Operatie basilicumplant update

Bijna een maand geleden schreef ik een artikel over operatie basilicumplant: mijn missie om verse basilicum als plantje uit de supermarkt een keer in leven te houden en écht goed te verzorgen. Inmiddels zijn we bijna een maand verder en zoals ik had beloofd, zou ik jullie op de hoogte houden. De hoogste tijd voor een update dus!

Na het schrijven van het artikel heb ik het plastic potje dat om het plantje heen zat weggehaald en heb ik de plant in een nieuw potje gezet. Gelukkig zat er precies genoeg aarde om de plant en was het potje precies de juiste grootte, zodat ik niet naar de winkel hoefde om extra aarde te halen. Jullie gaven mij een aantal goede tips zoals buiten in de tuin zetten, iedere dag wateren en veel zon laten krijgen. Nu heb ik helaas niet de luxe van een tuin of groot balkon waardoor mijn basilicumplantje toch écht binnen moet staan, maar ik heb me in ieder geval aan een aantal dingen gehouden:

 • de pot met de plant staat voor het raam op een plek die minstens de halve dag flink zon vangt;
 • ik heb de plant braaf iedere ochtend ruim water gegeven. Het schijnt dus ook zo te zijn dat een basilicumplantje véél water nodig heeft;
 • wanneer ik de basilicum moest gebruiken heb ik voorzichtig de blaadjes eraf geplukt en de steeltjes zoveel mogelijk laten zitten;
 • slappe en verkleurde blaadjes heb ik direct verwijderd wanneer deze zichtbaar werden.

Maar dan de hamvraag… hoe staat het nu met het plantje?

basilicumplant update1

basilicumplant update2

Tadaaaa! Hij staat nog in volle glorie te bloeien en waar blaadjes vanaf zijn gehaald verschijnen ook weer mooie jonge babyblaadjes. Zo’n vers kruidenplantje geeft je keuken zoveel meer uitstraling en het hoeft helemaal niet zoveel moeite te kosten. Daarnaast vind ik de geur die van de verse basilicum af komt wanneer ik hem ’s ochtends water geeft verrukkelijk. Wij hebben niet zo’n groot huis en de keuken bevindt zich twee meter van de woonkamer, waardoor het hele huis voor een paar minuten gevuld is met de geur van verse basilicum.

basilicumplant update3En omdat het zo goed gaat en ik het zo gezellig vind staan, heb ik als gezelschap maar even zusje bieslook gehaald. De bieslook moet alleen nog wel even voorzien worden van wat verse aarde. Nieuwe missie: twee plantjes in leven houden!

Join the Conversation

 1. Kevser says:

  Oh wauw! Ik heb de mijne nu ongeveer een week en hij stond in eerste instantie in de keuken. Na twee dagen heb ik het plantje op het balkon neergezet omdat er steeds zwarte beestjes uit bleven komen >.< echt nare beestjes. Nu durf ik m'n hand er alleen maar in te steken als ie buiten heeft gestaan. Enig idee waar dat door komt? Of hoe ik dat kan voorkomen?

  1. Sabine says:

   Misschien heb je wel last van bladluis? Er zijn een aantal huis-tuin en keuken oplossingen voor die je kunt proberen. Je kunt bijvoorbeeld knoflookteentjes in de aarde stoppen of lucifers met het kopje de grond in. De sterke geuren houdt de beestjes namelijk bij de plant vandaan.

  2. Ja het is belangrijk om je plantje (de aarde) goed te laten luchten. Anders krijg je inderdaad last van beestjes :-)

 2. simone says:

  Super, die ziet er goed uit!

 3. Van mijn huisgenote heb ik geleerd om als ik blaadjes van de plant pluk, ze van middenin te plukken, zodat de plant ook meer ‘ruimte’ heeft om te ademen. Deze plant heeft echt heel lang geleefd in onze keuken (uiteindelijk ben ik verhuisd dus ik weet niet of hij nog steeds leeft, maar toen ik wegging was hij nog steeds super mooi)

 4. Natascha says:

  Hallo,

  Ik ben ook begonnen met een soort moestuintje maar het gaat nog niet echt wow. Alles groeit goed, maar ik heb overal beestjes die er aan eten. Basilicum is inmiddels wit uitgeslagen maar zie dat dat nu ook naar de ander plantjes gaat. Ik weet niet meer hoe ik het beter kan doen. Ok ik heb geen groene handen, maar ik geef ze iedere dag water met liefde wat dus werkt, maar nu heb ik dus beestjes.

  Help

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close