Zelfgemaakte kerststol

Een kerststol is onlosmakelijk verbonden met de feestdagen. En dan bedoel ik met name Kerst want als ik rond Pasen dezelfde broden in de winkel zie liggen maar dan met een andere verpakking, vind ik dat toch een beetje vreemd. Hoe dan ook, vroeger was ik nooit fan van kerststol. Ik vond amandelspijs eigenlijk niets aan en was ook nooit zo weg van de krenten en rozijnen in het brood. Inmiddels is dat wel anders! Tim heeft een notenallergie dus een kerststol haal ik eigenlijk nooit in huis, alleen opeten is ook zo wat namelijk, maar zo heel af en toe kan ik het niet laten. Niets is lekkerder dan een plak van het verse zelfgemaakte brood met daarover de amandelspijs gesmeerd. Of een flinke lading roomboter, ook goed.

Met het recept hieronder maak je jouw eigen zelfgemaakte kerststol. En dat is helemaal niet zo ingewikkeld. Plus, en dat vind ik stiekem het allerleukste, kun je bij het zelf maken van kerststol zelf bepalen hoeveel rozijnen en amandelspijs je gebruikt – ideaal!

Notenvrije Kerststol

Mocht je nou iemand met een notenallergie in huis hebben zoals ik, gebruik dan in plaats van amandelspijs het notenvrije spijs waar ik laatst een recept van heb gedeeld. Het is dan niet nodig om een ei aan het spijs toe te voegen, de notenvrije spijs is van zichzelf namelijk al wat minder stug dan amandelspijs. Maak je een notenvrije kerststol dan laat je de amandelen bovenop natuurlijk ook achterwege.

Zelfgemaakte kerststol

No ratings yet

Kerststol

Zelfgemaakte Kerststol is goed te doen en zeg nou zelf, dat maakt het ontbijt toch zoveel feestelijker?
Porties1 brood (groot formaat)
Moeilijkheidsgraad gemiddeld
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Rijstijd 1 uur 30 minuten
Totale tijd 2 uur 40 minuten
Waar te bewaren luchtdicht buiten de koelkast
Hoelang te bewaren 2 dagen

Benodigdheden

  • elektrische (hand)mixer met deeghaken
  • schone theedoek
  • deegroller

Ingrediënten

Krentenbrood

  • 350 g bloem
  • 3 el witte basterdsuiker
  • 1 tl koek- en speculaaskruiden
  • 1 zakje instant gist - 7 g
  • 1 ei
  • 150 ml lauwwarme melk
  • 75 g gesmolten boter + extra
  • snuf zout
  • 150 g krenten
  • 150 g rozijnen

Amandelspijs

  • 300 g amandelspijs
  • 1 ei

Toppings

  • 50 g gesmolten boter
  • 50 g geschaafde amandelen
  • poedersuiker

Instructies

  • Doe alle ingrediënten voor het krentenbrood bij elkaar in een kom en kneed het geheel in 10 minuten tot een soepel deeg.
  • Vorm een bal van het deeg en leg deze in een licht ingevette kom. Dek de kom af met een theedoek en laat het deeg 45 minuten rijzen.
  • Prak ondertussen de amandelspijs samen met het ei fijn.
  • Rol na 45 minuten het brooddeeg uit tot een ovalen plak van ong. 1/2-1 cm dik.
  • Verdeel de amandelspijs in een staaf over één helft van het deeg.
  • Vouw de andere kant van het deeg over de amandelspijs en knijp de randen goed dicht.
  • Leg de kerststol op een met bakpapier beklede bakplaat en dek het brood af met een theedoek. Laat nog eens 45 minuten rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 180℃ boven- en onderwarmte.
  • Smeer de hele bovenkant van de kerststol in met gesmolten boter en verdeel hier de geschaafde amandelen overheen.
  • Bak de kerststol in het midden van de oven in 40 minuten gaar. Hou de bovenkant van het brood goed in de gaten. Als deze te donker wordt kun je het brood losjes afdekken met aluminiumfolie.
  • Laat het brood na het bakken afkoelen en strooi er daarna poedersuiker overheen.
Gang: brunch, lunch, ontbijt
Keuken: Hollands
Trefwoord: amandelspijs, brood, brood bakken, homemade, kerst, kerstontbijt, kerststol, krentenbrood, recept, zelfgemaakt

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Zelfgemaakte kerststol

Join the Conversation

  1. Lotte says:

    Lijkt me leuk eens zelf te maken. Vroeg me alleen af. Er staan 150 gr rozijnen bij maar in de beschrijving mis ik waar ik deze toe kan voegen. Of is dat bij stap een voeg alles bij elkaar en 10 min kneden?

    1. Sabine Author says:

      In de stap voeg alles bij elkaar ;-)

  2. Ayleen says:

    Deze gaat op mijn lijstje om eens zelf te maken. Voor de zekerheid, gaat het wel goed in de ingrediëntenlijst bij de amandelspijs? Het spijs staat bij het deeg en in de beschrijving zie ik niet terug dat de rozijnen in het spijs moeten.

    1. Sabine Author says:

      Oeh, daar is iets misgegaan. Ik heb het omgewisseld: de rozijnen moeten bij het deeg, het amandelspijs bij de spijs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close