Help, mijn cake is mislukt!

Een eigengemaakte cake is natuurlijk veel lekkerder dan een kant-en-klare variant uit de supermarkt plukken, maar helaas gaat het bakken van cakes niet altijd zonder slag of stoot. Hoe goed je het recept ook volgt, soms komt een cake totaal niet zo uit de oven zoals jij graag had gewild. Waar de foto’s bij het recept een prachtig bouwwerk lieten zien, lijkt jouw cake meer op een ruïne van “wat ooit is geweest”. Maar hoe komt het nou dat je cake mislukt is en beter nog: hoe zorg je ervoor dat dit de volgende keer niet weer gebeurd. OhMyFoodness legt uit!

 • De cake is gebarsten

Een gebarsten cake is waarschijnlijk één van de meest voorkomende problemen. Wanneer je de cake nog gaat glazuren is er niets aan de hand en als je een rustiek ogende cake wilt serveren is er ook geen probleem, maar wil je een mooie, strakke cake… Tsja. Waar het door komt is dat je waarschijnlijk de cake op een te hoge temperatuur of te hoog in de oven hebt gebakken. Probeer de volgende keer de cake is op een trede lager te bakken.

 • De cake is veel te droog

Als je bakpoeder in het recept hebt gebruikt heb je hier waarschijnlijk teveel van genomen. Let er natuurlijk ook op dat je de cake niet te lang bakt. Omdat elke oven anders is, is de baktijd die werd aangegeven in het recept voor jouw oven misschien wel te lang. Hou je cake tijdens het bakken dus goed in de gaten en test af en toe met een satéprikker over hij van binnen al gaar is. Ook is het belangrijk dat je de cake na het afkoelen snel en goed afdekt zodat er geen lucht bij komt. Hierdoor kan je cake namelijk ook uitdrogen.

 • De cake is ingezakt

Wellicht ook een kwestie van teveel bakpoeder gebruiken of je cake heeft nog niet lang genoeg gebakken en je hebt de oven te vroeg open gedaan. Doe de oven pas open op het moment dat je cake van boven mooi (goud)bruin is en niet eerder!

 • De cake is bovenop donker, maar van binnen nog lang niet gaar

De temperatuur van de oven is waarschijnlijk te hoog geweest waardoor de buitenkant van de cake heel snel heeft gebakken, maar het niet genoeg tijd heeft gekregen om van binnen te garen. Een oplossing hiervoor is, is om de cake met aluminiumfolie af te dekken wanneer deze al wel bruin is van de bovenkant, maar nog niet gaar van binnen.

 • De cake blijft aan de vorm vastplakken

Goed invetten van de vorm is altijd een must wanneer je cake gaat bakken. Om ervoor te zorgen dat de cake sowieso uit de vorm loslaat kun je uit voorzorg ook nog een laagje paneermeel of bloem over de olie/boter aanbrengen of een stuk bakpapier in de vorm leggen.

 • Mijn cake heeft niet gerezen

Voor platte cake zijn heel veel redenen te verzinnen en het is dus echt even uitvogelen wat voor jou het geval is. Het kan zijn dat je het beslag te lang hebt geklopt of teveel bloem hebt gebruik. Te weinig bakpoeder is ook nog mogelijk aangezien dit ervoor zorgt dat een cake rijst. Het kan ook nog zo zijn dat de temperatuur van de oven te laag was.

 • De cake loopt over

Altijd jammer als het cakebeslag perfect in de vorm zit en dat na het bakken de vorm te klein bleek te zijn. Twee simpele oplossingen: een grotere bakvorm gebruiken of minder beslag in de vorm doen. Vooral met cupcakes moet je hierop letten! Vul de vormpjes niet verder dan 2/3 met het beslag.

Bron foto

Join the Conversation

 1. Lotje says:

  Handige tips!

 2. Samantha says:

  Erg handige tips! Ik had laatst een cake gemaakt via een recept online. Bleek dat mijn oven véél sneller was dan die van hun, want mijn cake was bovenop (dus eigenlijk de onderkant) verbrand. Gelukkig konden we het er nog af snijden en hij was wel heerlijk! :)

 3. Esmay says:

  Handige tips & tricks :D

 4. Lydia says:

  Ah, koken is gewoon kunst. :) Ik maak altijd de laatste fout, dan ben ik bang dat mijn cupcakes niet groot genoeg worden en dan overstromen ze.

  Ik vind deze lijst echt heel handig!

 5. Leuk artikel!!

 6. Handige tips!

 7. Lisette says:

  Handige lijst, maar mijn probleem word niet vermeld.
  Ik heb bij het invetten TEveel boter gebruikt, mijn buitenkant is spek vet! Iemand een idee hoe ik dit kan oplossen?!

  Graag zsm antwoord!
  (heb hier morgen een paaslunch)

  Groetjes Lisette.

 8. Antoinette says:

  Bedankt voor de tips, ook heel handig als je nog nooit een cake gebakken hebt (ja, echt!), dus mag mijn eerste met deze tips zeker niet mislukken. Dank je wel!

 9. Armande says:

  Bedankt voor de handige tips, ik ben ook een cake-n00b!

 10. Mijn eerste cake gemaakt met een gigantische bobbel op mijn cake. WAT zou er mis zijn gegaan?

  Dank u

  1. Sabine Author says:

   Het kan zijn dat je het cakeblik te vol hebt gedaan of anders de oventemperatuur wat te hoog hebt gezet. Probeer een iets lagere temperatuur en zorg dat de cake in het midden van de oven staat. Succes!

 11. Sabine,
  nu al 2x een cake gebakken in mijn nieuwe oven en beide keren mislukt.
  zwart van boven en niet of nauwelijks gerezen.
  zelfs het bakpapier is geblakerd.
  de temperatuur stel ik in op 175 graadjes

  D

  1. Sabine Author says:

   Heb je de oven wel op de goede stand staan? Het klinkt alsof er alleen gebruik wordt gemaakt van bovenwarmte, gezien het geblakerde bakpapier en de zwarte bovenkant. Zit er geen knop op voor hete lucht of boven- en onderwarmte?

 12. Baknub says:

  Mijn boerencake is van binnen heel donker in plaats van mooi geel en licht. Verder is er niks mis mee. Maar het ziet er wat minder smakelijk uit. Enig idee wat ik fout zou kunnen hebben gedaan? Zou het de vanille aroma kunnen zijn geweest die ik heb gebruikt ipv vanille suiker?

  1. Sabine Author says:

   Vanille-aroma geeft geen of echt héél weinig kleur af dus daar zou het zeker niet aan kunnen liggen. Heb je misschien bruine basterdsuiker gebruikt of een ander type bloem?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close