Ideaal voor Kerst: de kalkoen die niet kan mislukken

Als je mij zou vragen naar mijn favoriete kerstgerecht dan is dat sowieso een hele gevulde kalkoen. Ik vind het zo onwijs leuk om een kalkoen te vullen, uren in de gaten te houden terwijl hij in de oven staat om vervolgens echt zo’n wow-effect te krijgen wanneer de kalkoen op tafel wordt gezet. I love it! Dit jaar was ik al vroeg naarstig op zoek naar een hele kalkoen zodat ik voor jullie een video kan opnemen met instructies over het vullen en bereiden van een hele kalkoen. Deze video komt eraan máár ik wil jullie alvast een tip meegeven: bestel je kalkoen alvast! Waar dan? Dat vertel ik je graag.

Copas kalkoenen

Vorige week ontving ik bovenstaande doos. De doos op zich is al een mooi exemplaar maar wat erin zit is nog veel beter: een Copas kalkoen! Een wat? Een Copas kalkoen.

Een Copas kalkoen is de rolls royce onder de kalkoenen. Afkomstig uit Engeland overigens waar de kalkoenen worden gehouden op het landgoed van de familie Copas. Deze familie brengt al sinds 1957 kalkoenen op de Engelse markt dus ze weten van wanten. In tegenstelling tot de meeste kalkoenen die een snel groeiproces kennen, weinig bewegingsruimte hebben en na 2 maanden al geslacht worden krijgen de kalkoenen bij de familie Copas 6 maanden de tijd om lekker buiten rond te hupsen. De kalkoenen ontwikkelen hierdoor een vetlaag die zo dik is dat ze bij bereiding volledig beschermd zijn tegen uitdroging. En dat is fijn, veel mensen zijn namelijk bang dat kalkoenvlees te droog is. Hoeft dus niet!

Copas Kalkoen

Copas Kalkoen

Hoe de kalkoenen verwerkt worden

Bij Copas worden de kalkoenen op traditionele wijze verwerkt zoals dit ook met wild gebeurt. Vervolgens kun jij je kiezen hoe je de kalkoen wilt ontvangen: ongevuld of reeds voorzien van een hele fijne vulling van onder andere appeltjes, cranberries, rode ui en paprika.

Als je eenmaal jouw kalkoen besteld hebt kun je verwachten dat hij netjes gekoeld wordt geleverd in zo’n prachtige doos als hierboven. De kalkoen is netjes verpakt in een zak en je krijgt er een instructieboekje en thermometer bij. Dat laatste omdat alles valt en staat met de juiste kerntemperatuur.

Voor de kalkoenen betaal je een flinke duit, maar het is een bijzonder stukje vlees en je steelt dan wel de show tijdens het kerstdiner. Voor een ongevulde Copas kalkoen van ± 5 kg betaal je € 95, een reeds gevulde kalkoen van ± 4kg kost € 109,99. Als je het niet aandurft of met minder mensen dineert kun je er ook voor kiezen om een kip (gevuld of ongevuld) te bestellen.

Ik ga in dit artikel nog niet uitweiden over het vullen en bereiden van de kalkoen, dat bewaar ik namelijk voor de video die binnenkort online komt. Maar ik wilde je alvast kennis laten maken met mijn favoriete kalkoenen. Want de smaak…. oh die is echt goddelijk.

Mocht je al een uitgebreide review willen lezen over deze kalkoenen: Francesca schreef vorig jaar al een uitgebreid artikel over de Copas kalkoen.

Deze prachtige Copas kalkoenen kun je tot uiterlijk 16 december bestellen bij Boers & Boers (zolang de voorraad strekt dus hoe sneller je erbij bent hoe beter!). Ruim van te voren krijg je vervolgens te horen wanneer de kalkoen bij je wordt afgeleverd.

Hele kalkoen vullen en bereiden

Join the Conversation

  1. Jildou says:

    Wauw,, dit zou wel echt heel mooi staan op onze keukentafel. Helaas vind ik hem wel echt iets te prijzig voor zo’n prachtig stukje vlees

  2. Margot says:

    Ik heb eerlijk gezegd nog nooit gevulde kalkoen gegeten, maar je maakt me wel nieuwsgierig!

  3. Laura - Dagelijkse hap says:

    Oei, die is best prijzig… maar als je voor een grote familie moet koken, haal je het er wel uit :)

  4. Marijke I easydailyfood says:

    Als je dit op tafel zat heb je zeker de WOW factor! Eet zelf alleen geen vlees, maar voor de liefhebber is dit waarschijnlijk heerlijk!

  5. Corrie says:

    Ik heb maar ’n kleine inbouwoven. Kalkoen is te groot om hem te bereiden (warmen) hierin.
    Is er ’n mogelijkheid om kalkoen in ’n braadpan te bereiden?

    1. Sabine Author says:

      In z’n geheel is dat niet aan te raden, dan loop je namelijk het risico dat het ene deel van de kalkoen heel droog wordt, terwijl het andere deel misschien nog niet eens gaar is. Je zou de kalkoen eventueel wel uit elkaar kunnen halen. Het borststuk maak je dan klaar in de oven, de rest in de braadpan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close