Mooi concept: Koop een Koe

Zoals je aan artikelen op OMF wel een beetje hebt kunnen zien zijn wij hier thuis niet vies van vlees bij het eten. Sterker nog, ik woon met een ware carnivoor in huis want het liefst heeft Tim overal vlees bij en als het even kan twee soorten. Nu vind ik dat zelf een beetje overdreven en eten we minstens twee dagen per week helemaal geen vlees. Vandaag wil ik je echter voorstellen aan een concept waar ik enorm enthousiast over ben: Koop een Koe. Natuurlijk koop je geen echte koe die je vervolgens in de achtertuin kunt zetten en zelf moet voeren, maar je koopt wel een vleespakket dat afkomstig is van één koe. Een koe die een goed leven heeft gehad en waar al het vlees optimaal van is benut. Interessant? Zeker!

Hoe werkt het?

Het hele idee van Koop een Koe wordt in de video hierboven haarfijn uitgelegd, maar ik zal het hieronder nog even kort toelichten.

In de praktijk is het zo dat veel koeien worden geslacht en dat vervolgens pas wordt gekeken hoe het vlees wordt verkocht. In de supermarkt kun je dit goed zien: vlees dat over datum is wordt weggegooid en dat is dan heel jammer. Voor de supermarkt in verband met de omzet, maar natuurlijk ook voor de koe die misschien wel voor niets is geslacht! Bij Koop een Koe is dit anders. Consumenten hebben de mogelijkheid om via de website een vleespakket te kopen van twee verschillende koeien. Uit één koe kunnen meerdere vleespakketten worden gehaald en pas wanneer al deze pakketten besteld en betaald zijn wordt de koe geslacht. Zo wordt de koe dus nooit onnodig geslacht en weet de boer en Koop een Koe zeker dat al het vlees optimaal wordt gebruikt. Het kan dus wel zo zijn dat je vandaag een vleespakket besteld maar dat de koe volgende week pas geslacht wordt. Na slachting wordt het vlees nog twee weken gerijpt en daarna verwerkt. Tussen het moment van bestellen en de dag van levering zit gemiddeld zo’n vier weken.

De koeien die geslacht worden hebben doorgaans een leeftijd van 5 – 8 jaar, dit is afhankelijk van de dikte. Streefleeftijd is echter altijd 5 jaar. Ook afhankelijk van de dikte van de koe is het aantal pakketten dat uit één koe voortkomt, maar doorgaans ligt dit zo rond de 32 vleespakketten.

Een groot voordeel van het vlees van Koop een Koe is het feit dat de koeien een goed leven hebben gehad. In de zomer en lente staan ze in de wei en hebben ze de mogelijkheid om naar binnen te gaan, in het filmpje zie je hier meer over. Ook voor de kalfjes wordt goed gezorgd, deze mogen gewoon bij hun moeder blijven tot ze groot genoeg zijn om op eigen benen te staan.

Op de vraag of het vlees van Koop een Koe biologisch is hebben ze het volgende te zeggen:

De koeien krijgen geen officieel biologisch geteeld voer. Ze eten een mix van gras en kruiden. Dit gras wordt natuurlijk bemest zonder kunstmest. De enige reden dat koopeenkoe.nl geen biologisch keurmerk heeft is dat we juist eigen gras gebruiken en geen gecertificeerd voer. Al kan het feitelijk niet veel puurder worden dan een onbespoten weide. De koeien worden bijgevoederd met (grotendeels eigen) tarwe, bietenpulp en bierbostel. Antibiotica wordt alleen toegediend als de dieren ziek zijn, dus niet preventief.

Koop een Koe

De pakketten

Goed, wanneer je eenmaal hebt besloten om (een deel van) een koe te bestellen kun je nog kiezen tussen twee soorten pakketten: een vleespakket van de dubbeldoekoe of van de luxekoe. De inhoud van de vleespakketten verschillen onderling heel iets:

Koop een Koe pakketten

Beide pakketten zijn in ieder geval berekend voor 2 personen en ervan uitgaande dat je af en toe ook eens een stukje kip, varken, vis of vegetarisch eet geeft Koop een Koe aan dat je drie maanden met een pakket vooruit kunt. Dit houdt echter in dat je dan drie keer per week een maaltijd eet met rundvlees.

De kosten voor de pakketten bedragen € 99,95 voor en pakket van de dubbeldoekoe en € 129,95 voor een pakket van de luxekoe. Bezorgkosten zijn afhankelijk van je woonplaats gratis of € 4,95. In totaal komt het gewicht van één pakket neer op 7,5 kilogram voor dubbeldoelkoeien en op 8,5 kilogram voor raskoeien. Al het vlees wordt per twee verpakt.

