Eten met PDS (prikkelbaar darmsyndroom)

Ik was een jaar of twaalf toen ik voor het eerst met mijn moeder naar de huisarts ging om mijn buik te laten onderzoeken. Reden? Constante buikpijn en véél wc-bezoekjes. Met veel wc-bezoekjes bedoel ik dat ik letterlijk geen enkele nacht kon doorslapen zonder de trap af te rennen naar de wc. En dat terwijl ik de halve avond ook al op de wc had gezeten. Die wc-bezoekjes waren overigens niet heel vluchtig. Ik zat er minstens 10 minuten, soms een half uur en ’s nachts soms wel een uur. Niet echt grappig nee. Er werden scans gemaakt, echo’s, ik moest ontlasting inleveren, er werd tientallen keren op mijn buik gedrukt met de vraag ‘doet dit zeer?!’ en zeker een jaar later kwam eindelijk het ‘verlossende’ antwoord: PDS. Met direct erachteraan ‘hier kunnen we helaas niets aan doen.’ Great.

PDS

PDS is de afkorting voor prikkelbaar darmsyndroom, vroeger werd vaker gesproken van een ‘spastische darm’. Het is een veel voorkomende darmaandoening; naar schatting heeft 5-20% van de bevolking er last van en komt het twee keer zo vaak voor bij vrouwen als bij mannen. De oorzaak van PDS is niet precies bekend maar men heeft het vermoeden dat het om een combinatie van factoren gaat: overgevoeligheid van de darmwand, spastische bewegingen van de darm, stress, verkeerde voeding…

De klachten zijn wél heel makkelijk aan te wijzen. De meest voorkomende klachten zijn problemen met de stoelgang; sommige mensen hebben last van diarree (hoi) terwijl anderen juist verstopt zijn. Opgeblazen gevoel, gerommel in de buik, buikpijn en/of -krampen horen er ook allemaal bij.

Nu is het bovenstaande verhaal nog vrij algemeen, per persoon uit die PDS zich namelijk anders.

Mijn PDS patroon

Sinds ik de ‘diagnose’ PDS heb gekregen (nu dus al 15 jaar geleden) uit de aandoening zich in een vast patroon en kan ik bijna de klok gelijk zetten met een cramp attack zoals Tim en ik het gekscherend noemen.

 • Ik heb nooit last van constante buikpijn. Het is bij mij gelukkig niet zo dat ik iedere dag opsta met buikpijn en er vervolgens ook weer mee naar bed ga. Wel manifesteert die buikpijn zich in periodes.
 • Bij wisseling van seizoenen/plotselinge temperatuurwisselingen raken mijn darmen van slag. Nu het de afgelopen weken zo warm is geweest en het nu plotseling weer is afgekoeld kom ik de dagen niet door zonder buikpijn en frequente toiletbezoeken.
 • Bepaalde voedingsmiddelen zorgen onmiddellijk voor krampaanvallen. Rauwe ui kan ik bijvoorbeeld niet eten, evenals erg pittig eten en verschillende soorten kool.
 • Een vliegreis is voor mijn darmen funest. Gelukkig blijft de buikpijn/diarree me bespaard maar mijn buik blaast ontzéttend op, ongeacht hoeveel ik ook drink en/of eet tijdens de vlucht.

Eigenlijk is het ideaal dat ik na zoveel jaar mijn patroon heb ontdekt. Hierdoor kan ik me van te voren al op een situatie voorbereiden, rekening houden met eten etc. Helaas heeft mijn zwangerschap het patroon dat ik had een beetje in de war geschopt.

PDS tijdens de zwangerschap

Waar de meeste vrouwen met misselijkheid het eerste trimester van de zwangerschap doorworstelen, uitte het zich bij mij in buikpijn en diarree. Tijdens het eerste trimester van de zwangerschap heb ik nauwelijks misselijkheid gekend. Eén enkele keer heb ik boven de wc gehangen maar die ene keer in 13/14 weken neem ik voor lief.

Die buikpijn daarentegen, foei. Al die weken heb ik geen enkele maaltijd, of dat nou een doodnormale boterham met pindakaas was of een bord pasta, kunnen eten zonder binnen 10 minuten op de wc te zitten. Dat was vooral een groot succes tijdens onze vakantie in Italië. We hebben de hele vakantie aan het zwembad doorgebracht, in plaats van op het door ons geliefde strand, omdat ik de wc dichtbij moest hebben. Als je eenmaal zo’n cramp attack krijgt (of ik dan) heb je namelijk geen tijd te verliezen. Je kunt niet ‘even’ een half uur naar de dichtstbijzijnde toilet rijden. Als je moet, dan moet je.

Na het eerste trimester ging het een stuk beter en kon ik wat fatsoenlijker eten dan ervoor. De bevalling heeft echter ook voor de nodige opschudding gezorgd.

Hoe is het nu?

Want ja, hoe gaat het nu eigenlijk? 15 jaar, een zwangerschap én bevalling later. Niet zo goed helaas. Ik heb het idee dat na de bevalling mijn darmen nog iets gevoeliger zijn geworden dan ze al waren. Zoals ik al zei lijkt mijn patroon verdwenen te zijn. Dit is ook de reden dat jullie tot op heden nog geen fitfoodmomchallenge-update hebben gezien. Mijn lichaam reageert momenteel simpelweg zo slecht/wisselend dat ik de ene dag rustig 3kg zwaarder kan zijn dan de dag ervoor.

