Travel Tuesday: De 5 beste restaurants ter wereld

Vorige week werd de lijst der lijsten bekend gemaakt: de World’s 50 best restaurants. Ieder jaar wordt er een lijst van vijftig restaurants samengesteld die zich de beste ter wereld mogen noemen. Hoewel het altijd spannend is domineert één restaurant eigenlijk al jaren de top – met uitzondering van vorig jaar – en is het voor ons Hollanders spannend om te zien of één van ‘onze’ restaurants de lijst ook haalt. Zo’n top 50 van alle restaurants ter wereld is voor de Travel Tuesday rubriek op OMF natuurlijk ideaal en daarom besteed ik er graag wat aandacht aan. Weliswaar laat ik je niet alle 50 restaurants zien, maar wil ik de vijf beste graag even toelichten. Want nu deze restaurants tot de top 5 van de wereld behoren willen we er stiekem wel heel graag eten toch?

NOMA1. NOMA – Kopenhagen, Denemarken
Voor de vierde keer is restaurant Noma in Kopenhagen uitgeroepen tot het beste restaurant ter wereld. In 2010, 2011 en 2012 mocht het restaurant deze titel eerder op hun naam schrijven, alleen vorig jaar ontsprongen ze de dans. Wellicht komt de naam van het restaurant je bekend voor? Vorig jaar kwam het restaurant negatief in het nieuws nadat een groot deel van de gasten ziek was geworden naar aanleiding van een diner bij Noma. Blijkbaar heeft het ’t imago van het restaurant echter niet geschaad.

Het restaurant is bekroond met twee Michelinsterren en is geopend voor zowel de lunch als het diner. De prijzen van het menu staan helaas niet op de website vermeld.

Wat ik dan weer heel tof vind om te zien is dat het restaurant ook veel aandacht besteed aan het personeelseten. Op YouTube vond ik een video die Simon Ladefoged, een Deense filmmaker en fotograaf, vorig jaar achter de schermen van het restaurant maakte.

el celler de con roca

el celler de con roca2. El Celler de Can Roca – Girona, Spanje
Vorig jaar won El Celler de Can Roca de titel voor het beste restaurant ter wereld, maar dit jaar moeten ze toch weer plaats maken voor NOMA. Al acht jaar is het familierestaurant terug te vinden in de ranglijst en dit jaar mogen ze zich een tweede plek toekennen. In El Celler de Can Roca wordt voornamelijk gekookt met typisch Catalaanse producten. Ook leuk om te weten: patissier Jordi Roca werd eerder benoemd tot de beste patissier ter wereld. Nu ben ik wel heel benieuwd geworden naar de desserts want ook het ijs schijnt een échte aanrader te zijn.

De signature dish van dit restaurant bestaat uit:

Charcoal-grilled king prawn, king prawn sand, ink rocks, fried legs, head juice and king prawn essence

Klinkt goed niet waar?

De prijs van een tasting menu in dit restaurant ligt rond de € 135.00.

Osteria Francescana3. Osteria Francescana – Modena, Italië
Sinds 2012 mag Osteria Francescana, een Italiaans restaurant in Modena drie Michelinsterren op zijn naam schrijven en dit jaar komt daar dan ook de nummer drie notering in de lijst van de 50 beste restaurants ter wereld bij. Chefkok Massimo Bottura liep onder andere stage bij Alain Ducasse en heeft al voor meerdere successen gezorgd. Het is het beste restaurant dat je in heel Italië zult vinden. Van maandag tot en met zaterdag kun je in het restaurant terecht voor lunch en diner (alleen op zaterdag niet voor de lunch) en het restaurant heeft diverse opties voor het eten. Zo kun je er terecht voor een a la carte maaltijd maar ook voor een zeven-gangen ‘Traditions’ menu (€ 130), een negen-gangen ‘Classics’ menu (€ 165) of zelfs een twaalf-gangen ‘Sensations’ menu (€ 190).

Het restaurant is eigenlijk voor iedereen toegankelijk. Je kunt er Tagliatelle Bolognese eten, maar je kunt er dus ook uren tafelen en genieten van diverse gerechten.

eleven madison park

eleven madison park4. Eleven Madison Park – New York, Verenigde Staten
Wanneer je de website bekijkt van Eleven Madison Park in New York loopt het water al in je mond. Prachtig opgemaakte borden en kleurrijke gerecht, een lust voor het oog en ik durf te wedden ook een lust voor de smaakpapillen. Het restaurant mag zichzelf een vierde plek in de ranglijst toekennen en dit heeft niet alleen te maken met het eten. De torenhoge ramen die van de vloer tot het plafond rijken zorgen voor een lichte eetzaal waar het ondanks de hoge kwaliteit toch heel gezellig oogt. Houten vloeren en diverse bloemen en planten zorgen voor een huiskamergevoel wanneer je dit restaurant binnenstapt en dat lijkt me toch ook wel weer lekker.

Een uitgebreid tasting menu bij Eleven Madison Park kost $ 225 (± € 165 ) per persoon.

Dinner Heston Blumenthal

5. Dinner by Heston Blumenthal – Londen, Engeland
Natuurlijk mag één van mijn favoriete chefs ter wereld, Heston Blumenthal, niet ontbreken in de lijst van de beste restaurants ter wereld. Zijn met twee Michelinsterren bekroonde restaurant Dinner krijgt een eervolle vijfde plek toegewezen in de ranglijst. Heston Blumenthal opende dit restaurant in januari 2011 in het vijfsterren hotel Mandarin Oriental Hyde Park. Hoewel de naam anders doet vermoeden kun je in het restaurant ook terecht voor de lunch. De gemiddelde prijs van een hoofdgerecht in dit restaurant bedraagt zo’n £ 36.00, omgerekend is dit zo’n € 44.00.

Wij Nederlanders doen het ook helemaal niet zo slecht en mogen de Librije*** in Zwolle feliciteren met een hele nette 29e plaats. Iets hoger in de lijst vinden we nog een Nederlander terug. Chefkok Richard Ekkebus mag zich gelukkig prijzen met de 27e plek in de ranglijst met zijn restaurant Amber in Hongkong.

Bij welk van de bovenstaande restaurants wil jij wel eens eten?

Join the Conversation

  1. MySimplySpecial says:

    Leuk om te zien en leuk dat er ook 2 Nederlandse reataurants in staan.

  2. Hester says:

    Hmm ik ben van de zomer wel in Kopenhagen maar ik ben bang dat ik flink moet gaan sparen wil ik bij NOMA kunnen eten ;) Wel leuk dat er zo’n lijst wordt opgesteld!

  3. Foodalicious says:

    Ik ga nu meteen een spaarpotje maken om ooit in Modena, Italie het 12 gangen diner te kunnen eten, lijkt me hemels!!!! #dreamon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close