Gegrilde bimi met burrata & macadamia’s

Bij een zomerse maaltijd denk ik al snel aan gerechten die niet te zwaar zijn, maar wél veel smaak hebben. Deze gegrilde bimi met burrata & macadamia’s voldoet echt aan al die voorwaarden. Het is zo’n gerecht dat het fantastisch doet als bijgerecht bij een barbecue, maar waar je ook prima een lichte maaltijd van maakt met een stukje gegrilde vis of kip erbij. Ik heb altijd een beetje moeite met groente-bijgerechten bedenken, maar dit is een hitje. Niet in de laatste plaats omdat bimi een van mijn favoriete groenten is.

De bereiding is super makkelijk en je hebt er nauwelijks ingrediënten voor nodig. Dat maakt dit ook meteen een ideaal gerecht voor doordeweeks. Even de bimi in de oven, topping eroverheen en klaar ben je. En zeg nou zelf: bimi, burrata én macadamia’s op één bord – dat klinkt toch gewoon al als een feestje?

Gegrilde bimi maken

Wat is bimi?

Ik dénk dat ik het eigenlijk niet meer hoef uit te leggen. Maar laten we toch maar even beginnen bij het begin, want misschien ben je bimi nog niet overal tegengekomen. Bimi – ook wel eens babybroccoli of broccolini genoemd – is een mix van broccoli en asperge, maar dan net wat zoeter en zachter van structuur.

Wat bimi zo fijn maakt, is dat je het helemaal kunt gebruiken: van steel tot topje. Je hoeft er niets vanaf te snijden en ook schillen is niet nodig. Even wassen, goed droogdeppen en klaar om te grillen. En dat grillen maakt echt het verschil – de groente wordt er super smaakvol van, met hier en daar wat geblakerde randjes en een lekkere bite.

Gegrilde bimi maken

Grillen is wat mij betreft dé manier om bimi te bereiden als je er net wat extra smaak uit wilt halen. Je kunt de groente natuurlijk ook koken of stomen, maar dat maakt ‘m al snel wat flauw en zacht. Dat doe ik dan ook vrijwel nooit.

Door te grillen behoudt bimi z’n structuur én krijg je die geroosterde smaak wat dit gerecht weer zo lekker maakt.

Je hebt slechts een paar basisingrediënten nodig:

  • 400 gram bimi
  • Een beetje olijfolie, peper en zout
  • Burrata, want burrata is leven
  • Macadamia’s of andere noten. Gezouten amandelen zouden hier ook lekker bij zijn!
  • En verse kruiden zoals basilicum en peterselie.

De bimi rooster je in de oven (of airfryer, daarover zo meer) en daarna top je ‘m af met alle andere ingrediënten. Burrata natuurlijk – mijn absolute lievelings – en geroosterde macadamia’s. Balsamico-azijn en extra vergine olijfolie maken het geheel wat smeuïger waardoor je dit gerecht eventueel ook compleet afgekoeld als salade zou kunnen serveren.

Bimi grillen in de oven

In de oven is het natuurlijk het makkelijkst om gegrilde bimi te maken. Verwarm de oven voor op 180 graden, verdeel de bimi over een bakplaat met wat olijfolie, peper en zout en rooster de groente in ongeveer 20 minuten gaar. Halverwege even omscheppen en klaar. De uiteindes mogen echt wel een beetje donker worden – dat maakt het juist lekker.

Eventueel, als je de barbecue toch aan hebt staan, kun je de bimi ook op de barbecue roosteren. Wel oppassen dat de groente dan niet compleet zwart blakert, dat maakt de bimi namelijk bitter van smaak en dat willen we natuurlijk niet.

Bimi uit de Airfryer

Heb je geen zin om de oven aan te slingeren of wil je iets sneller klaar zijn? Dan is de Airfryer een top alternatief. Verwarm de Airfryer voor op 180 graden en rooster de bimi in 10–12 minuten, afhankelijk van de dikte van de stelen. Hou het tussentijds even in de gaten – de ene Airfryer is de andere niet.

gegrilde bimi

Gegrilde bimi met burrata – het lekkerste groente bijgerecht

Wat ik zelf zo fijn vind aan dit gerecht, is dat het precies laat zien hoe lekker groenten kunnen zijn met minimale moeite. Je hoeft echt niet altijd met lange ingrediëntenlijsten te werken of allerlei kooktechnieken uit de kast te trekken om iets bijzonders op tafel te zetten.

Door te werken met mooie producten – zoals in dit geval bimi, romige burrata en knapperige noten – kom je al een heel eind. De smaken en textuur van alle ingrediënten vullen elkaar perfect aan: de bimi is hartig en lichtzoet, de burrata zorgt voor romigheid en de macadamia’s brengen crunch en een licht boter smaakje. HEERLIJK

Serveer dit als bijgerecht bij de barbecue, bijvoorbeeld naast gegrilde kipspiesjes of een stukje zalm van de grill. Maar je kunt dit ook prima eten als lichte maaltijd met wat vers brood erbij. Extra lekker op een warme zomerdag als je niet al te uitgebreid wilt koken.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

bimi grillen
No ratings yet

Gegrilde bimi met burrata & macadamia’s

Eén van mijn favoriete bijgerechten voor deze zomer moet toch wel deze gegrilde bimi met burrata & macadamia's zijn. Knapperig, zacht, romig en friszuur… Perfecte mix van alles!
Porties2 personen
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 25 minuten
Waar te bewaren in de koelkast
Hoelang te bewaren 2 dagen

Benodigdheden

  • bakplaat met bakpapier

Ingrediënten

Gegrilde bimi

  • 400 g bimi
  • 2 el olijfolie
  • peper en zout

En verder

  • 1 bol burrata
  • 2 el extra vergine olijfolie
  • 1 tl balsamico-azijn
  • 30 g macadamia's – geroosterd, grof gehakt
  • verse basilicum en peterselie naar smaak
  • peper en zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180℃ hetelucht.
  • Verspreid de bimi over de bakplaat en sprenkel de olijfolie eroverheen.
  • Strooi peper en zout over de groenten en gril de bimi 20 minuten in het midden van de oven.
  • Leg de gegrilde bimi op een bord en breek de burrata er overheen open.
  • Sprenkel extra vergine olijfolie en balsamicoazijn over het gerecht en maak af met de geroosterde macadamia's, verse kruiden en eventueel wat extra peper en zout naar smaak.
Gang: bijgerecht
Keuken: Hollands
Trefwoord: bbq bijgerecht, bijgerecht, bimi, burrata, gegrilde groenten, macadamia

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close