Zo maak je een lange vlucht comfortabel

Vliegen, tja… ik ben er nog steeds geen fan van. Als je OMF al wat langer volgt weet je dat ik nooit graag in het vliegtuig zit maar als Food & Travelblogger (en bovenal als fervent reiziger) heb je gewoon geen keus. Vluchten van minder dan zes uur kan ik prima handelen maar vluchten die langer duren dan dat hebben iets meer voorbereiding nodig. Gelukkig heb ik inmiddels wel een paar trucjes die een lange vlucht een stuk comfortabeler maken. Omdat ik merk dat er onder mijn bezoekers (veel) lezers zijn die ook wel eens uren in een vliegtuig zitten, deel ik mijn tips vandaag met jullie. Haal eruit wat je eruit wilt halen, doe ermee wat je wil, maar deze handigheidjes maken een lange vlucht voor mij een stuk dragelijker.

Stoelkeus

Laat ik beginnen met de stoelkeuze, voor mij het allerbelangrijkste. Ik laat op lange vluchten niets meer aan het toeval over. Waar het me op korte vluchten geen biet kan schelen waar ik zit, reserveer ik voor lange vluchten al-tijd van tevoren een stoel. Ook als het me geld kost zit ik op tijd achter de computer klaar om mijn voorkeursstoel te reserveren. Dit scheelt namelijk een héle hoop.

Raamstoelen
Stoelen aan het raam zijn by far mijn favoriet. Ja, het is vervelend als je moet plassen maar ik vind dat je bij stoelen aan het raam nog enigszins wat privacy hebt. Ik kan mezelf altijd volledig afsluiten van iedereen in het vliegtuig als ik mezelf iets naar het raam toe kan draaien. Oordopjes in en klaar. Niet heel gezellig voor je buren, maar dat moet dan maar. Bovendien kan ik in het vliegtuig alleen slapen als ik tegen de zijkant van het vliegtuig aan kan leunen. Ik ben geen zittende slaper en als ik in het midden zit kan ik een oogje dicht doen helemaal vergeten. Aan het raam pak ik nog wel eens een uurtje of twee mee.

Voor de toiletten
Een ideale plek in het vliegtuig bij een nachtvlucht is wat mij betreft direct voor de toiletten. Weliswaar een beetje gehorig en er lopen veel mensen langs je heen (tip: sluit je hiervoor af met behulp van oordoppen en een slaapmasker), maar je kunt zonder pardon je stoel een stukje naar achteren gooien en je zult nooit iemand aan je stoel hebben hangen uit de rij achter je. We hebben vast allemaal wel eens haren uit onze paardenstaart verloren door een passagier achter ons… 

Bij de nooduitgang
Tijdens een dagvlucht hoef ik niet zo nodig te slapen en de stoelen die ik dan graag reserveer zijn degene bij de nooduitgang. Het altijd kunnen strekken van je benen en het kunnen opstaan wanneer jij wil zonder je buren lastig te vallen is echt hemels. Ja, het kost tegenwoordig vaak geld om juist die stoelen te reserveren maar ik vond het dik de moeite waard toen ik van Tokyo naar Amsterdam moest vliegen. De vlucht werd er zoveel comfortabeler van!

Dus nog even in het kort: het liefst heb ik altijd een stoel bij het raam. Vlieg ik in de nacht dan het liefst een stoel vlak voor de toiletten. Overdag kies ik voor een stoel bij de nooduitgang.

Een flesje water

Krijg jij ook altijd zo’n droge mond of een muffe smaak? Ik zorg er altijd voor dat ik mijn eigen flesje water mee heb tijdens een lange vlucht. Ik weet dat er in principe voldoende drinken wordt uitgedeeld tijdens lange vluchten, maar ik heb ook wel eens 3 uur moeten wachten op een nieuwe ronde drankjes. Je kunt natuurlijk altijd naar de stewardessen lopen om wat drinken te halen, maar ik vind het veel makkelijker om zelf iets bij me te hebben. Ik neem standaard op iedere vlucht een lege Dopper mee die ik na de controles vul met water. Vanuit het buitenland koop ik meestal een flesje drinken na de controles omdat daar het kraanwater niet altijd drinkbaar is.

