Cook the books: Char Siu uit ‘Dumplings & Noedels’

Oh jongens, er komen heel wat Cook the Books aan de komende periode. September is echt kookboekenmaand en ik heb er de afgelopen tijd dan ook behoorlijk wat binnengekregen die ik graag met je wil delen. Maar eerst gaan we nog een stukje terug. Het boek dat ik vandaag aan je ga laten zien reserveerde ik in juni/juli al en in augustus kwam hij binnen. In de originele, Engelse variant want ik kwam er tijdens het schrijven van dit artikel pas achter dat a.s. november een Nederlandse versie komt – hoeraaa voor jullie! Ik heb het over Dumplings & Noedels van Pippa Middlehurst, een kookboek dat vol staat met Aziatische heerlijkheden. Ik ging aan de slag met het recept voor Char Siu, geroosterd varkensvlees.

Dumplings & Noedels

Dumplings & Noedels

Tijdens de lockdown afgelopen voorjaar besloot ik me meer te willen inlezen in de Aziatische keuken. Ik wilde beter worden in het maken van authentieke Aziatische gerechten en daarom bestelde ik een aantal boeken. Eentje daarvan was van Brendan Pang die ik laatst al aan je hebt laten zien; de ander was Dumplings & Noedels (of eigenlijk dus Dumplings & Noodles) van Pippa Middlehurst. Als je fan bent van Aziatische gerechten moet je Pippa echt even gaan volgen op Instagram, de gerechten die ze maakt zien er fantástisch uit. Toen ik haar net ‘ontdekte’ kwam de mededeling dat er een boek onderweg was dus dubbel yay.

Zoals de titel al doet vermoeden staat het boek vol met heerlijke dumpling- en noedelrecepten. Pippa is echt een heldin in het maken van verse noedels en ieder recept dat ik van haar zie wil ik maken.

Naast de heerlijke recepten in het boek staat er ook meer achtergrondinformatie in en dat vind ik prettig. De verschillen tussen alle soorten noedels worden uitgelegd, manieren van vouwen voor dumplings, basics die je in de voorraadkast zou moeten hebben… Het is een onwijs compleet boek, waar ik echt veel aan heb en heb gehad tot zover.

Ik zou er nog veel meer woorden aan willen vuil maken maar eerlijk gezegd is dit boek gewoon een musthave als je fan bent van de Aziatische keuken en je daar graag meer in wilt verdiepen.

De Nederlandse editie van het boek Dumplings & Noedels is nu te reserveren via Bol.com voor €20,95. Het boek komt beschikbaar op 12 november van dit jaar.

Char siu uit Dumplings & Noedels

Char siu uit Dumplings & Noedels

Char Siu

Ik had een flinke uitdaging voor de boeg toen ik een recept moest kiezen voor deze Cook the Books want zoals ik al zei: ik vind ALLES heerlijk. Vanwege de titel van het boek had ik wellicht voor een dumpling- of noedelrecept moeten kiezen maar juist omdat ik de veelzijdigheid van het boek wilde laten zien, koos ik voor het recept voor Char Siu.

Char Siu is geroosterd varkensvlees dat door de marinade en de manier van roosteren en hele typerende rode kleur krijgt. Je kunt het zo eten als bijgerecht maar ook in dunne plakjes snijden en serveren in noedelsoep. Voor de Char Siu kun je het beste varkensschouder of -poot gebruiken. Dit vlees bestel ik al-tijd bij BBQuality, simpelweg omdat zij een enorm aanbod aan stukken vlees hebben en de kwaliteit er ook heel goed van is. Voor dit recept gebruikte ik varkenshiel maar achteraf was ik liever voor procureur gegaan of een ander vettig stuk vlees. Doe jezelf een plezier en kies voor een stuk vlees zonder bot, dat scheelt je een hoop gedoe!

5 van 2 stemmen

Char Siu

Porties10 personen
Moeilijkheidsgraad gemiddeld
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 50 minuten
Wachttijd: 3 uur
Totale tijd 3 uur 55 minuten
Waar te bewaren in de koelkast of vriezer
Hoelang te bewaren 3 dagen in de koelkast, 3 maanden in de vriezer

Benodigdheden

 • ziplock bag of kom
 • oven

Ingrediënten

 • 1,5 kg varkensschouder of -been

Voor de marinade

 • 2 el honing
 • 2 el hoisinsaus
 • 1 el bean sauce
 • 1 el lichte sojasaus
 • 1 tl donkere sojasaus
 • 1 el Shaoxing rice wine
 • 2 tl sesamolie
 • 2 tl zout
 • 50 gr lichtbruine basterdsuiker
 • 1 tl Chinese 5-spices poeder
 • 1 teentje knoflook - geraspt
 • 2,5 cm verse gember - geraspt

Instructies

 • Doe alle ingrediënten voor de marinade bij elkaar in een kom of ziplockbag. Roer goed door en voeg 2 el heet water toe om het geheel glad te maken. Zorg ervoor dat de honing en suiker compleet gesmolten zijn.
 • Snijd het varkensvlees in drie grote stukken. Voeg toe aan de marinade en laat het vlees minimaal 3 uur in de koelkast marineren.
 • Verwarm de oven voor op 230℃.
 • Leg het varkensvlees en de marinade in een ovenschaal en rooster het vlees 20 minuten in de oven tot de marinade donker begint te kleuren en plakkerig wordt.
 • Draai het vlees om en smeer nog eens in met de marinade. Rooster het vlees nog eens 30-40 minuten.
 • Laat de Char Siu lichtjes afkoelen voordat je het aansnijdt.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Char siu uit Dumplings & Noedels

Join the Conversation

 1. Maaike says:

  Wat eet je hier het beste bij..? Gewoon een simpel noodles gerecht met groenten, of…?

  1. Sabine Author says:

   Wat je wil! Met rijst en groenten is het lekker, je kunt het vlees in noedelsoep doen of serveren op een broodje.

 2. Peter says:

  Lekker!!! ik maak hem graag alleen doe ik 3x 20 minuten in de oven en lak ik hem de laatste keer met honing in plaats van dat ik die in de marinade doe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close