eendenborstbonbon direct te serveren, maar het blijft ook rustig een paar uur goed in de koelkast.

gerookte eendenborst

Voor het serveren van de eendenborstbonbon vouw je het plastic pakketje open en leg je de eendenborstbonbon met de vouwkant naar beneden op een bord.

Ik vind het zelf leuk om de garnering zo simpel mogelijk te houden, omdat de echte ‘verrassing’ natuurlijk in de bonbon zit. Ik heb ervoor gekozen om wat dun geschaafde venkel en sprietjes bieslook op de bonbon te leggen.

Ter garnering en als extra smaakmaker drizzle ik balsamico crème rond de bonbon op het bord.

Ziet er te gek uit toch? Ik vind bonbons altijd een hit als voorgerecht voor het kerstdiner. Net als de gerookte zalmbonbons met garnalencocktail serveert het ongelofelijk leuk en het feit dat het zó simpel is om voor te bereiden, is alleen maar mooi meegenomen.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

gerookte eendenborst
No ratings yet

Gerookte eendenborst bonbon

Dit is zo'n voorgerecht waarmee je sowieso de show steel, maar waar je bijzonder weinig moeite voor hoeft te doen. Deze gerookte eendenborst bonbon heb je namelijk zo gemaakt en kun je zelfs al volledig van te voren preppen. Ideaal toch?
Porties2 stuks
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 15 minuten
Waar te bewaren in de koelkast
Hoelang te bewaren 2 dagen

Benodigdheden

  • kommetje
  • 2 vellen plasticfolie

Ingrediënten

  • 100 g gerookte eendenborstfilet – in dunne plakjes
  • 50 g gemengde sla (rucolamelange)
  • 2 el geroosterde pijnboompitjes
  • 1 kleine zoete appel – in reepjes
  • 1/2 venkel – in dunne plakjes geschaafd
  • 1 el extra vergine olijfolie
  • peper en zout
  • 2 sprietjes bieslook
  • 2 el balsamico crème

Instructies

  • Drapeer de plasticfolie in het kommetje. Laat voldoende folie over de randen van het kommetje hangen.
  • Bekleed het kommetje volledig met plakjes eendenborstfilet.
  • Meng de sla met de pijnboompitjes, appel, venkel, extra vergine olijfolie, peper en zout.
  • Schep het kommetje vol met de salade.
  • Vouw de plakjes eendenborst over de salade en vorm er met behulp van de folie een bolletje van. Bewaar in de koelkast tot je het gerecht gaat serveren.
  • Leg de eendenborst bonbon omgekeerd op een bord (platte kant onder). Verdeel er wat extra venkel en sprietjes bieslook overheen. Garneer het bord met de balsamico crème.
Gang: voorgerecht
Keuken: Hollands
Trefwoord: eend, eendenborstfilet, kerstdiner, kerstrecept, koud voorgerecht, voorgerecht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close