Vegan weekmenu, 7 dagen plantaardig dineren

gesponsord

Zoals jullie weten werk ik iedere week met een eetplanning, mits ik niet op reis ben want dan wordt het wat lastiger. Ik vind het gebruiken van een eetplanning fijn omdat ik zo precies weet waar ik aan toe ben, niet onnodige boodschappen in huis haal en niet hoef na te denken over het eten terwijl ik druk bezig ben met Vic. Recentelijk ben ik begonnen met het vaker eten van plantaardige maaltijden. Niet per se vanwege het milieu of dierenwelzijn (hoewel dit allemaal wel heel fijn is meegenomen uiteraard), maar meer omdat ik me er fijner van en door voel. Mijn huid verbetert zichtbaar en ik voel me minder vaak opgeblazen (hallo PDS!). Bovendien, sinds ik mijn ‘margarine: hit of shit?’ onderzoek in samenwerking met Becel ben gestart, heb ik sowieso meer interesse in plantaardige voeding ontwikkeld. Hoewel ik er absoluut geen moeite mee heb om plantaardige gerechten te bedenken, vond ik het wel lastig om een heel vegan weekmenu samen te stellen. Omdat er tegenwoordig veel mensen zijn die wat minder dierlijke producten willen eten, kan ik het me voorstellen dat er meerdere zijn die hiermee worstelen. Om jullie een handje op weg te helpen deel ik op OMF vandaag een vegan weekmenu, hiermee kun je 7 dagen plantaardig dineren.

Meer plantaardig eten kun je vaak al doen door hele kleine veranderingen aan te brengen. In plaats van roomboter kun je bijvoorbeeld bakken/braden met margarine of plantaardige olie. Wel even goed op de verpakkingen van de margarine kijken, ze zijn namelijk niet allemaal 100% plantaardig. Het grootste deel van de Becel range wel hoor, zo kun je Becel Original, Becel Biologisch en Becel vloeibaar gerust gebruiken als je compleet plantaardig wilt eten.

Zoete aardappelcurry met citroengras

Maandag

We beginnen de week lekker makkelijk want ik kan me voorstellen dat de maandag hectisch is. Ik moet zelf in ieder geval altijd weer even inkomen na het weekend. We maken deze simpele zoete aardappelcurry met citroengras. Lekker met geroosterde kikkererwten, die zorgen voor een heerlijke textuur.

Vegan spaghetti bolognese

Dinsdag

Geen weekmenu is compleet zonder een keer pasta te eten wat mij betreft! Op dinsdag eten we vegan spaghetti bolognese op basis van linzen.

Buddhabowl met zoete aardappel en kikkererwten

Woensdag

Eten uit een kom, heerlijk comfortfood. Lijkt me hartstikke geschikt voor de woensdag. Ik heb altijd een beetje een hekel aan de woensdag, ik heb altijd even een oppepper nodig om de laatste twee dagen van de week ook nog door te komen. Comfortfood dus en dat doen we met deze buddhabowl met zoete aardappel en kikkererwten. Let er voor de dressing wel even op dat je vegan mayonaise gebruikt. Die koop je trouwens gewoon in de supermarkt, even goed de etiketten lezen.

marokkaanse groentestoof

Donderdag

We pompen de hoeveelheid groente die we binnenkrijgen even flink op op donderdag en maken Marokkaanse groentestoof met kruidencouscous. Ook wel comfortfood hoor en het is de perfecte maaltijd om restjes uit de koelkast mee op te maken. Ook fijn! Mocht je wat linzen overhebben van de bolognese of wat spinazie van de buddhabowls, mik dat dan allemaal lekker door de groentestoof. Wordt ‘ie alleen maar beter van!

met parelcouscous gevulde puntpaprika

Vrijdag

Ik ben fan van parelcouscous en stiekem komt dat omdat het op pasta lijkt. Nu eten we op dinsdag al pasta dus vandaag gaan we voor parelcouscous. We maken met parelcouscous gevulde puntpaprika’s, heerlijk met spinazie, wortel en baharat als je dit in huis hebt.

