Je kon al eerder lezen over mijn kruiden-essentials, de kruiden die ik altijd in mijn kruidenkastje heb staan. Ook las je over Operatie Basilicumplant van Sabine, maar vandaag krijg je hier een korte uitleg over een aantal kruiden die je veel in recepten zult vinden en daarom ook in veel keukenkastjes/kruidenrekjes te vinden zijn. Per kruid geef ik een korte omschrijving van het kruid en noem ik een aantal voorbeelden waarvoor het kruid te gebruiken is. Ik ga jullie niet vervelen met allerlei bioloog-achtige omschrijvingen, maar houd het vooral praktisch. Vandaag deel 1, met vijf veelvoorkomende kruiden.
Basilicum
Dit heerlijk ruikende kruid zul je in veel mediterrane gerechten tegenkomen. Het past dan ook bij alles wat mediterraan is; tomaten, mozzarelle (caprese) , knoflook. Basilicum is het hoofdingrediënt van pesto, maar wordt ook gebruikt als toevoeging aan pastasauzen of slechts ter garnering.
Peterselie
Peterselie wordt veel ter garnering gebruikt, denk maar eens aan de groene snippertjes in kruidenboter, knoflooksaus en het ‘struikje’ dat een stuk vlees of aardappeltjes opleukt in een restaurant. Het kruid heeft een subtiele enigszins frisse smaak, maar verliest hier een groot deel van wanneer het meegekookt of gebakken wordt. Peterselie kun je het beste toevoegen, vlak voor het opdienen. Ook kun je op peterselie kauwen om een knoflookadem te verminderen.
Rozemarijn
Rozemarijn heeft een sterke geur en smaakt heerlijk bij aardappeltjes, zeker in combinatie met knoflook. Ook een sterkte combinatie is rozemarijn met lam. Ik denk dat dit mijn favoriete kruid is, zeker qua geur, heerlijk! Dit kruid is sterk en kan dus goed gebruikt worden bij koken, bakken, roosteren, etc. Vooral aardappeltjes of braadstukken roosteren en braden maak je helemaal af met een takje rozemarijn.
Tijm
Ook tijm is zo’n kruid dat enorm lekker ruikt en dan ook echt iets toevoegt aan een gerecht, niet alleen qua geur, maar ook zeker qua smaak. Tijm is een graag geziene gast in Franse gerechten. De takjes kun je ook toevoegen aan een risotto bijvoorbeeld. Het kruid kun je even tussen je handen rollen, zodat je de blaadjes en takjes een beetje kneust. Zo geeft het optimale smaak af. Wel moet je de takjes er even uitvissen voor het eten, deze zijn erg hard. Je kunt ook alleen de blaadjes toevoegen, door ze van de takjes af te strippen. De blaadjes kun je natuurlijk wel in het gerecht laten zitten. Tijm combineert ook goed met kip, uit de oven bijvoorbeeld! Ook in sauzen en jus is tijm een goede toevoeging.
Dille
Dille is een kruid dat vaak in één adem met vis genoemd wordt en kom je dan ook vaak tegen in Scandinavische gerechten. Ook is dille goed te combineren met kaasgerechten (zoals een lekkere soufflé uit de oven) of eieren (bijvoorbeeld gepocheerde eieren). Dille is ook een kruid dat weer voorkomt in frisse sauzen, zeker bij zalm een echt succes!
Bronnen foto’s: klik, klik en klik.
Stay tuned for deel 2!
Peterselie, ik heb het, maar gebruik het nooit, weet nooit waarbij en als ik het gebruik heb ik het idee dat ik het beter weg had kunnen laten want zo bijzonder vind ik het niet. :P Dragon blijft mijn favoriete kruid, daarna basilicum en bieslook. :D
Beetje late reactie, maar ben jullie blog nu pas aan het doorlezen. Je laat een foto van krulpeterselie zien, maar platte peterselie is veel mooier en lekkerder. Ik heb eigenlijk altijd wel platte peterselie in huis (als plantje), net zoals basilicum.
Groetjes,
jacq