10x bezienswaardigheden San Francisco

Foei, het lijkt alweer een eeuwigheid geleden dat ik in San Francisco was. Begin september 2022 vloog ik van Amsterdam naar het internationale vliegveld van San Francisco, hoogste tijd dus om mijn 10 favoriete San Francisco bezienswaardigheden voor je op een rij te zetten.

En mocht je je alvast willen verlekkeren, in Foodie in San Francisco kun je lezen wat ik allemaal heb gegeten tijdens mijn hele week daar!

Doen in San Francisco

Er is ongelofelijk veel te doen in San Francisco. Als ik de stad aan iemand zou moeten omschrijven die er nog nooit is geweest, dan zou ik het omschrijven als een combinatie van:

  • een grote Amerikaanse stad
  • een Europese kustplaats

San Francisco is gróót en de invloeden uit diverse culturen zijn er ongelofelijk duidelijk te zien. Op iedere straathoek kom je wel weer iets anders tegen en dat maakt de stad wat mij betreft ongelofelijk leuk om te bezoeken.

Er is dan ook veel te doen in San Francisco. Als ik een ideale reisduur zou moeten aangeven voor deze stad dan denk ik dat je met een week perfect zit.

Zelf landde ik op vrijdag aan het einde van de middag in SF en vloog ik op donderdagavond weer terug. Dat was voor mij perfect! Op deze manier kon ik op mijn dooie gemakje mijn (enorme) lijst afwerken van dingen die ik graag wilde zien, zonder dat ik me te gehaast voelde.

De laatste twee dagen had ik echt wat meer vrij en bezocht ik wijken die niet per se op de planning stonden maar uiteindelijk onwijs tof waren om te zien.

Bezienswaardigheden San Francisco

10 hoogtepunten San Francisco

In een week tijd heb in ontzéttend veel gezien en gedaan in de stad. Hoewel ik het idee heb dat ik de stad inmiddels wel een beetje ken na zo intensief daar te zijn geweest, zijn er nog altijd een aantal dingen die ik een eventuele volgende keer zou moeten doen.

Dit zijn wat mij betreft in ieder geval 10 San Francisco hoogtepunten die je niet zou mogen overslaan als je er voor het eerst bent.

1. Fisherman’s Warf/Pier 39

Toeristischer dan de Fisherman’s Warf zul je het bijna niet gaan zien in San Francisco, maar toch is het een plek die ik zelf ontzettend leuk en gezellig vond. Met name Pier 39 was favoriet, één van dé toeristenhotspot van de stad.

Pier 39 is een winkelgebied/toeristische attractie die gebouwd is op, jawel, pier 39 in het oostelijke deel van de Fisherman’s Warf. Je vindt er talloze souvenirshops en restaurantjes, een grote draaimolen en andere leuke attracties.

Pier 39 staat bovendien bekend om de kolonie zeeleeuwen die lekker liggen te chillen op de vlotten in het water. Ze maken een oorverdovend kabaal, stinken, maar zijn ook een hele fijne afleiding om naar te kijken als je even wilt ontsnappen aan de drukte van de stad.

2. Golden Gate Bridge

Uiteraard kon de Golden Gate Bridge niet ontbreken in dit lijstje. Dit rode gevaarte ken je ongetwijfeld van Bassie & Adriaan en, als je wat jonger bent, heb je de brug zonder meer voorbij zien komen in speelfilms.

Er is één grote maar: het is héél vaak héél mistig in San Francisco en dit zorgt ervoor dat je de brug lang niet altijd kunt zien. Sterker nog, ik denk dat het van de zeven dagen die ik in de stad was hooguit twee dagen echt mooi helder was om de brug vanaf de oever te kunnen aanschouwen.

En dus zit er maar één ding op: de brug op! Persoonlijk vind ik dit het leukst om met een (elektrische) fiets te doen, maar je kunt er ook een stuk op lopen. Let wel: het is een behoorlijk hoge brug en bovendien bijna 3 km lang, dus ‘even eroverheen lopen’ is wat lastig.

