Al eerder maakte ik voor Ohmyfoodness een recept voor Char Siu. Dat recept haalde ik toen uit een kookboek en hoewel ik het lekker vond, had ik niet zoiets van YES! Wat mij betreft mocht het nog een keer in de herhaling en dat heb ik gedaan. Deze zelfgemaakte Char Siu, oftewel: Chinees geroosterd varkensvlees, is afkomstig van de foodblog Marion’s Kitchen. Ik ben dól op haar blog omdat het vol staat met Aziatische recepten. Aangezien ik leef voor Aziatische gerechten, is dat een match made in heaven. Het recept heb ik hier en daar uiteraard wel een beetje aangepast naar smaak.
Zelf Char Siu Maken
Het zelf maken van dit geroosterde varkensvlees is in principe niet zo heel lastig; je moet er gewoon even wat tijd voor uittrekken. Begin bij voorkeur alvast de avond van te voren zodat de Char Siu marinade lekker kan intrekken. Hoe langer je hiervoor de tijd neemt, hoe voller het vlees uiteindelijk van smaak wordt.
Na het marineren doet de oven eigenlijk de rest van het werk. Leg het vlees op een rooster en schuif daar weer een bakplaat onder. Ik raad je aan om die bakplaat even in aluminiumfolie te verpakken en er een laagje water in te schenken. Het water en de folie zorgen er namelijk voor dat de zoete marinade niet verbrandt en het ovenrooster ook schoon blijft. Wel zo fijn als je naderhand alles weer moet schoonmaken! Zorg er wel voor dat het water de onderkant van het vlees niet raakt.
Char Siu saus
Char Siu kenmerkt zich door het plakkerige laagje rode saus om het vlees. Die saus maak je gewoon door de overige marinade in een steelpannetje op te vangen en dit al kokend iets in te laten dikken. De saus gebruik je vervolgens om het varkensvlees tijdens het roosteren mee in te smeren en om het bij het vlees te serveren bij wijze van saus.
Die karakteristieke rode kleur ontstaat overigens door bietenpoeder of rode kleurgel aan de marinade toe te voegen. Flauw eigenlijk hè? Ik heb het in mijn recept niet toegevoegd omdat ik dat een beetje onzin vind, maar als je dus echt die rozige/rode kleur in de Char Siu wilt krijgen, zul je dat wel moeten doen. Ik heb voor de zekerheid de hoeveelheid kleurgel aan het recept hieronder toegevoegd.
Char Siu van kip of ander vlees
Char Siu wordt traditioneel gezien gemaakt van varkensvlees. Ik heb zelf Boston Butt gebruikt, maar je zou eventueel ook buikspek kunnen gebruiken. Dat is zeker nog een variatie die ik graag zou willen proberen!
Char Siu van kip ligt iets minder voor de hand, maar ook dat is een variant die ik inmiddels op mijn to-make lijstje heb gezet. Lijkt me namelijk heerlijk om te serveren op bao’s of door een wokgerecht.
Rundvlees is iets minder geschikt voor dit gerecht; met name omdat de tijd in de oven wel noodzakelijk is voor het verkrijgen van dat zoete, plakkerige laagje om het vlees. Rundvlees heeft natuurlijk een minder lange gaartijd nodig, dus die zou ik voor dit recept achterwege laten.
Wat serveer ik erbij?
Char Siu is ontzettend veelzijdig. Ik heb het zelf geserveerd als bijgerecht maar zoals ik net al zei kun je het vlees ook serveren op (zelfgemaakte) bao’s of gebruiken als vlees door een wokgerecht. Verder zou je er ook voor kunnen kiezen om het vlees in blokjes te kunnen snijden en aan satéstokjes te rijgen of juist wel in dunne plakjes te snijden en serveren in een lekkere noedelsoep. Zoals je in dit eetoverzicht hebt kunnen lezen serveerde ik het vlees in plakjes als side bij zelfgemaakte Chow Mein. Hiervan ga ik het recept nog met je delen binnenkort!
Char Siu
Benodigdheden
- ziplockbag of schaal om te marineren
- ovenrooster + bakplaat
- aluminiumfolie
Ingrediënten
- 1,5 kg varkensvlees
Char Siu marinade:
- 75 g hoisin saus
- 75 g donkerbruine basterdsuiker
- 75 ml Shaoxing wine
- 75 g honing
- 3 el sojasaus
- 2 el oestersaus
- 1 tl zeezout
- 1/2 tl Chinese vijfkruidenpoeder
- 3 teentjes knoflook - geraspt
- 1 el bietenpoeder of 1/2 tl rode kleurgel
Instructies
- Snij het varkensvlees in drie lange repen. Doe het vlees in een ziplockbag of diepe schaal.
- Roer alle ingrediënten voor de Char Siu marinade door elkaar en schenk dit bij het vlees. Dek af en zet het vlees bij voorkeur een nacht in de koelkast om te marineren.
- Verwarm de oven voor op 180℃ hetelucht.
- Bekleed de bakplaat met aluminiumfolie en leg hier het ovenrooster bovenop. Leg de stukken varkensvlees op het rooster en schenk een laagje water op de bakplaat.
- Rooster het vlees 20 minuten in de voorverwarmde oven.
- Schenk ondertussen de rest van de marinade in een steelpannetje en laat dit 5 minuten koken tot het wat dikker wordt.
- Smeer na 20 minuten het vlees in met de ingedikte marinade en schuif het nog eens 20 minuten terug de oven in of tot het vlees helemaal gaar is.
- Haal de Char Siu uit de oven en smeer het vlees nogmaals in met de marinade. Laat het vlees 10 minuten rusten voordat je het aansnijdt.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.