De grootste veranderingen ten opzichte van het eerder patroon:

 • Momenteel zorgt iedere maaltijd wel weer voor buikpijn. Ik hoef niet altijd direct naar de wc, maar de kramp is er zeker. Mijn boterhammetje met pindakaas zorgt voor buikpijn, maar een gezonde maaltijdsalade of vette hap net zo goed. Er lijkt geen verschil tussen de maaltijden en hun effecten te zitten, iets eten = standaard buikpijn.
 • De cramp attacks zijn véél heftiger dan voorheen. Ik kon voorheen bij een echt heftige aanval wel eens voorover klappen of mezelf in foetushouding oprollen, nu is het al een paar keer voorgekomen dat ik mét emmer op de wc zat. De buikkramp is dan zo heftig dat ik er misselijk van word en voor het gemak ook maar alles via de bovenkant eruit gooi.
 • Ik voel mijn darmen bewegen bij krampen. Ik heb af en toe het idee alsof er weer een baby in mijn buik zit die schopjes uitdeelt. Te bizar voor woorden.

Eten met PDS

Omdat ik een beetje klaar ben met die onzekerheid en de hoeveelheid buikpijn, heb ik besloten opnieuw te kijken naar de dingen die ik eet. Zoals ik al zei maakt het momenteel niet uit of ik een gezonde maaltijdsalade eet of een vette hap, alles zorgt voor kramp.

Voorheen was mijn zwarte eetlijst als volgt:

 • bonen
 • rauwe ui
 • alle soorten kool, in het bijzonder rode kool en boerenkool
 • gecombineerd vet eten, dus bijvoorbeeld een (homemade) burger met kaas én gebakken ui én saus
 • grotere hoeveelheid zuivel, bijvoorbeeld een glas koemelk
 • maaltijden die zwaar op de maag liggen, denk aan pizza maar ook stamppot of curry’s

Nu heb ik dus geen idee meer. Uiteraard ben ik bekend met het FODMAP-dieet, een eliminatiedieet om te kijken op welke voedingsmiddelen je lijf heftig reageert en op welke juist weer niet, maar bij mij heeft dit in het verleden niet echt gewerkt.

Ik heb de laatste tijd wel veel gelezen over plantaardige voeding en wil me daar toch iets meer in gaan verdiepen. Van zóveel mensen heb ik gehoord dat plantaardig eten bij hen voor minder krampen en een minder opgeblazen gevoel heeft gezorgd. Geheel veganistisch zal ik nooit worden, maar ik wil wel kijken welk effect het heeft op mijn darmen als ik de komende tijd minder vlees eet, minder zuivel nuttig etc. Mocht iemand tips hebben om plantaardig te ‘leren’ eten: let me know!

Ik heb altijd al geroepen dat je met PDS leert leven maar dat het nooit echt went. Iedere krampaanval zorgt weer voor een baal-moment, helemaal als je intens hebt genoten van een lekkere maaltijd en dit vervolgens moet bekopen met een uur op het toilet zitten. Hopelijk kan ik die baal-momenten wat verminderen de komende tijd.

Anyway, petje af als je dit, toch wel erg persoonlijk en minder smakelijk, artikel helemaal tot hier hebt gelezen. Thanks daarvoor! En tips zijn natuurkijk altijd welkom.

x

Join the Conversation

 1. jaimyskitchen says:

  Mijn go-to-darmen-rust-geven is inderdaad plantaardig eten. En eigenlijk is zuivel wel de grootste boosdoener voor mij. Kaas oef…! Helemaal plantaardig eten lukt mij niet, maar ik probeer er rekening mee te houden.
  Trouwens, mijn klachten zijn meestal mega opgeblazen buik, ook echt zichtbaar en juist nìet naar de wc kunnen…

 2. Anna Helena says:

  Ik heb plantaardig leren eten via het boek 50 days of green happiness (het winterboek), een aanrader!

  1. Yalisa says:

   Jeetje, toen ik dit las, leek het wel alsof ik het zelf had geschreven. Alle klachten die je benoemd zijn aanwezig. Voor mij is er ook geen enkel patroon qua voeding in terug te vinden, op alles wat ik eet, reageren mijn darmen binnen 10 minuten en kan ik weer rennen naar de wc. Helaas heeft dit de afgelopen maanden als resultaat dat ik erg veel kilo’s verloren ben en nauwelijks nog energie heb. Na al die tijd ben ik ten einde raad en zie ik geen oplossing meer.

   1. Sabine Author says:

    Wat vervelend! Ik wil je ook niet overspoelen met tips, maar zoveel jaren later heb ik inmiddels wel een diagnose gekregen. Wellicht is dit voor jou ook iets om te onderzoeken? Zie hier: https://ohmyfoodness.nl/omf-informeert/het-beestje-heeft-een-naampje-mijn-darmsituatie-op-dit-moment/

 3. Sophia says:

  Herkenbaar verhaal. Heb zelf nooit meer klachten gehad sinds ik vegetarisch, meestal vegan, eet. Inmiddels vind ik Oatly (havermelk) ook veel lekkerder dan gewone melk. Mis af en toe kaas maar de enkele keer dat ik dat dan toch eet, komen direct de klachten terug. Veel succces! Btw: plantaardig eten zorgt niet alleen voor het verdwijnen van de PDS-klachten maar heeft ook effect op gewicht, huid en humeur, voel me zoveel beter!

