Operatie Basilicumplant

Ik ben de uitdaging met mezelf aangegaan. Iedere keer wanneer ik Jamie Oliver op tv zie verschijnen of me weer eens verlekker met 24 Kitchen zie ik van die prachtige potjes met kruiden staan. Verse basilicum, bieslook, peterselie etc. Ik droom er al een hele poos van om ooit ook zulke verse kruiden op mijn aanrecht te hebben staan. Naast het feit dat het er heel gezellig uit ziet ruikt het ook nog eens lekker én heb je natuurlijk altijd verse kruiden bij de hand.

basilicumplant1

Ik ben gek op verse basilicum , zeker door de pasta. Vaak vervang ik de verse basilicum door gedroogde om de simpele reden dat ik zo’n plantje gewoon niet levend kan houden. Ik koop zo’n plantje, gebruik het één keer en een paar dagen later is hij weer dood en kan hij de vuilnisbak in. Hartstikke zonde natuurlijk! En als ik later zo’n hele kruidenrange op mijn aanrecht wil hebben staan, moet ik er toch op zijn minst voor kunnen zorgen dat zo’n plantje het in ieder geval langer dan een week houdt.

Dus, wat heb ik gedaan. Ik heb braaf een basilicumplant gekocht, deze uit de plastic verpakking gehaald en in een pot neergezet. Dichtbij het raam en ik eis van mezelf dat ik hem sowieso iedere dag wat water geef (dit schijnt te moeten). Daarnaast staat hij pal in de zon aangezien basilicum veel zon nodig schijnt te hebben. En nu hoop ik dat mijn basilicumplantje het blijft doen en dat ik over in ieder geval twee weken nog steeds een heerlijk geurende keuken kan binnenlopen en verse basilicum kan gebruiken wanneer dit nodig is.

basilicumplant2Operatie basilicumplant is dus officieel begonnen en ik ontferm mij de komende weken in ieder geval eens per dag over dit groene geurende lekkernij in de keuken. Ik hou jullie natuurlijk op de hoogte!

Heb jij nog tips om verse kruidenplantjes levend te houden?

Join the Conversation

 1. Lydia says:

  Ik weet niet of je dit hebt gedaan, maar je moet plantjes uit de winkel sowieso overpotten in een grotere pot. In de winkel zitten ze in zo’n zielig klein potje waar de wortels nauwelijks nog ruimte hebben en dat komt je plant niet ten goede. Maar onze kruiden hielden het nooit zo heel lang vol, met een paar weken waren ze kaalgevreten, daar kunnen ze niet tegenop groeien. :P

 2. Priscilla says:

  Heb de mijne pas weggedaan.. dat ding groeide als een gek! Had ik hem net overgepot, moest ie alweer iets groters (want anders wordt ie lelijk) Ik had helaas geen grotere pot meer, dus hij stortte in. Het was echt een klont wortels geworden. In de vensterbank paste hij allang niet meer! Succes ermee!

 3. Lotje says:

  Onze basilicum plantjes worden altijd veel te groot! Dan komen er ook bloemetjes in, erg grappig!

 4. Wij laten het folie er juist om zitten…zonder folie gaan de plantjes bij ons dood:p Ik heb ook basilicum zelf opgekweekt, die zijn een stuk sterker dan de winkelversies :)

 5. Amber says:

  Overpotten! Bij mij overleven gekochte plantjes het nooit als ik ze in de bakjes laat staan waar ze in stonden, gewoon verse aarde, iets grotere pot en daarin zetten, worden ze nog groter ook! Ik moest ze altijd na een paar weken weggooien en nu heb ik er een die al maanden staat (daarnaast heb ik ook zaadjes gezaaid en die zijn er ook bij uitgekomen dus het is een grote bos) en niet vergeten water te geven, ik gaf vroeger veel te weinig water, nu echt heel veel per dag, en dat werkt toch veel beter. :)

 6. Hester says:

  Wij hebben in ons moestuintje ook bieslook en peterselie staan, is wel hartstikke leuk als je het vers ‘uit de tuin’ kan halen! Ik hoop dat je plantje het vol gaat houden :)

 7. Foodloveandhappiness says:

  Ik ga me natuurlijk tegoed doen aan JOUW tips! Mij lukt het namelijk ook echt nooit! maar dan ook echt NOOIT! Precies dezelfde gedachte als jij, met precies hetzelfde probleem.
  De laatste keer heb ik wel de verrotte blaadjes/steeltjes verwijderd, de rest groeit dan nog rustig door (langer dan het me ooit gelukt is), maar zoals je zult begrijpen: ook deze haalde het niet…

 8. nirosha says:

  Mijn basilicumplant doet het best goed. In mijn salie, rozemarijn en tijm kreeg ik helaas beestjes..

 9. Allissa says:

  Heb je inderdaad niet een tuintje en/of stukje grond buiten? bij ons staan de kruidenplantjes in de tuin. En sowieso eerst overpotten inderdaad. Succes met het zorgen voor het lieve ding, haha.

 10. Antje says:

  Je moet de basilicumplantjes van onderen water geven. Dus water op een bordje/plat schaaltje en daar het plantje op zetten. Je hebt ook speciale kruidenpotjes waarbij je ze van onderen water geeft.

  1. Sabine Author says:

   Goede tip! Ik doe dat nu ook en het lijkt te werken..

   1. Resie druijts says:

    Ik doe de blaadjes altijd eraf en dan in 3 of 4 plastic zakjes met lucht in de vriezer. Zo heb je alle blaadjes gebruikt en altijd verse basilicum bij de hand. Afhankelijk van de hoeveelheid van de plant natuurlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close