Bij wie komt de gourmetplaat weer tevoorschijn deze feestdagen? Onlangs deelde ik al 5 heerlijke gourmethapjes met kaas met je, vandaag is het de beurt aan 5 vegetarische gourmethapjes.
5 december is bij ons traditiegetrouw gourmetavond. We zetten de grillplaat midden op tafel, bouwen de tafel voor met gourmethapjes en gaan eerst aan de grill voordat er plotseling wordt aangeklopt en er een zak met cadeaus voor de deur staat. Heerlijke momenten zijn dit altijd.
Met gourmet gerechten kun je natuurlijk alle kanten op. In het najaar zie je de winkels vól staan met gourmetschotels met vlees en vis, dus ik vond vegetarische gourmet ideeën wel op zijn plek.
Gourmet recepten
Op Ohmyfoodness heb ik al vaker gourmet recepten met je gedeeld. Denk bijvoorbeeld aan deze 4 lekkere visspiesjes voor bij de gourmet of deze gevulde mini varkensrollades.
Als je erover nadenkt kom je al heel gauw op talloze gourmet ideeën uit. Want eigenlijk is van ieder recept wel een klein gourmet gerecht te maken, toch?
De volgende vijf vegetarische gourmethapjes ga ik in ieder geval met je delen vandaag:
- gevulde champignons met kruidenboter en kaas
- aubergine pizza’s
- gegrilde halloumi met sesamkorstje
- aardappelkoekjes
- gegrilde tomaten met feta
Alle hierboven staande gourmethapjes kun je overigens ook prima op een grillplaat klaarmaken hoor, mocht je geen ouderwets gourmetstel hebben met pannetjes.
Sterker nog, je kunt de gevulde champignons, vegetarische pizza’s en de gegrilde tomaten zelfs klaarmaken in de oven. Mocht je aan de slag gaan met een hapjesdiner of iets dergelijks!
Bijgerechten gourmet
Gourmetten is wat mij betreft net als barbecuen: ik heb geen probleem om te bedenken wat er op de plaat moet liggen, maar wat erbij te serveren is een heel stuk lastiger. Ook daar heb ik een paar ideeën voor. Wat denk je bijvoorbeeld van deze recepten.
- mijn beroemde kruidenboter
- no knead focaccia
- sour cream & onion aardappelsalade
- gegrilde groenten met chimichurri
En mocht je nou géén idee hebben hoe je van die vieze gourmetgeur af komt? I’ve got you covered! In dit artikel geef ik je namelijk tips om de gourmetgeur uit huis te krijgen.
5x vegetarische gourmethapjes
Benodigdheden
- gourmetstel of grillplaat
Ingrediënten
Gevulde champignons met kruidenboter
- 125 g kleine champignons
- 50 g kruidenboter
- 50 g geraspte kaas
Aubergine pizza's
- 1 aubergine – in plakken
- 75 ml pizzasaus
- 50 g geraspte kaas
- rucola
Gegrilde halloumi met sesamkorst
- 200 g halloumi – in reepjes
- 5 el sesamzaadjes
Aardappelkoekjes
- 1 grote vastkokende aardappel
- peper en zout
Gegrilde tomaten met feta
- 3 tomaten – in plakjes
- 1 el olijfolie
- peper en zout
- 1 tl gedroogde oregano
- 50 g feta – verkruimeld
Instructies
Gevulde champignons met kruidenboter
- Verwijder het steeltje van de champignons en smeer de kruidenboter in de kapjes.
- Strooi de geraspte kaas over de gevulde champignons en grill ze tot de champignons gaar zijn en de kaas gesmolten.
Auberginepizza
- Smeer de plakken aubergine in met tomatensaus en verdeel de geraspte kaas er overheen.
- Grill de pizza's tot de aubergine gaar is en de kaas gesmolten. Garneer met rucola.
Gegrilde halloumi met sesamkorst
- Wentel de reepjes halloumi door de sesamzaadjes en bak op de grillplaat tot de halloumi krokant is.
Aardappelkoekjes
- Was de aardappel en rasp deze grof. Was de geraspte aardappel niet nog een keer!
- Neem en een handje van de geraspte aardappel en knijp deze tot een koekje.
- Bak de aardappelkoekjes rondom goudbruin en gaar.
Gegrilde tomaten met feta
- Smeer de plakjes tomaat in met olijfolie, peper en zout en strooi de oregano er over.
- Grill de tomaten tot ze zacht zijn en verdeel direct de verkruimelde feta over de tomaat.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.