 4. Gerda says:

  Wat een ongelofelijk herkenbaar verhaal, helaas. Ik weet er alles van. Zelf begon het bij mij echt met aanvallen te komen vanaf mijn 23ste. Van alles is er onderzocht en gedaan.

  Ook bij mij hebben mijn zwangerschappen, een aantal jaren later, de boel flink op zijn kop gegooid. Na een jaar ontzwangeren, ging het wel weer beter (lees: terug bij het oude patroon), maar het was een crime.

  Mijn man zegt wel eens dat ik op een koffiezetapparaat lijk; je gooit er bovenaan iets in en het komt er onderaan weer uit. Alleen met heel veel buikpijn en een innig contact met de wc-pot. Soms is het bij mij met 5 minuten al raak. Maar de laatste jaren siddert het vaak eerst een beetje en begint de ellende ’s nachts. Ik heb ook al van alles geprobeerd. Als het heeeeel erg heftig is en dagen door blijft gaan begin ik weer aan mijn medicatie die ik ooit, na een lang traject van onderzoeken, voorgeschreven heb gekregen van een internist en dat helpt. Dit gebruik ik dan meestal een week of 3, tot mijn lijf weer een beetje hersteld is (want behalve buikpijn, ben je ook gewoon kapot; een aanslag op je lijf en op je energie) en daarna bouw ik het af. In de tussentijd start ik ook met Schusslerzouten, lichaamseigen zouten (geen zout, maar bijvoorbeeld ferrum phosphoricum = ijzer), die gebruik ik meestal nog anderhalve maand tot 2 maanden na het stoppen van de medicatie en dan ben ik er weer. Ik heb al vaker andere periodes, dus langer of juist korter medicatie etc., geprobeerd, want ik hou niet van slikken van medicatie. Maar uit ervaring is dit hetgeen is wat voor mij goed werkt. Over die Schlusslerzouten is er trouwens een mooi boek; In balans met Schlusslerzouten. Ik gebruik het in dat soort periodes bijna dagelijks.

  En die weersomslagen inderdaad; daar heb ik dus ook erg last van. Nu ook weer nu de warmte voorbij is. Eerder had ik het alleen als het erg warm werd, maar is nu de omslag naar regen en een vochtige lucht ook een uitdaging geworden :(.

  Net als lang in de auto zitten i.v.m. vakantie. Dan gelukkig geen diarree, maar het tegenover gestelde: verstopt.

  Ik ben blij dat je er over schrijft. Je wordt vaak niet serieus genomen als je zegt dat je zo heftig kunt reageren op eten of op bepaalde weersveranderingen. Man, ik heb soms het gevoel dat mijn darmen er uit worden gerukt. En ik heb wel eens liggend op de toiletvloer van een restaurant doorgebracht (gelukkig was die erg schoon en net nog gedweild ;) ). Ik ben heus niet zielig of een pieper, in tegendeel zelfs, maar baal er wel van dat anderen wel eens denken; ach joh iedereen heeft wel eens buikpijn… Ja was het maar waar… Respect dus voor je verhaal! Ik hoop dat het anderen helpt. En sterkte met het weer in balans krijgen van je darmen.

 5. Anouk says:

  Heel herkenbaar, de cramp-attacks zijn inderdaad het meest vervelend. Soms ook input voor grappige verhalen trouwens. Ben zelf eens mijn halve familie kwijt geraakt toen ik in Parijs plots de andere kant op sprintte omdat ik daar binnen 10 minuten op een wc moest zijn. Mijn buik heeft vooral veel aan muntthee, maar dan ook echt 3 koppen op een dag, gezond en regelmatig eten helpt, veel water drinken en stress vermijden… alhoewel dat laatste altijd lastig is…

 6. Lynet says:

  Fijn, je artikel! En juist fijn dat je zo open praat over je toiletbezoeken etc. Dat stukje hoort echt bij je verhaal. Vervelend dat het na de zwangerschap zo is veranderd bij je. Ik hoop dat er weer een patroon gaat ontstaan waardoor het makkelijker wordt ermee om te gaan. Ikzelf heb er in mindere mate last van. Vooral melkproducten verdraag ik niet goed, maar inderdaad ook koolsoorten en tijdens periodes van stress reageer ik heel slecht op vet, zowel de ongezonde als de gezonde variant. Ik neem nu sinds een tijdje probiotica van lucovitaal en daar voel ik me heel goed bij! Ik heb het idee dat m’n darmen wat rustiger zijn over het algemeen

 7. Mieke says:

  Een aantal personen in mijn omgeving zijn begonnen met veganistisch eten. Zij halen veel producten bij de ecoplaza. Hier hebben ze ook vegan kaas mocht je kaas niet kunnen missen

 8. Ellen says:

  Dank voor je open artikel. Alhoewel PDS zich bij mij anders uit, klinkt het herkenbaar. Wat jammer dat het FODMAP dieet bij jou niet werkt. Ik heb dit vorig jaar heel strikt gevolgd omdat de medicijnen die ik slikte minder begonnen te werken en ik die bij een zwangerschap niet mocht slikken. Je wordt er in elk geval erg creatief van in de keuken moet ik zeggen. Na het opbouwen was ik medicijn- en (redelijk) pijnvrij. Inmiddels zwanger en momenteel kan ik meer eten dan hiervoor. Afwachten wat het hierna gaat doen.
  Van mij verder niet echt tips (behalve misschien toch overwegen eens onder begeleiding heel strikt FODMAP te doen), maar eerder een hart onder de riem. Sterkte met ontdekken wat de nieuwe lijst is!