Mijn ervaring

Van Koopeenkoe.nl mocht ik zelf een vleespakket van ze proberen. Ik kreeg ’s ochtends een smsje met daarin de mededeling dat mijn pakket rond 21.00 uur zou worden bezorgd. Wel stond er duidelijk bij vermeld dat hier een speling in kan zitten van 30 minuten. Oftewel: beter ben je tussen 20.30 en 21.30 uur thuis zodat je het pakket aan kon nemen. Uiteindelijk stond de koerier om 20.40 uur op de stoep met een grote gekoelde doos van piepschuim. In de doos troffen we diverse soorten vlees aan. De inhoud van ons pakket:

 • 2 entrecotes
 • 4 minute steaks
 • 2 runderhamburgers
 • 2 rundersaucijzen
 • 2 biefstukken

Alle producten zijn gekoeld en vacuüm verpakt maar nog niet eerder bevroren geweest. Ik heb al het vlees dan ook direct in de vriezer gelegd zodat het langer houdbaar is. Alle soorten vlees zijn vrij van e-nummers, suikers, gluten en lactose. Wel worden er aan de worstjes en hamburgers biologisch gedroogde kruiden, een beetje zwarte peper en een snufje zout toegevoegd zodat ze direct te gebruiken zijn.

Afgelopen weekend hebben wij zelf de entrecotes gegeten die ik op smaak heb gebracht met peper, zout, cayennepeper en knoflookpoeder. Nu weet ik zelf wel hoe ik entrecote het beste kan klaarmaken, maar ik had het leuk gevonden als Koop een Koe een bereidingsadvies op de verpakking had gedrukt. Dat hoeft helemaal niet uitgebreid, maar het zou leuk zijn om bij bijvoorbeeld de biefstuk te lezen hoelang je hem het beste aan beide kanten kunt bakken voor medium stukje vlees.

De smaak van het vlees was echter fantastisch. Bij mij kwam het uit de vriezer en op aanraden van Koop een Koe heb ik het ontdooid in de koelkast en vervolgens nog op kamertemperatuur laten komen voordat ik het vlees in de koekenpan bakte. De smaak was fantastisch. Mals vlees, mooi vetrandje en vol van smaak. Erg lekker! Ik ben enorm benieuwd naar de rest van het vlees.

Mocht je dol zijn op rundvlees en waarde hechten aan de herkomst van het vlees en het welzijn van de koe dan kan ik het bestellen van vleespakketten via Koop een Koe ontzettend aanraden. Hoewel het in een keer wellicht een flinke investering is is het vlees volgens Koop een Koe in de vriezer een jaar na datum nog steeds lekker en bovendien kun je er natuurlijk ook veel verschillende maaltijden mee maken!

Meer informatie over het concept en de mogelijkheid om te bestellen vind je via www.koopeenkoe.nl.

Join the Conversation

 1. Sieglinde says:

  Fantastisch initiatief, ben ik helemaal voor! Het bestaat in België trouwens ook met deeleenkoe.be en deeleenvarken.be

  1. Sabine Author says:

   Oh wat goed!

 2. Margot says:

  Wat een goed idee! Dit ga ik onthouden, want mijn vriend eet ook graag vlees.

 3. KoopeenKoe says:

  Wat een leuke post! Dank jullie wel!

  Ook erg bedankt voor je feedback, daar hechten we bijzonder veel waarde aan. Het is inderdaad een goed idee om iets doen met bereidingswijzen op de verpakkingen van het vlees. Als is er natuurlijk niet Bijzonder veel ruimte. We hebben op onze website een kopje met recepten (https://www.koopeenkoe.nl/recepten/) die voorkomen uit de community rondom koopeenkoe. We hebben daar een post over basisbereidening aan toegevoegd. Al hebben we het idee dat jullie die niet bepaald nodig hebben ;)

  Nogmaals dank.

 4. Birgit says:

  Heel goed initiatief. Zoiets zou me zeker aanspreken, alleen ik ben echt een moeilijke eter qua vlees. Ik wil vlees eerst zien voor ik iets koop. Ik gruwel van vetjes en stukjes en friemels in/aan mijn vlees, dus zou het heel eng vinden om zoiets te bestellen.

 5. Susan says:

  Lindenhoff is echt een geweldig bedrijf! Heb er een tour gehad vanuit school, ze zijn zo gefocust op het welzijn van de dieren en hebben heerlijke producten. Helaas is mijn vriezer te klein om er al het vlees in kwijt te kunnen hahah

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close