Notenvrije spijs

Mijn grote meneer is allergisch voor noten en vaak krijgen we de opmerking: “Nou, dat is voor jou als foodblogger ook lastig zeg!” Een nogal vreemde opmerking want koken/bakken zonder noten is heel makkelijk en hoezo zou Tim dan ineens ‘lastig’ zijn? Nu moet ik zeggen dat we wel ‘mazzel’ hebben met zijn allergie: producten die ‘sporen bevatten van’ of ‘zijn gemaakt in een ruimte waar ook noten worden verwerkt’ zijn allemaal geen probleem. Zitten er letterlijk noten in een gerecht dan is het een ander verhaal. En dat is met name ingewikkeld richting Sinterklaas want producten met amandelspijs zijn niet weg te slaan uit de winkels. En daarom wilde ik dit jaar aan de slag gaan met een recept voor notenvrije spijs.

Toegegeven: dit notenvrije spijs heeft niet exact dezelfde smaak als amandelspijs. Dat kan ook niet als je het mij vraagt, máár dat wil niet zeggen dat je deze spijs niet heel goed kunt gebruiken voor recepten waarin wel spijs wordt gebruikt. Zelf heb ik er bijvoorbeeld gevulde speculaas mee gemaakt en die was écht heel erg lekker.

Door toevoeging van de citroen is dit spijs wat frisser van smaak dan amandelspijs en ook is de textuur iets zachter. Als vulling voor een banketstaaf zou ik het persoonlijk niet zo snel gebruiken maar dat komt wellicht ook omdat ik zelf wel een groot fan ben van amandelspijs. Voor recepten waarin je wat minder spijs nodig hebt is het perfect!

Notenvrije spijs

3 van 2 stemmen

Notenvrije spijs

Mensen met een notenallergie opgelet: dit notenvrije spijs kun je heel goed gebruiken ter vervanging van amandelspijs in bijvoorbeeld gevulde speculaas.
Porties300 g
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 10 minuten
Waar te bewaren luchtdicht in de koelkast
Hoelang te bewaren 4 dagen

Benodigdheden

 • foodprocessor of hakmolen

Ingrediënten

 • 200 g kikkererwten - uit blik, uitgelekt
 • 6 dadels - ontpit
 • 1 el honing
 • 50 g kristalsuiker
 • sap van 1/2 citroen

Instructies

 • Doe alle ingrediënten bij elkaar in een hakmolen of foodprocessor en maal het geheel fijn.
 • Schep de spijs in een bakje en bewaar in de koelkast tot je het verder gaat verwerken.
Keuken: Hollands
Trefwoord: allergie, dadels, intollerantie, notenvrij, notenvrije spijs, spijs

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Notenvrije spijs

Join the Conversation

 1. Wow! Ontzettend bedankt voor dit recept!

  Ik kom uit Friesland en ik hou ontzettend veel van oranjekoek maar ik heb dankzij m’n op latere leeftijd ontwikkelde notenallergie er al heel lang niet van kunnen genieten. Ik was al heel lang op zoek naar een goede vervanging, maar ik zag die wittebonenspijs nooit echt zitten. Ik heb nu m’n oranjekoek geprobeerd met jouw notenvrije spijs als vervanging van de amandelspijs en WOW! Ik was eerst bang dat de smaak van de kikkererwten zou overheersen, maar ik merk er helemaal niks van na het bakken van de koek. Ik heb echt bij een paar happen nog de paniekerige “o jee dit mag ik niet eten, m’n notenallergie”-gedachtes gehad, zo erg had ik niet door dat dit totaal andere spijs was. Ontzettend lekker, je hebt op de valreep nog even mijn 2022 gemaakt <3!

  1. Sabine Author says:

   Nou, wat super goed! Fijn dat je nu een goed alternatief hebt gevonden en geniet van de Oranjekoek voortaan, haha!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close