  1. Ellen says:

   O, wat bij mij en hele gemene is die je ongemerkt binnen krijgt, is appel. In welke vorm dan ook. Er blijkt verdacht veel gezoet met appelsap (gedroogd fruit o.a.) en ook in heel veel drinken zit voor een deel appel. Misschien dat je dat nog eens kan proberen?

 9. Net zoals velen hierboven kamp ook ik met PDS.

  Vlees was bij mij ook de allergrootste boosdoener, sinds ik daarmee gestopt ben zijn alle klachten heel erg afgenomen.

  Het is zeker de moeite waard om uit te proberen, het was absoluut niet makkelijk in het begin maar het went :)

 10. En probiotica capsulses gebruiken, een hoge dosering! Het beste voor het slapen gaan, dan kan het in de nacht zijn werking doen zonder dat er allemaal voeding bij komt.

 11. Linda says:

  Heel erg herkenbaar. Ik hoor bij kamp verstopping . Vooral op stress momenten hen ik er het meeste last van. Tijdens mijn zwangerschap was ging het heel erg goed juist. Ik kon regelmatig naar de wc. Geen buikpijn. Kon eigenlijk alles eten wat ik wilde. Behalve cola maar kan ook door de hormonen komen. Haha.
  Ik heb er nu nog steeds weinig last van gelukkig. Alleen ben ik nu wel erg opgeblazen.
  Hopelijk vind je snel weer je weg hierin. En van plantaardig eten heb ik ook al goede berichten gehoord. Maar zelf nog niet geprobeerd.

 12. Judith says:

  Herkenbaar.. bij mij helpt veel meer glutenvrij eten en minder fructose eten/drinken ook. Ook genoeg groenten en fruit. smorgens groenten/fruit smoothie maken en ernaast glutenvrij crackers of glutenvrije havermout/cereals, in de middag salade/soep/glutenvrij brood en zo weinig mogelijk pittig. Succes ermee!

 13. Tessa says:

  Helaas wordt vaak de indicatie PDS gegeven door de arts terwijl er wel een soort intolerantie/gevoeligheid van bepaald voedsel is. Denk aan melk producten of gluten.
  Een homeopaat of osteopaat kan misschien helpen om te zien waar je darmen gevoelig voor zijn.
  De darmwand is nu waarschijnlijk al zo aangetast dat ook ander voedsel niet goed wordt opgenomen.

 14. Karlijn says:

  Vervelend om te horen dat je klachten zoveel erg zijn geworden de laatste tijd, helaas heel herkenbaar. Ik heb ook PDS en ik volg al bijna 3 jaar het FODMAP dieet. Dit heeft bij mij gelukkig wel heel erg geholpen met mijn klachten, maar ik heb nog steeds wel dagelijks wat last. Bij mij zijn ui en knoflook en bepaalde soorten fruit, zoals appel, de grootste boosdoeners. Ik deel op mijn blog low FODMAP recepten, misschien is het een idee om toch eens wat low FODMAP gerechten uit te proberen en te kijken of je dan minder last hebt? Of zelfs low FODMAP vegan gerechten?

  Ik ga binnenkort weer naar een diëtist om weer eens samen met iemand die er verstand van heeft te kijken naar mijn eetpatroon. Omdat ik soms het idee heb dat ik het zelf toch niet helemaal goed doe.

  Ik zit ook te denken om meer plantaardig te gaan eten omdat ik inderdaad ook van zoveel mensen hoor dat dit een positief effect heeft gehad op hun klachten. Ik vind het alleen wel een grote stap, omdat ik nu ook al een vrij beperkte keuze heb uit dingen die ik mag eten. En omdat vegan recepten heel vaak bonen, dadels etc. bevatten en dat is voor mensen met PDS ook lastig te verdragen.

  Het blijft echt een rot aandoening. Ik hoop dat je klachten snel beter worden en ik ben heel benieuwd of je verandering gaat merken als je meer plantaardig gaat eten!

  1. Daphne says:

   Hoi, waar kan ik je blog lezen? Ben erg geïnteresseerd naar jouw oplossing met Fodmap! Groetjes

   1. Karlijn says:

    Hoi Daphne, als je op mijn naam klikt boven aan de reactie ga je naar mijn website. Mijn blog heet karlijn’s kitchen (ik weet niet zeker of ik hier een link mag posten namelijk)

 15. Nicole says:

  Wat herkenbaar!. Bij mij zijn de problemen er al vanaf mijn geboorte alleen werd het niet herkend/erkend. Vaak lukte het niet eens om mijn bord leeg te eten en zal ik al weer op de wc.

  Vooral met kool en bonen. Wat goed heeft geholpen is om in eerste instantie de aardappels te vervangen door zoete aardappels en rijst door quinoa. Witte pasta is toen helemaal geschrapt. Wat bij mij verder goed hielp is de combinatie van kool en rijst of quinoa.

