Home away from home vs Hotels

De titel van dit stuk heeft misschien een wat negatieve lading, maar zo bedoel ik het helemaal niet. Begrijp me niet verkeerd: ik vind verblijven in hotels fantástisch. Van die heerlijk grote bedden, knisperende lakens, fijne badkamers en dan wordt de kamer ook nog eens iedere dag voor je schoongemaakt. Verblijven in een hotel is wat mij betreft écht vakantie: je hoeft gewoon nergens over na te denken. En toch merk ik dat ik het de laatste tijd leuker vind om in een appartement te verblijven. Of in een studio, in ieder geval in een home away from home. 

In eerste instantie zou je wellicht niet aan Booking.com denken bij het boeken van een home away from home, maar dit is zeker wel mogelijk! Naast hotels bieden zij ook particuliere eigendommen aan die je kunt huren. Zo verbleven Viv en ik voor de covershoot van Reishonger bijvoorbeeld in deze studio in hartje Barcelona en mochten we tijdens onze reis naar IJsland verblijven in dit appartement. Mama en ik spendeerden onze dagen in Londen in dit pension, ook heel iets anders dan een hotel. Ge-wel-dig.

Ik ben sinds kort met Booking.com een partnership aangegaan waardoor jij als lezer van OMF standaard €25 korting op je boeking kunt krijgen als je via deze link een verblijf ergens op de wereld boekt (ik ontvang commissie over je boeking). Win-win!

liceu appartments barcelona
Liceu Appartments – Barcelona

Maar goed, de redenen waarom ik zo’n home away from home leuker vind dan een hotel:

1. De locatie is vaak wat beter

Uitzonderingen daargelaten natuurlijk, maar je kunt je voorstellen dat het voor een hotel niet altijd makkelijk is om een erg centrale locatie te vinden. Er is ruimte nodig om zo’n immens gebouw neer te zetten en daarom tref je ze niet altijd midden in stadscentra aan. Bij een appartement is dat een stuk makkelijker, hier is soms maar één kamer voor nodig en je kunt je voorstellen dat dat makkelijker te vinden is dan een locatie voor een heel hotel.

2. Je hoeft met niemand rekening te houden

Negen van de tien keer is er geen dagelijkse schoonmaak en dus hoef je geen rekening te houden met housekeeping. Natuurlijk is het in hotels fijn dat je iedere dag terugkomt in een schone kamer, maar stiekem vind ik het nog net iets fijner om terug te komen in een ruimte die er precies zo uit ziet zoals je hem hebt achtergelaten.

3. Een appartement kun je echt even eigen maken

Omdat de ruimte in een hotelkamer vaak redelijk beperkt is, leef je al gauw uit je koffer en pak je niet alles uit. Tenminste, dat doe ik niet zo snel. In een appartement daarentegen ruim ik de kastjes in, berg ik toiletspullen op en zet ik mijn (uitgepakte!) koffer in een kast. Voor korte tijd wordt zo’n accommodatie echt even een minihuis, zo fijn!


Check de video hierboven voor een roomtour van ons appartement in Reykjavik.

4. Je kunt voor je eigen eten zorgen

Als ik op vakantie ben zul je me niet zo gauw zelf zien koken, tenzij ik op een camping sta. Maar ik vind het wél heel fijn om een koelkast tot mijn beschikking te hebben om wat drinken in kwijt te kunnen of wat fruit. Om ’s avonds een mok thee te kunnen zetten, om ’s ochtends even gauw een broodje te smeren als je op tijd weer weg wilt. Viv en ik hadden in IJsland bijvoorbeeld gewoon boodschappen gedaan zodat we af en toe even iets konden eten tussendoor of broodjes konden smeren toen we de hele dag op pad gingen. Ideaal!

5. Je leeft net iets meer als een local

Als je in een hotel verblijft ben je onmiskenbaar een toerist. Maar zo’n eigen appartementje hebben op de plek van bestemming voelt al een stuk meer eigen aan. Alsof je een local bent. Dat hele ‘ik woon hier tijdelijk’ gevoel vind ik heel leuk.

6. De prijs!

Toegegeven: verblijven in een home away from home is vaak aanzienlijk goedkoper dan verblijven in een hotel. Ook hier weer uitzonderingen daargelaten natuurlijk, maar voor de service die je ontvangt in een hotel betaal je gewoon – hoe je het ook went of keert: dit wordt meegenomen in de kamerprijs. Dat is bij een appartement of studio waar je alles zelf moet regelen heel anders. Kijk voor de grap maar eens naar de kamerprijzen in New York en vergelijk deze met prijzen voor appartement. Het verschil is méga.

Genoeg redenen gegeven dacht ik zo! Neemt overigens niet weg dat ik nu nooit meer in hotels ga verblijven hoor. Integendeel, ik vind het nog steeds heerlijk om in een hotel te zijn en ik geniet ook altijd van service en het niets hoeven. Maar nu ik een aantal goede ervaringen in appartementen en studio’s heb gehad, merk ik tijdens het boeken van een reis toch dat ook daar mijn oog vaker op valt.

Hoe zit dat bij jou? Vind jij een hotel leuker of heb je ook liever een home away from home?

Dit artikel bevat een affiliate-link, voor het stuk zelf word ik niet betaald

Join the Conversation

  1. Heleen says:

    Misschien ook maar eens proberen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close