In de stad vind je talloze fietsverhuurders en het is echt een ervaring om over de brug te fietsen. Verkeer dat langs je raast, de rood geverfde metalen constructie van dichtbij zien, San Francisco achter je te zien verdwijnen. Te gek vond ik het. Ik heb het dan ook twee keer gedaan toen ik daar was.

Vanaf San Francisco kun je de brug over fietsen en van daaruit naar het dorpje Sausolito fietsen. Ook heel leuk om te zien en vanuit daar kun je de ferry terugnemen naar de stad als je niet meer helemaal terug wilt fietsen.

Alcatraz

3. Alcatraz

Zeg je San Francisco dan zeg je automatisch ook Alcatraz. Deze leegstaande gevangenis heeft tot 1963 een aantal van de bekendste criminelen gehuisvest waaronder Al Capone en George ‘Machine Gun’ Kelly. Tegenwoordig is het eiland beschermd gebied en heb je als toerist de mogelijkheid om de gevangenis te bezoeken. Een dikke aanrader!

Je kunt ervoor kiezen om op een van de vele Alcatraz tours te gaan als het nog licht is, maar spannender is wellicht nog wel de Alcatraz Night Tour.

Tegen zonsondergang stap je op de ferry die je onder een steeds donker wordende hemel naar Alcatraz vaart. Geloof mij: een verlaten gevangenis in het donker ziet er heel anders uit dan in daglicht.

Tijdens de tour krijg je een audioguide op waardoor je alles over Alcatraz te horen krijgt terwijl je door de gevangenis loopt. Tip: kies voor de Engelse optie, dan hoor je een aantal van de échte oorspronkelijke bewaarders en gevangenen verhaal doen.

Ghirardelli Square

4. Ghirardelli Square

In San Francisco vind je een van de oudste chocolatiers van Amerika: Ghirardelli Chocolate Company. In 1893 kocht oprichter Domenico Ghirardelli een wijk binnen de stad om daar het hoofdkantoor van de chocolate company neer te zetten.

Vandaag de dag is Ghirardelli Square vooral een smeltkroes van gezellige restaurants, hotels en winkels én vind je er nog altijd twee vestigingen van de Ghirardelli Chocolate Company. Hier kun je de chocolade kopen en gemaakt zien worden.

Het is vooral ’s avonds een gezellige plek en een leuke bezienswaardigheid als je fan bent van kleine winkeltjes voor snuisterijen.

5. Palace of fine arts

Palace of fine arts vind je richting de voet van de Golden Gate Bridge. Het lijkt een oud Romeins bouwwerk, maar dat is het niet.

Palace of fine arts is een monumentaal bouwwerk dat begin 20e eeuw werd gebouwd ter ere van de world art expo in 1915. In de jaren 60-70 van afgelopen eeuw werd het bouwwerk compleet opnieuw gebouwd dus helaas, oud is het allesbehalve.

Desalniettemin is het een hele mooie en vooral ook imposante plek. Een populaire spot voor fotoshoots en trouwerijen en bijzonder om doorheen te lopen.

Golden Gate park

6. Golden Gate Park

Golden Gate Park is wat mij betreft het Central Park van New York maar dan on steroids. Het is een immens groot park en je ontdekt het ’t beste met de fiets of auto.

Op zondag is het park compleet gesloten voor gemotoriseerd verkeer. Dit is dan ook de dag dat je véél sportactiviteiten, familiebijeenkomsten, hardlopers, wandelaars en fietsers zult zien.

Golden Gate Park is eigenlijk een mini stad in de grote stad met tal van losse bezienswaardigheden. Zo heb je de Wilhelmina Tulip Garden met een Hollandse molen en tulpen uit Nederland, de Japanse theetuin, een enorm museum, reuzenrad, een bizon paddock, grote sportvelden en ga zo maar door.

