4x rijst op smaak brengen

Het is inmiddels alláng geen geheim meer dat ik dol ben op Aziatische gerechten. Noedels, noedelsoepen, loempia’s en ook vrijwel alle rijstgerechten vind ik ongelofelijk lekker. Vandaag een keertje niet echt een recept maar wel een artikel met tips. Ik laat je namelijk zien hoe je zelf heel makkelijk rijst op smaak kunt brengen zodat je als bijgerecht niet die saaie witte rijstkorrels hebt, maar smaakvolle rijst die zo lekker is, dat je het zelfs zonder toppings naar binnen wilt schuiven. En geloof mij: rijst op smaak brengen is super simpel en dat doe je echt niet alleen met een beetje zout.

Koude rijstsalade met kip en restjes groenten

Maar welke rijst gebruik je dan?

Het begint allemaal met de rijst zelf. Kies je voor een lekkere, smaakvolle rijstkorrel dan ben je al een heel eind. Laat de witte rijst van Lassie dus alsjeblieft staan en kies voor een geurige variant. Pandan (lijkt een beetje op Jasmijn rijst) is mijn favoriet. Pandan rijst heeft het aroma van pandanbladeren waardoor het een ietwat nootachtige smaak krijgt.

Dan heb je ook nog Basmati rijst. In vergelijking met de Pandan rijst zijn daar de rijstkorrels wat langer van en de rijst kookt ook wat droger. Basmati heeft een hele subtiele smaak en is perfect om te gebruiken voor gebakken rijst, rijstsalades of om te eten bij curry’s.

Mijn favoriete rijstmerken uit de supermarkt zijn: Tilda en Alesie. Bij de toko koop ik graag rijst van Golden Diamond en Dynasty.

Over zilvervliesrijst zijn de meningen een beetje verdeeld. Ik ben er zelf geen fan van omdat ik de korrels veel te droog en smakeloos vind en de textuur alles behalve prettig voor het doel waarvoor ik rijst gebruik, maar you do you uiteraard!

Sesamkip met gember-kokosrijst en granaatappel

Hoe kook je de perfecte rijst?

Als je kijkt op de verpakkingen van de verschillende soorten rijst, dan zul je zien dat ze allemaal een net iets andere bereidingswijze vragen. Zelf kook ik rijst altijd op dezelfde manier en die werkt ook al-tijd. ‘Geleerd’ van mister Jamie Oliver himself.

Ik neem altijd een theemok om de rijst in af te meten. Eén theemok gevuld met rijst is genoeg om met ons gezin van te eten (2 volwassenen + 2 kinderen). Drie volwassenen kunnen daar ook wel van eten.

Allereerst wil je de rijst wassen tot het water dat eraf komt niet langer meer troebel is. Ook hier is niet iedereen het mee eens, maar tachtig procent van de tijd was ik de rijst wel. In de overige 20% van de gevallen heb ik er geen zin in – haha! Maar door de rijst te wassen spoel je een groot deel van het zetmeel om de rijstkorrels weg waardoor de rijst mooi droog kookt en niet plakt naderhand. Na het wassen van de rijst kan de rijst in de pan.

Vervolgens neem ik datzelfde kopje waar in ik zojuist de rijst heb afgemeten en die vul ik met 1,5 keer zoveel water als rijst. Dus: één kop rijst = 1,5 kopje met water. Het water schenk je bij de rijst in de pan en dit roer je even kort door.

Breng het water met de rijst aan de kook, draai het vuur helemaal laag en doe het deksel op de pan. Laat de rijst nu 10 minuten koken, zonder de deksel van de pan af te halen. De rijstkorrels absorberen nu al het water waardoor de korrels perfect gaar worden.

Laat de rijst na 10 minuten koken nog even 5 minuten stomen met de deksel op pan en het vuur uit en klaar!

bosui olie
Zelfgemaakte bosui-olie

Rijst op smaak brengen

Goed, tijd om de rijst op de smaak te brengen. Hierbij vier variaties die ik zelf het aller lekkerst vind.

Kokosrijst
Kokosrijst is ontzéttend eenvoudig om te maken. De bereidingswijze van de rijst is namelijk exact zoals ik hem hierboven heb omschreven met water. In plaats van water gebruik je echter kokosmelk! Door de kokosmelk worden de rijstkorrels heerlijk zacht en krijgen ze een subtiele kokossmaak. Houd er echter wel rekening mee dat de rijst een beetje aan de bodem van de pan kan gaan plakken tijdens het koken. Roer halverwege de gaartijd eventueel de rijst een keertje door met behulp van een pannenlikker.

Als de kokosmelk heel dik is verdun ik het altijd een beetje met wat water. In het geval van 1 kop rijst voeg ik dan 1 blik kokosmelk (van 400ml) toe en een half kopje water.

Mocht je meer smaak aan de rijst willen geven dan kun je aan de kokosmelk ook een paar plakjes dungesneden gember toevoegen.

Rijst met bosui-olie
Bosui-olie is een van mijn meest favoriete oliën die er bestaan. Op Instagram heb ik er een tijdje geleden een Reel voor gemaakt waarin je precies kunt zien hoe je bosui-olie maakt. Schep een lepel bosui-olie, het liefst met wat stukjes bosui, door de gekookte rijst en je hebt een heerlijk smaakvol kommetje rijst te pakken.

Everything bagel seasoning
Inmiddels heb ik het al wel duizend keer gezegd geloof ik, maar Everything Bagel Seasoning is overal lekker bij. De mix van maanzaadjes, sesamzaadjes, ui en knoflook doet iets met ieder gerecht! Schep een lepel Everything Bagel Seasoning door de gekookte rijst en klaar is kees. Ik gebruik dit heel veel wanneer ik een pokébowl maak. Lepel sesamolie, lepel Everything-seasoning door de rijst… top!

Kook de rijst in bouillon
Tot slot de allermakkelijkste tip: gebruik bouillon in plaats van water om de rijst in te koken. Zeker als je de kookmethode gebruikt zoals ik hem hierboven heb beschreven is dat top. De bouillon trekt helemaal in de rijst en dat zorgt natuurlijk voor extra smaak. Voeg eventueel wat laurierblaadjes en/of kruidnagels aan de bouillon toe voor nóg meer smaak.

Kortom: rijst op smaak brengen is helemaal niet zo lastig en het zorgt echt voor lekkerdere resultaten dan wanneer je enkel een pakje witte rijst koopt en klaarmaakt volgens de aanwijzingen op de verpakking!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close