’s Werelds meest pittige gerecht met cacao?

Afgelopen vrijdag schreef ik al een uitgebreid artikel over Pacari chocolade, het merk van de beste chocolatier ter wereld: Santiago Peralta. Tijdens mijn bezoek aan het Origin Event in het Tropenmuseum te Amsterdam had ik de eer om als een van de weinigen een uur door te brengen met Santiago. Maar wat vraag je de beste chocolatier ter wereld nu? Dat was nog best een hele opgave en hoewel we het grootste gedeelde van het uur besteed hebben aan biodynamische productie, heb ik hem ook nog een andere leuke vraag kunnen stellen.

Hoewel we chocolade vaak terug zien in desserts en andere zoetigheden, wordt het product ook steeds vaker verwerkt in hartige gerechten. Zo proefde ik op het Origin Event een bruschetta met caponata en een chocolade. Een verwonderlijke combinatie maar die zorgt voor een absolute smaakexplosie. De chocolade proef je niet heel duidelijk, maar de aroma zorgt ervoor dat de smaak van de caponata veel beter tot zijn recht kwam. Ik besloot om Santiago te vragen naar zijn favoriete hartige gerecht waarin chocolade wordt verwerkt, en hij kwam aan met een typisch Mexicaans gerecht: Mole. Daar heb ik nog nooit van gehoord…

Mole is oorspronkelijk de naam van de saus, maar tegenwoordig wordt het gerecht waar de saus het middelpunt van is ook zo genoemd. Er zijn verschillende varianten op de Mole te bedenken maar de basis is altijd te vinden bij pepers. Maar liefst zeven soorten pepers waaronder de bekende chilipeper en chipotle peper worden gebruikt in dit gerecht. ZEVEN SOORTEN PEPERS! Met recht een loeiheet gerecht te noemen dus en de toevoeging van een klein snufje cacao moet wederom voor een smaakexplosie zorgen.

Op Pinterest heb ik wat inspiratie opgezocht voor het gerecht en hieronder heb ik aantal recepten verzameld. Ik weet nog niet zeker of ik het zelf aan durf met al die pepers, maar lekker klinkt het allemaal wel…

kipmoleKipmole van Spanglishbaby

slowcooker kipmoleKipmole uit de slowcooker van Tracey’s Culinary Adventures

kalkoenenchilada's met pompoenmoleKalkoenenchilada’s met pompoen mole van Fat and Happy Blog

mexicaanse mole taartMexicaanse Mole taart van A Mexican Cook

Ziet het er allemaal niet waanzinnig uit? Misschien moeten we het toch maar eens proberen al vraag ik me af waar ik zeven soorten pepers vandaan zou moeten halen. Heeft iemand al eens eerder van Mole gehoord of het zelfs al gegeten? Ik ben hier heel nieuwsgierig naar namelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close