Sabine gaf me een tijdje geleden een pot dadelstroop. ‘Daar kan jij vast wel wat mee’. Uiteraard. Challenge accepted. Hij heeft heel even in mijn kast gestaan maar toen ik erachter kwam dat ik nog wat dadels had die te stevig waren om zo te eten maar perfect voor in een baksel, bedacht ik dit dadelbrood.
Dadels en walnoten
Perfecte combi die twee. Ik eet mijn dadels regelmatig zo, dan ontpit ik ze, stop er een walnoot in en strooi er wat kokosrasp overheen. Hartstikke lekker maar dit kon wel eens een keer wat uitgebreider dus bakte ik dit brood. Ik vind het altijd zo fijn dat je dan een lekker (verantwoord) tussendoortje hebt staan voor de komende dagen en zo’n brood gaat bij ons binnen no-time op. Eigenlijk een fijne afwisseling met een bananenbrood wat ook hier ook regelmatig de revue passeert.
Doordat de dadels door het brood heen zitten verdeeld, wordt het lekker smeuïg. Kies dus voor goede, volle en plakkerige dadels. Ik noem het overigens brood omdat de structuur er wat van weg heeft, maar hij kan ook prima door voor cake.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Dadelbrood met Walnoten
Ingrediënten
- 200 gram volle zoete dadels ontpit
- 300 gram speltmeel
- 4 eieren
- 1 eetlepel koek- en speculaaskruiden
- 1 citroen sap
- 1 theelepel baking soda
- 3 eetlepels dadelsiroop
- 2 theelepels vanille extract
- 100 gram walnoten
Instructies
- Ontpit de dadels en leg ze in een kom met heet water.
- Verwarm je oven voor op 180 graden.
- Mix het speltmeel met de eieren, de koek- en speculaaskruiden, het citroensap, de bakingsoda, dadelsiroop en het vanille extract door elkaar.
- Giet de dadels af en voeg samen met de walnoten toe aan het mengsel. Meng nog even goed door elkaar en giet in een met bakpapier beklede bakvorm.
- Schuif de bakvorm in de oven voor 35-40 minuten. Met een satéprikker test je of hij gaar is.
Top recept! Ik maak soortgelijke broden ook vaak en ben dan ook altijd geneigd om er dadels en noten door te gooien, het is dan wel oppassen dat alles niet hetzelfde gaat worden (maar het is zooo lekker!).
Ziet er heerlijk uit! Ik heb volgens mij ook nog een pot dadelstroop staan, zal eens kijken of die nog houdbaar is en dan ga ik ook eens aan de slag met dit brood. :)
Net gemaakt en al een stukje op. mmmm nomnom.. wel een vraagje hoe lang zou ik hem kunnen bewaren dat die lekker blijft? en moet ik hem dan inpakken in folie en in de koelkast leggen?
Hi Jackie, ik zou hem goed inpakken (ik doe het altijd in bakpapier) of in een blik bewaren. Zelf vind ik hem op de dag zelf het lekkerst, maar hij is een paar dagen houdbaar. Niet in de koelkast, gewoon op kamertemperatuur.
Kan het ook ingevroren worden en voor hoelang? Hartelijk dank en groet.
Zelfde verhaal als ik net reageerde op je vraag bij het Kokos Banaan Havermoutbrood: in plakjes invriezen, max 3 maanden bewaren.
Het leek me heel lekker maar ik vond het brood heel gauw droog.
Heb er nu flink beleg op liggen, maar eigenlijk zou dat niet moeten hoeven met zo’n zoet brood.
Toch bedankt voor het delen, was leuk om te maken.
Groetjes Laura
Hi!
Kan je de speltmeel ook vervangen door bananen?
Goeiemorgen!
Wat kan ik gebruiken ipv baking soda? Bakpoeder of gist?
In het geval van dit recept kun je bakpoeder gebruiken.