  Op dit moment gaat het best goed, ik heb wel (bijna) iedere dag buikpijn maar geen krampen meer oid. Wat met dit mooie weer wel weer duidelijk werd is dat mijn darmen fruit en ijs niet heel fijn vinden. Maar zeker met dat laatste is goed te leven.

 16. MARIJKE says:

  Heel herkenbaar om te lezen, al had ik het niet zo erg als jij. Wel heel veel buikpijn altijd en enorme krampen. Vergelijkbaar met bevallingskrampen. Pfff echt vreselijk. 10 jaar geleden ben ik gestopt met het eten van vlees (is heel moeilijk verteerbaar). Niet uit dieren-liefde maar echt om te kijken of ik mij dan beter voelde. En echt waar, sindsdien nooit meer last gehad. Echt het proberen waard!

 17. Renate says:

  Heb je je Vitamine D en B12 weleens laten checken? Ik bleek van beide een ernstig te kort te hebben. Sinds beide aangevuld worden dmv injecties ( via huisarts) en ampullen is het een wereld van verschil!
  Heel sporadisch nog eens last maar dat is dan goed op te lossen met 3 capsules probiotica.

 18. Marion says:

  Heel vervelend dat je klachten erger zijn geworden.
  Ik vind je verhaal indrukwekkend om te lezen.
  Ik hoop dat je een goede oplossing kan vinden.

 19. Anmriej says:

  Zo herkenbaar allemaal en eigenlijk vind in het zo fijn om hier ook in de comments te lezen dat zoveel mensen hier mee kampen. Je krijgt zovaak met zoveel onbegrip te maken. Mensen die simpelweg gewoon niet snappen dat je gewoon echt naar kan worden van het meest gewone voedsel.

  Ik heb het ook al sinds klein af aan (ben nu 28 jr) en merk nog steeds dat ik me er soms voor schaam. Mijn vriend is zo begripvol gelukkig en weet ook precies waar ik last van heb.

  Vliegreizen.. zo herkenbaar! Opgeblazen buik, pijn..

  Paprika, rauwe ui, vette hap, pittig eten. Koffie. Soms heb ik zo’n zin in frikandel speciaal maar ik zorg altijd dat ik dan thuis ben omdat ik weet dat ik er ziek van wordt maar soms is het het ff waard. Paprika vind ik ook helaas zo lekker.. koffie drink ik ook.

  Vakanties zijn funest. Soms twee weken niet naar de wc. Thuis juist altijd rennen.. heel wisselend.

  Heb wel altijd Iberogast bij me. Echt, dat kan het soms echt zo verlichten! Het gaat niet weg maar haalt het gerommel en pijn wat weg. Ook pepermuntje zuigen of kauwgum kauwen werkt soms rustgevend voor de maag. Echt een tip!

  Sorry voor lange verhaal maar zo fijn om zoveel gelijkgestemden te vinden <3 voor jullie

 20. Annemarie says:

  Hi Sabine,
  Wat vervelend dat je zo’n last hebt van je darmen!
  Ik heb zelf na mijn laatste zwangerschap last gekregen van aambeien en wisselende ontlasting. Ik ben daarmee naar een mesoloog gegaan, zij meet hoe je organen ervoor staan en waar de oorzaak vandaan komt. Mijn aambeien werden veroorzaakt door een ontregeling van mijn hormoonhuishouding (bv na een zwangerschap) en zij vertelt dan welke voedingsmiddelen je het beste kunt nemen om het zelfhelende vermogen van je lichaam te ondersteunen. Ik heb er super veel baat bij! Dat gun ik iedereen! In combinatie met osteopathie ben ik van mijn klachten af!

 21. Dorien says:

  Oef, ben ik even blij dat ik een lichte vorm heb en dan ook nog bij het kamp ‘verstopt’ hoor.
  Zelf vooral veel last van steken en dus niet naar de wc kunnen.
  Nu ik dit allemaal zo lees, begin ik ook te begrijpen waarom mn buik misschien zo ‘dik’ is geworden de afgelopen tijd…
  Bij mij zijn de boosdoeners: pittig eten (echt 1 inimini stukje peper staat gelijk aan een nacht niet slapen van de pijn) en koolzuur (max. 400 ml per dag aan koolzuurhoudende dranken, anders ook geen slaap), daarnaast wordt het erger bij stress.
  Door dit te vermijden heb ik nu echt veel minder klachten, 2 jaar geleden sliep ik echt heel weinig en had ik ook overdag veel last van steken in mijn onderbuik, maar nu is het nog heel sporadisch, vaak als ik veel stress heb!
  De huisarts heeft mij geadviseerd veel vezels te eten, waardoor mijn stoelgang iets normaler is geworden en ik moet heel nauwgezet bijhouden wat ik eet en wanneer ik steken in mn buik krijg. Dat gaf mij gelukkig veel inzicht welke producten de boosdoeners waren.
  Succes met de zoektocht naar de goede oplossing voor jou!
  En voor de anderen: bedankt voor de tip van de probiotica capsules :)

