Zo krijg je gourmetgeur uit huis

De tijd voor gourmetten is weer aangebroken, hoeveel van jullie slingeren tijdens de feestdagen het gourmetstel aan? Ik moet zeggen dat wij de gourmet er al op hebben zitten voor dit jaar. Gourmetten op 5 december is altijd voor ons vaste prik; met Kerst doen we het echt nooit. Op die dagen kook ik liever heel uitgebreid. Eén van de dingen die ik me nog kan herinneren als er vroeger gegourmet werd, is dat er naderhand altijd geklaagd werd over stank. Ik snapte dat in eerste instantie nooit zo goed want ik rook immers niets, maar zodra je dan een andere, schone ruimte binnenstapt ruik je jezelf. Anders dan met normaal koken hangt er natuurlijk geen afzuigkap boven het gourmetstel en tja, die geuren moeten toch ergens heen! Om te voorkomen dat je huis vijf dagen lang naar gourmet ruikt, zet ik vandaag een aantal tips voor je op een rij. Zo krijg je de gourmetgeur uit huis

1. Lampe Berger

Met stip op nummer 1: een Lampe Berger. Ik had hier voorheen nog nooit van gehoord, tot ik een setje cadeau kreeg voor Kerst van mijn ouders een aantal jaar geleden. Lampe Berger lijkt op een oliebrandertje met daarin een dik lont dat je aansteekt. Je kunt het zien als een soort interieurparfum maar het neutraliseert tegelijkertijd vieze geurtjes. Werkt fantástisch tegen de gourmetgeur. Laat de Lampe Berger een uurtje branden en je ruikt niets meer van al die etensluchtjes. De website Cookinglife heeft een groot assortiment van Lampe Berger. Ook lekker om buiten het gourmetten om aan te steken trouwens.

2. Azijn

Azijn is eigenlijk ook een wondermiddel hè, je kunt er zoveel mee doen! Er zijn websites die tippen een pannetje met een laagje azijn op het fornuis te zetten en dit een nachtje te laten branden op laag vuur. Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik vind het nogal een naar idee om de hele nacht een fornuis te hebben branden. Wat gelukkig ook werkt is een schaaltje azijn op de verwarming zetten. Laat de azijn een nachtje staan en de volgende dag merk je niets meer van de gourmetgeur. Ook kun je ervoor kiezen om een pannetje met azijn op het vuur te zetten tijdens het gourmetten, de meest hardnekkige geur krijg je daarmee al weg.

3. Koffie

Koffie heb je vast wel in huis! Koffie neutraliseert geur, heel bijzonder vind ik dat. In de parfumerie hebben ze niet voor niets bakjes met koffieboontjes staan waar je even aan kunt snuffelen als je al teveel parfums hebt geroken. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen en eigenlijk werken ze allemaal wel. Zet een kommetje koffiebonen of snelfiltermaling in de kamer en de volgende dag stinkt het niet meer. Een sterke kop koffie werkt ook wel, maar het basisproduct is net iets effectiever.

4. Geurkaarsen

Geurkaarsen zijn misschien wel mijn favoriet want ik ben er dol op. Iedere gelegenheid die zich voordoet grijp ik aan om een geurkaars aan te steken. Meestal staat er al een geurkaars te branden als de gourmet nog aan moet, maar vieze geuren verdrijven met lekkere geuren is natuurlijk ideaal. Kies bij voorkeur voor een sterke geurkaars, daarmee werk je de vieze gourmetgeur snel weg.

5. Verbrand een laurierblaadje

Tot slot kan een laurierblaadje de reddende engel zijn! Laurierblaadjes heb ik altijd in huis want ik gebruik het regelmatig tijdens het koken, maar zo’n blaadje verbranden zorgt voor een sterke maar zeer aangename geur die korte metten maakt met de gourmetgeur. Mooi meegenomen: laurierblaadjes werken ook nog eens kalmerend. Lekker uitbuiken dus, haha.

Wat is jouw ultieme tip?

Join the Conversation

  1. Laura says:

    Een pannetje met een laagje wasverzachter op het vuur zetten, werkt hier top! Een tip van Roy Donders

  2. Simone says:

    Handige tips, nog nooit van lampe berger gehoord maar werkt perfect!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close