Vegan burger met zwarte bonen

3x Lunchbagels
De vegan burger is super lekker met de Becel met avocado-olie die ik voor deze bagel met kip heb gebruikt!

Zaterdag

Yes, het is weekend en dus mogen we los! Er vanuitgaande dat je wel ietsjes meer tijd hebt om te koken maken we op zaterdag homemade burgers op basis van zwarte bonen. Die zijn super lekker met verse tomaat en avocado. Door de zilvervliesrijst vullen ze ook nog eens goed. Win win! Serveer er friet bij als je dit lekker vindt. In een recentelijk artikel waarin ik drie heerlijke lunchbagels met je deelde, liet ik ook de nieuwe spreads van Becel zien. De margarine met avocado-olie is héél lekker bij deze burger!

geroosterde aubergine tomatensoep

Zondag

Zondags heb ik nooit zoveel zin om te koken. Vaak bestellen we wat of halen we iets te eten, maar ik wil ook nog wel eens soep koken. Eén van mijn favoriete soepen is absoluut deze geroosterde aubergine-tomatensoep. Lekker dik en hierdoor goed vullend. Je kunt er een lekker broodje bij eten, maar zelf schep ik liever twee keer op van deze soep. Hij is zo goed!

Dat was ‘m, fijne eetplanning zo toch? Lekker gevarieerd en helemaal plantaardig! Zoals ik al zei eet ik niet per se (met regelmaat) plantaardig vanwege gezondheidsredenen, maar een plantaardig voedingspatroon heeft wel een hogere voedingswaarde en positieve gezondheidseffecten. Een plantaardig voedingspatroon bestaat voornamelijk uit groenten en fruit, peulvruchten, noten, volkorenproducten en plantaardige vetten en oliën. Het advies vanuit de Gezondheidsraad en het Voedingscentrum is dan ook: eet minder dierlijke en meer plantaardige voeding.

Ook fijn meegenomen is dat een plantaardig voedingspatroon een lagere impact heeft op het milieu. Circa 80% van het land dat door mensen wordt gebruikt heeft direct of indirect te maken met veeteelt. Van alles wat we eten, draagt de consumptie van vlees en zuivel het meeste bij aan de voedsel gerelateerde impact op het milieu. Dit komt door bijvoorbeeld de uitstoot van broeikasgassen tijdens de producten. Planten stoten ’s nachts slechts een kleine hoeveelheid CO2 uit, terwijl ze overdag een grotere hoeveelheid CO2 opnemen waardoor ze over het algemeen een lagere impact hebben op het milieu dan dierlijke producten.

Kortom: ik daag je uit om eens wat vaker plantaardig eten. Naast dat het goed is voor gezondheid en het milieu, ben ik ook benieuwd hoe jij je eronder voelt.

Hopelijk heb ik je een beetje op weg geholpen! Suggesties voor plantaardige gerechten zijn natuurlijk altijd welkom.

In samenwerking met Becel

adServer
adServer

Join the Conversation

 1. jaimyskitchen says:

  Heerlijke recepten! Ik kook thuis nu denk ik 90% plantaardig en vind het totaal niet lastig eigenlijk!
  Ook hier weer heerlijke recepten! Jammie. Ik blijf echt megafan van curry’s, zoveel variaties mee te maken!

 2. Britt says:

  Leuk om te zien dat ik al 3 recepten uit dit artikel heb geprobeerd. Die curry en de burgers wil ik nog zeker proberen!

 3. Johanneke says:

  Heb je ook een boodschappenlijst ergens staan? Dat lijkt mij ook super chill om te hebben

 4. Nicole Peters (Eerbeek :-)) says:

  Goedemorgen,
  Ik kom toevallig je website tegen. Super leuk! Er zijn vind ik inderdaad te weinig 100%plantaardige recepten te vinden.
  Wat ik wel heb zijn boeken van Annemarie de Vries. (Sit Smart Dieet) Daar kun je misschien ook nog heel veel informatie vinden. Zij heeft veel wetenschappelijke feiten in haar boeken staan. Geweldige recepten (maar te weinig hahaha) en voor de gezondheid een must read.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close