 22. Simone says:

  Herkenbaar, hier helaas ook iemand die met PDS rondloopt. Gelukkig gaat het nu weer een tijd best goed (afkloppen). Maar je kunt er bij mij écht geen peil op trekken. Ik weet tot nog toe niet of ik ergens (bepaald eten) erger op reageer dan anders. Daarvoor is het te wisselend. Maar zo’n cramp attack is inderdaad zeer herkenbaar. Ik krijg hier al een tijdje medicatie voor, die ik gebruik wanneer ik last heb. Dat is duspatal. Weet niet of je dat ook krijgt? Anders misschien een tip? Het maakt je darmen weer rustiger waardoor je niet hoeft te rennen en uren op het toilet blijft. Ik ben er in elk geval blij mee en ik heb het áltijd bij me. Je weet maar nooit…

 23. Geen pds syndroom, maar naar dat je nu weer opnieuw moet leren omgaan met je klachten. Hopelijk kun je wat met alle tips die je hebt gekregen. Waar ik zelf nog aan dacht, misschien ipv zuivel van koeien, zuivel van geiten proberen. Dit is lichter en daardoor beter verteerbaar. Sterkte!

 24. Idd herkenbaar!
  Ben het boek ’21 dagen vegan’ aan het lezen en ga vanaf morgen 21 dagen veganistisch eten.
  Heb ook de 50 Days of Green Happiness dus recepten genoeg.

  Ik heb meteen reactie van veel voedingsmiddelen. Weet al 30 jr dat ik pds heb. Geen koezuivel, geen gluten, minimaal suiker, geen rood vlees helpt mij al aardig op weg. Ondanks dat en macrogol zit ik nog met grote regelmaat verstopt. Mijn darm is door endometriose ook nog verkleefd en dat geeft extra pijn!
  Na het zien van een aantal docu’s ben ik erg nieuwsgierig wat vegan voor mij kan betekenen!

 25. Mariette says:

  Wat een mooi open en eerlijk artikel Sabine! Ik heb er zelf ook last van, maar dan de niet-naar-de-wc-kunnen-versie. In mijn vegan maand waren mijn darmen heel rustig en heb ik géén cramp attacks gehad.. Ik ben benieuwd hoe jij het gaat ervaren!

 26. Leonie ter veld says:

  Ik herken me hier zo 100% in! Zo lastig. Bij mij is het wel beter geworden toen ik van movicolon vezels overstapte op Pfysillium ofzo, een natuurlijke vezel en sinds dien geen buikpijn meer en eindelijk goede ontlasting. Maar inmiddels heb ik zoveel gereisd de laatste tijd dat ik er ook weer helemaal af lig. Wat een gruwelijk stomme aandoening. :(

 27. Tip voor lekkere, vullende (!) en redelijk makkelijke recepten / kookboek: Deliciously Ella. Ben echt fan geworden!
  En mij heeft het meer plantaardig eten ook wonderen gedaan voor mijn buik, kan het je echt aanraden eens te proberen!

 28. Daphne says:

  Zeer herkenbaar allemaal, helaas. Ken het gevoel en de afhankelijkheid. Daarbij ook nog dat ik zelf best zwaar migraine heb en dat best heftig kan reageren op ontregelde darmen. Double trouble. Na de zwangerschap inderdaad heftiger geworden incl. 3 weken non-stop ‘ziek’ niks te vinden dus ja pds weer. Leuk met 4 weken oude baby. Ook is de maagzuur gebleven.. het ontregelde en krijg gewoon geen controle.. pfff.

 29. Renee says:

  Wat een goed artikel. Zo te lezen bij de comments is het ook heel erg herkenbaar. Ik heb het tegenover gestelde. Ik heb onlangs 4 darmspoelingen gehad, om te kijken of dat zou schelen qua ‘stoelgang’, maar het heeft helaas niets uitgehaald. Ik ga gemiddeld eens per 10-12 dagen naar het toilet en dan in tussen tijd ook echt helemaal niets. Ik weet gezond, beweeg en drink veel water en heb álle trucs al uitgeprobeerd. Na een dag of 6 krijg ik wel echt last van een opgezette buik en word ik soms ook wakker van ‘die schoppende baby in mijn buik’. Fijn dat jij er wel achter bent welke producten/ingrediënten je beter kan mijden.

 30. Miranda says:

  Hi, bij mij was de “oplossing” (na 30 jaar ellende)stoppen met het eten van tarwe…van alles geprobeerd, fodmap, geen vet, geen kool, geen melkproducten… Via bioresonantie uitgevogeld dat het vooral tarwe is, en sinds ik dat geschrapt heb gaat t prima, en heb ik bijna nooit meer last van mn datmen.
  de enkele keer dat mijn darmen protesteren is het vaak verborgen tarwe, of te veel en te vet…maar te is natuurlijk nooit goed…succes met je zoektocht!

 31. Aaricia says:

  Jeetje, wat lijkt me dat naar, zeg. Ik heb het zelf (gelukkig) niet, maar het is fijn dat je er zo open over bent tegenover de mensen die het wel hebben. En voor de mensen die het niet hebben, is het gelijk duidelijk wat het inhoudt en hoe naar het wel iets kan zijn. Dus even petje af voor je openhartigheid :)

 32. Heel erg herkenbaar! Helaas weet ik nog steeds niet 100% zeker op welke voeding mijn darmen wel/niet reageren. Hierdoor ben ik nog steeds zoekende naar welke producten ik moet vermijden. Met name uit eten gaan is daardoor echt een crime geworden, omdat ik altijd een toilet in de buurt moet hebben. Bedankt voor het delen van je verhaal!