Er is ongelofelijk veel te doen en toch is het een rustige plek in de hectische stad. Verdwalen doe je wel snel, dus zet vooral Google Maps aan voor de navigatie.

7. Haight-Ashbury

Punt 7, 8 en 9 op deze lijst zijn geen losse bezienswaardigheden maar wijken die ik zelf een must vind om te bezoeken in San Francisco.

Haight-Ashbury staat bekend als centrum van de hippiecultuur uit de jaren 60. Vooral Haight Street is echt een explosie aan kleur en bijzondere winkeletalages. Heel leuk om doorheen te lopen en binnen te wippen bij de excentrieke shops.

Iedere tweede zondag van juni is er een Haight-Ashbury Street Fair waar duizenden mensen op afkomen. De straten zijn dan afgesloten voor verkeer en overal kom je toffe optredens, exposities en leuke kraampjes tegen.

The Mission

8. The Mission

Weer heel anders is de wijk The Mission. The Mission is een van de oudste wijken van San Francisco. Hier kom je voornamelijk Spaans/Mexicaanse invloeden tegen.

The Mission is wat mij betreft vooral tof als je fan bent van muurtekeningen. Met name Clarion Alley is heel gaaf, het is een steegje vól murals, sommige met een hele duidelijke boodschap. Als je mazzel hebt zie je wellicht een artiest aan het werk.

Maar niet alleen Clarion Alley is kleurrijk en kunstig, de hele wijk stikt van de rijkelijk versierde gebouwen. Echt de moeite waard als je een heel andere kant van San Francisco wilt zien.

9. China Town

Mijn favoriete wijk van de hele stad was toch wel China Town. Ik heb een voorliefde voor Azië en iedere China Town lijkt toch op een stad binnen een stad. Tel daarbij op dat de China Town van San Francisco de grootste is buiten Azië en het plaatje is compleet.

De officiële toegang tot China Town wordt gedomineerd door de prachtige drakenpoort en daarachter vind je een wirwar van steegjes en straten.

Ik raad je aan een (food)tour in te plannen door China Town om een beetje wegwijs te worden en zodat je de echte pareltjes ziet. Op de bonnefooi door dit deel van San Francisco lopen kan behoorlijk overweldigend zijn namelijk.

10. Muir Woods

Tot slot nog een stukje natuur in deze 10x bezienswaardigheden San Francisco lijst: Muir Woods.

Muir Woods ligt aan de overkant van de Golden Gate Bridge en is een natuurpark waar je de immens grote sequoia bomen kunt bekijken. Vanuit San Francisco gaan er dagelijks tours richting Muir Woods en als je niet de beschikking hebt over een huurauto, ben je daar wel aan gebonden. Het is namelijk een niet erg makkelijk bereikbare plek.

Ben je van plan om in het weekend richting Muir Woods te gaan dan heb je mazzel: vanuit Sausolito gaan verschillende shuttles die kant op.

Muir Woods is in ieder geval heel fijn om doorheen te wandelen. Het is er prachtig, de bomen zijn ongelofelijk hoog en je blijft maar foto’s maken. Je kunt diverse wandelroutes door het park volgen en er is een kleine eetgelegenheid waar je op het terras, omringd door eekhoorntjes, een sandwich kunt eten.

Hoogtepunten San Francisco

Zo dan, een behoorlijk lang artikel en hoewel er nog véél meer hoogtepunten in San Francisco zijn, zijn dit wat mij betreft wel echt 10 hoogtepunten.

Er is zoveel te doen in de stad, zoveel te ontdekken… Neem rustig je tijd en huur een fiets als het kan. Iedere wijk is weer anders, San Francisco is echt een smeltkroes van culturen en juist dat maakt de stad zo leuk.

Die smeltkroes én de mix van Amerikaanse stad vs mooie natuur.

Ik ben echt een beetje verliefd geworden op San Francisco en ik ben wel benieuwd: staat deze stad op jouw to visit lijstje of ben je er wellicht al eens geweest?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close