Entertainment

Voldoende entertainment hebben is één van de dingen die het makkelijker maakt om lang te vliegen. Toestellen voor lange vluchten zijn bijna allemaal wel uitgerust met een privéschermpje waar op je films en series kunt bekijken. Ik kijk meestal een aantal films na elkaar, de tijd vliegt dan echt voorbij! Tijdens een tien uur durende vlucht naar Curaçao keek ik drie (lange) films achter elkaar. Voor ik het wist hoefde ik nog maar een uurtje te zitten. Ideaal.

Omdat ik niet altijd zin heb in het kijken van films of series zorg ik zelf ook altijd voor vermaak. Standaard gaat mijn laptop mee in de tas, evenals een magazine, mijn e-Reader en mijn telefoon met muziek. Zo kan ik een beetje afwisselen en wordt het niet saai.

Kleding

Flabbergasted ben ik als ik hittepetitjes zie zitten in hun jeans en laarzen met hoge hakken. Of mannen in pak, foei toch. Ik kleed me voor een lange vlucht altijd zo comfortabel mogelijk. Vaak resulteert dit in een sportlegging met een hemd en een vestje. Ook neem ik vaak een sjaal mee voor het geval ik het koud krijg. Er wordt nog wel eens gezegd dat je je lekker warm aan moet kleden en vooral veel laagjes moet dragen in het vliegtuig, maar eerlijk gezegd heb ik het de laatste tijd nooit koud gehad in de lucht. Ik denk dat vliegtuigen tegenwoordig zijn uitgerust met betere warmteregulatoren want zo koud als het vroeger bovenin de lucht kon zijn, is het nu nog maar zelden.

Verder heb ik eigenlijk maar weinig tips. Als puntje bij paaltje komt zul je je er toch even doorheen moeten buffelen. Lange vluchten zijn nou eenmaal niet altijd comfortabel en voor iedereen is zo’n reis ontiegelijk lang. Ik denk altijd maar zo: de uren gaan vanzelf voorbij en als je de andere kant van de wereld wilt zien zul je er iets voor over moeten hebben.

Wat zijn jouw ultieme tips om een lange vlucht comfortabel te maken?

Zo maak je een lange vlucht comfortabel

Join the Conversation

 1. Wij (mijn man en ik) vliegen elk jaar naar onze in Thailand wonende dochter . Wij nemen altijd een nek kussen mee slaapt ook goed.
  En als je echte dikke mensen naast je hebt zitten doe dan niet de armleuning omhoog ook al vragen ze erom, want voor je het weet zit die voor de helft op jou plek, niet echt lekker als je 12 uur moet vliegen.

 2. Andrea says:

  Fijne tips! Ik zorg ook altijd dat ik lippenbalsem en een goede hydraterende creme voor mijn gezicht bij me heb. In combi met voldoende drinken komt je niet zo uitgedroogd het vliegtuig uit. En als je snel last hebt van opgezette voeten zijn van die kousen echt ideaal. Ik had ze eerder dit jaar voor het eerst aan uit voorzorg vanwege mijn zwangerschap en je merkt er echt niets van!

  1. Sabine Author says:

   Ik hoor veel goeds over die kousen ja! Ik heb zelf ook altijd last van dikke voeten als ik lang moet vliegen, dus ik moet toch maar eens een paar kopen.

 3. Laura - Dagelijkse hap says:

  Ik heb al in meer dan 10 jaar niet gevlogen xD Wel hoop ik binnen een jaar een mooie (verre) reis te maken, waarbij deze tips wel erg handig gaan zijn!

 4. Liefs Lara says:

  Ik heb onlangs een trip naar Bali geboekt, dus dan zal ik deze tips goed kunnen gebruiken! Ik vind voor de toiletten zitten wel altijd relaxt, maar inderdaad het liefst fijn bij het raam.

 5. Eveline says:

  Vorig jaar noise cancelling koptelefoon van Bose gekocht, verademing in het vliegtuig! Door de noise cancelling aan te zetten, hoor je het geluid van de vliegtuigmotoren niet meer. Maar ook geen huilende kinderen of conversaties van anderen waar je niet op zit te wachten. Kleine investering, maar zeker het geld waard!

  1. Sabine Author says:

   Oja, zo’n koptelefoon of simpele oordopjes zijn ook heel fijn. Ik stoor me meestal niet aan de rumoer in een vliegtuig maar die motoren worden soms wel echt irritant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close