 33. Zo te lezen ben je niet de enige en is het prettig dat je hierover hebt geschreven. Ik heb ook de diagnose PDS gekregen. Ik heb wel wat dingen geprobeerd om te elimineren maar had het gevoel dat niets werkte. Ik heb het opgegeven en accepteer dat ik het heb. Ik vind het te fijn om alles te kunnen eten.
  Het is wel veranderd in de loop der jaren, ik had ook altijd heel veel krampen in mijn buik maar dat is eigenlijk over. Ik moet wel iedere dag naar het toilet, meestal ’s avonds. Dat is het enige waar ik rekening mee houd: als ik ’s avonds weg moet, dan eet ik niet teveel, dat helpt altijd wel. Dank voor het delen, denk dat je er veel mensen mee helpt om er over te schrijven, er rust toch een soort taboe op merk ik.

 34. Priscilla says:

  Ik ben onlangs gediagnosticeerd met PDS. Ik heb mijn hele leven al zwakke darmen gehad maar vorig jaar ging ’t compleet mis en ik ben inmiddels nog zoekende naar het beste ritme en dieet. Ik ben twee maanden geleden begonnen aan het FODMAP-dieet en merk dat mijn darmen inmiddels meer gekalmeerd zijn. Ik mag weer opbouwen maar ben wel erg huiverig voor de gevolgen. Ik houd alles strak bij in een boekje en kan net als jij niet tegen rauwe ui, (veel) bonen, (veel) mais, vet eten, etc. etc. Ik probeer zo divers te eten als mogelijk maar vind dat soms toch lastig met dit dieet en ben net (deze week) een blog(serie) gestart over het verloop van mijn dieet en de gevolgen m.b.t. PDS. Ik hoop dat ik op korte termijn de oorzaak van (in mijn geval) m’n verstopping, zeurbuikpijn en krampaanvallen achterhaal. Al vrees ik dat ik, net als jij, altijd zoekende zal blijven naar de beste benadering voor PDS. Sterkte en succes met je zoektocht. Ik ben blij dat je je verhaal hebt willen delen. Ervaringen en verhalen van andere mensen vind ik prettig, zeker omdat de diagnose bij mij pas kortgeleden is gesteld.

 35. Sanne says:

  Helaas gedeeltelijk herkenbaar. Denk dat ik er nu ook al zo’n 12 jaar last van heb. Gelukkig gaat het nu al een tijd vrij goed. Ook verschillende onderzoeken gehad, osteopaat etc. geweest. Rond mijn 19e een heel verschrikkelijk periode gehad. Ik kreeg overal buikpijn van en werd ook heel misselijk van bepaalde geuren ( en heb een vrees om over te geven) geen pretje die combi. Maar echt het advies om vezelrijk te eten is echt een boosdoener bij mij, eet witbrood, spaghetti etc maar wel vezelkoeken dat werkt voor mij. Verder zijn ui, knoflook, kolen, meloen, pittig en vettig eten vaak boosdoener. Helaas is het zo wisselend geen pijl op te trekken. Ik hoef gelukkig niet als ik buikpijn heb gelijk naar de wc dat werkt niet bij mij, kan gerust een tijd duren die krampen voor ik echt naar de wc moet. Ga daarom niet graag uit eten met mens die ik niet goed ken want als ik buikpijn heb wil ik gewoon weg word misselijk en die krampen bleh gelijk weer de hele avond verpest.
  Lange autoritten ook een ramp, buik opgeblazen doet zo pijn kun je geen stap meer zetten. Daar neem ik tegenwoordig een half of heelbreistabletje voor in dat gaat beter. Na jaren eindelijk een vakantie gehad die goed is verlopen. Anders viel ik altijd erg af door de vele wc bezoekjes.
  Ben heel benieuwd of het niet vlees eten helpt.

 36. Hallo,
  Ik heb ook heel veel last gehad van prikkelbare darm. Bij mij heeft het Fit for Life (in het Nederlands heet het geloof ik gezond en fit) dieet heel goed geholpen. (bovendien ook nog 10 zeer overbodige kiloś kwijtgeraakt). Na lezing van alle reacties lijkt het me duidelijk dat het aanpassen van je voeding wel degelijk werkt (ook al beweren veel artsen dat dat niet het geval is).
  Ik denk een kwestie van kijken wat het beste bij jou past en dan proberen wat voor jou werkt.

 37. Chantalle says:

  Hoi Sabine. Super tof dat je zo openhartig over pds spreekt. Heel veel mensen zien het als soort van aanstellen omdat ze van de buitenkant niets ziet. Dit vind ik zeer frustrerend. Hun zien niet de krampen, vele toilet bezoekjes, migraine aanvallen. Doordat ik pds heb ben ik in een aantal jaar flink in gewicht toegenomen. Dit is nu gelukkig al een stukje minder in kilo’s. Maar toch doordat me buik heel vaak dik opblaast (met flinke pijn) krijg ik nog veel blikken Ohh ze is echt dik geworden (zelfs vragen of ik in verwachting ben). Op zo’n moment schaam ik mij en wil ik het liefst nergens meer heen. Inmiddels gaat het langzaam de goede kant uit sinds ik duspatal gebruik. ondertussen weet ik nu langzaam wat ik wel en niet moet eten om binnen enkele minuten weer lange tijd op het toilet te zitten. Nu is mijn vraag of jij ( iemand anders) tips heeft voor van die flinke opgezette buik af te komen. Groetjes chantalle

 38. Hey Sabine, hier ook een foodie met PDS. Ik gebruik sinds eind april Kijimea pillen (helaas niet op recept verkrijgbaar, best prijzig bij de apotheek), en mijn klachten zijn zo goed als verdwenen. Durf nu af en toe dingen te eten die ik al jaren had geschrapt, zoals ijs, en heb daarna geen klachten. Kon eerder niet eens uit eten zonder stop pillen op voorhand in te nemen, en voel me veel beter dan voorheen. Wellicht helpt het jou ook!
  Gister je boek gekregen, dus binnenkort de hamburger testen :)

  1. Sabine Author says:

   Ik heb nog nooit van Kijimea pillen gehoord maar ga er eens naar kijken. Wat fijn dat bij jou de klachten zo goed als verdwenen zijn zeg!

 39. Celeste says:

  Hi mensen,

  Hier ook iemand met de diagnose (PDS) 2 jaar geleden de diagnose gekregen naar veel ziekenhuis bezoeken ecectra. Moeten stoppen met de sportopleiding die ik volgde omdat deze fysiek niet haalbaar meer was helaas Maar goed. Het FOD-map dieet door de diëtiste voorgeschoteld gekregen maar heeft (not much) geholpen. Mijn grootste pijnfactoren qua voeding zijn

  – vlees (koe/varken)
  – koolsoorten
  – rauwe uien
  – verzadigde vetten
  – tarwe
  – koolzuurhoudende dranken
  – limonade
  -glucose-fructose

  9 van de 10x reageren je darmen juist goed op tarwe helaas bij mij is het een no go. En de rest van het lijstje tja.. wat kan je daar nu over zeggen hé

 40. FodmapAppVolger says:

  Al heel lang kamp ik met PDS hoewel het pas twee jaar geleden definitief in gediagnostiseerd. Ik heb dus her FODMAP dieet gevolgd van een dieetiste maar dat hielp niet erg. Toen heb ik een FODMAP app gedownload gemaakt door onderzoekers die werken aan gerenomeerde universiteiten in Engeland. Ik eet alleen de toegestane voedingsmiddelen volgens de app en ik eet heel weinig vlees, hooguit een keer per maand. Vis eet ik wel en vleesvervangers. Sindsdien heb ik praktisch zijn mijn symptomen zover verminderd dat er mee te leven valt.

  1. Sabine Author says:

   Wat fijn dat je een manier hebt gevonden die voor jou werkt!

 41. Janna Koopman says:

  Hoi Sabine, dank je wel voor je openheid in je blog! Voor veel mensen is dit onderwerp een taboe aangezien er nog veel schaamte rondom dit onderwerp zit. Zelf heb ik nu al 13 jaar PDS en heel uiteenlopende klachten gehad. Van 20x per dag diarree naar in geen week kunnen, een opgezette buik hebben alsof ik zwanger was en overmatig last hebben van gasvorming. Veel momenten heb ik ook last gehad met een buikpijnaanval en misselijkheid. Verschillende diëten en therapieën heb ik geprobeerd: Glutenvrij, lactosevrij, FODMAP, histamine beperkt, koolhydraat beperkt, hypnotherapie, acupunctuur, psychosomatische therapie, orthomoleculaire therapie (met veel supplementen) en mindfulness. Sommige behandelingen hebben mijn darmklachten wat verlicht en er waren ook therapieën die de klachten erger maakten. De vinger op de pols leggen is mij uiteindelijk gelukt door middel van bewustwording en het leren luisteren van mijn lichaam. Ik weet nu wanneer ik iets wel of niet kan eten (verschilt per moment) en kan zo voorkomen dat ik klachten krijg. Daarbij spelen voldoende slaap, regelmaat en stressbeperking ook een grote rol bij het onder controle houden van mijn klachten. Ik wens jou heel veel succes met je zoektocht. Oja en wat tips voor minder vlees bij PDS: noten en zaden verwerk ik door de sojayoghurt of lactosevrije kwark. Daarnaast eet ik geregeld een boerenomelet als lunch of doe ik ei, vis of tofu door mijn salade.

 42. Ook hier pds, diverticulites, en een lactose en fructose intolerantie. Bij mij is er geen pijl op te trekken waar ik mijn krampen (8x in een uur hevige diaree) door krijg. Ben wel eens uit een bijna rijdende sprinter gesprongen om ergens een toilet te vinden. Ooit eens gevaarlijk mager geworden door deze ellende, nu lijk ik er juist door aan te komen. En idd, die opgezette, pijnlijke buiken. De lijst met voedingsmiddelen die ik niet verdraag, lijkt steeds langer te worden. Nu, na bijna 15 jaar, ben ik zo ver dat ik het mijn leven niet meer laat beïnvloeden. Dan maar 5 keer naar het toilet in een restaurant. De schaamte voorbij, zeg maar. Fijn, om jullie verhalen te lezen, want het is zo lastig of te leggen aan mensen die niet weten wat dit inhoudt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close