Travel Report: Culinair Friesland #1

Door NandaAfgelopen weekend mocht ik voor OMF een weekendje culinair Leeuwarden ontdekken. Sabine was helaas verhinderd en daarom mocht ik gaan (helaas voor Sabine, niet voor mij ;) ). Vandaag lees je het verslag van dag een en ik kan vast verklappen dat alle vooroordelen over Friesland bij mij weggenomen zijn, het is een heerlijke plek om te zijn en de 48 uur die ik er gespendeerd heb waren veel te kort.

Vrijdagochtend om 09.30 uur werden we verwacht bij het Post Plaza Hotel in Leeuwarden. Ik was nog nooit in Leeuwarden geweest dus had geen idee wat me te wachten stond. De eerste indruk van het hotel was goed: in het centrum, maar toch goed bereikbaar met de auto (gratis parkeergelegenheid achter het hotel!) en het hotel zelf zag er prachtig uit. Het Post Plaza hotel beschikt over 40 kamers die boekbaar zijn vanaf ongeveer € 90,00 per kamer per nacht. Naast de brasserie van het hotel, Brasserie Lourens, kunnen gasten ook gebruik maken van de verschillende wellnessfaciliteiten. Gelegen in het hart van de binnenstad van Leeuwarden vormt het hotel een ideale uitvalsbasis voor een paar dagen Leeuwarden.

Café de Bak

Café de Bak

Na kennis gemaakt te hebben met de mijn mede-reisgenoten en Hanita van Beleef Friesland gingen we direct op pad naar onze eerste stop: Grand Café De Bak. Dit cafe is gehuisvest in een oude gevangenis, je komt door een poort naar binnen waarna je vervolgens op een binnenplein staat waar je alle ramen van de oude cellen nog kunt zien. Het café is dagelijks geopend vanaf 10.00 uur.

Oranjekoek

We liepen het cafe binnen en namen plaats aan een grote stamtafel. De dag begon met een heerlijke Oranjekoek en een kop cappuccino.  We kregen uitleg van Hanita over de plannen voor Leeuwarden: Leeuwarden wordt Hoofdstad van de Smaak 2015 en daarnaast is Leeuwarden ook uitgeroepen tot Europese Culturele Hoofdstad in 2018. Leeuwarden gaat zich in 2018 op Europees niveau meten met minstens veertig grote culturele evenementen die plaatsvinden in de gehele provincie Friesland en het waddengebied. Het centrum van Leeuwarden is hierbij het hart van de evenementen. Dit doen ze in samenwerking met andere steden en gebieden, zowel nationaal als internationaal. In 2018 gaat de regio laten zien wat Leeuwarden en Friesland nou bijzonder maakt. Zeker geen saaie stad dus! Voor meer informatie over dit project verwijs ik je graag naar www.2018.nl, het bidboek is hier ook te vinden.

We are Grutsk

Na deze uitleg was het tijd om verder te gaan met ons overvolle programma!  We vervolgden onze tour naar een kiosk aan de kade, hier zit de winkel We Are Grutsk gevestigd: een kleine winkel bomvol streekproducten. We Are Grutsk wordt gerund door twee super lieve en enthousiaste dames. We kregen gelijk een kopje thee in onze handen gedrukt en ontvingen uitleg over wat ze bij We Are Grutsk doen. Naast het verkopen van lekkere koffie, thee en taartjes, organiseren ze ook verschillende tochten door de stad en verhuren ze fietsen waarmee de tochten afgelegd kunnen worden.

Samen met Anne Frouk, een van de eigenaresses van We Are Grutsk, gaan we naar een van de leukste winkelstraten in Leeuwarden: de Kleine Kerkstraat. Hier zitten verschillende winkels die allemaal lekkere dingen bereiden en mooie producten verkopen. Loop bijvoorbeeld eens binnen bij Bellini Delicatessen voor Italiaanse lekkernijen, verse olijven en verschillende wijnen. Bij Bellini kun je ook een complete maaltijd kopen, er staan aan de zijkant van de winkel grote koelingen met de lekkerste gerechten die geschikt zijn om mee te nemen.

Zuivelhoeve Leeuwarden

Bij de Zuivelhoeve vind je een groot assortiment aan kazen, noten en tapas. De eigenaar laat ons een hele lekkere en hele oude geitenkaas proeven met vijgenjam. Ik proef Friese kruidenkaas en eet nog meer van de kaasjes waarvan ik al niet eens meer weet wat ze waren. Lekker waren ze in ieder geval zeker.

We maken ook een stop bij Kaldi, een koffie en thee winkel waar ze gigantisch veel soorten thee verkopen en veel koffiebonen in het assortiment hebben. Voor Kaldi hoef je overigens niet per se naar Leeuwarden, veel grote steden huisvesten een vestiging van deze shop.

Boomsma Beerenburg

Na de koffie lopen we door naar Boomsma Destilleerderij waar de bekende kruidenbitter Beerenburger gemaakt wordt. Friesland staat bekend om deze drank en dat is niet voor niets: Beerenburger wordt hier met liefde gemaakt. De kruiden worden heel precies uitgezocht en geselecteerd en dat komt de smaak van de drank ten goede.

Priuw

Priuw

Na het bekijken van de prachtige winkels aan de Kleine Kerkstraat lunchen we bij Priuw, een streekwinkel waar de lekkerste streekproducten verkocht worden. Denk hierbij aan suikerbrood, stadsmosterd, jam, wijnen en nog veel meer fijne producten. De lunch was uitstekend verzorgd, we hebben allemaal erg genoten van het lekkere eten. Priuw is van maandag tot en met vrijdag geopend van 12.00 – 18.00 uur en op zaterdag van 11.00 – 17.00 uur.

Grachten Leeuwarden

Grachten Leeuwarden

Na de lunch bij Priuw stond er een boottocht op het programma. In een sloep voeren we door de grachten van Leeuwarden. We zagen zowel oud als nieuw Leeuwarden en er werd veel verteld over de panden die we onderweg tegenkwamen. Leuk voor degenen die graag wat meer over de historie van de stad willen weten.

Keramiekmuseum de Princessehof

Keramiekmuseum de Princessehof

Na de tocht door de grachten van Leeuwarden togen we richting het Keramiek Museum Princessehof, hier vond een tentoonstelling plaats: ‘Op de thee’. We werden verwelkomt met, hoe kan het ook anders, een kopje thee. De thee is speciaal voor de tentoonstelling gemaakt en bestond uit onder andere goji bes, saffraan en korenbloem. De banketbakker die we eerder deze dag een bezoekje hadden gebracht in de leukste winkelstraat van Leeuwarden had speciaal bij deze thee een bonbon ontwikkelt met karamel. Hmm!

De thee-tentoonstelling was erg leuk, je werd meegenomen naar verschillende landen en zag hoe zij vorm gaven aan thee. Denk hierbij aan een gedeelte waar werd laten zien hoe China en Japan omgaan met thee. De geschiedenis van thee kwam aan bod en theepotten in alle vormen en maten werden tentoongesteld. Op de thee is nog tot 31 mei 2015 te bezichtigen.

Restaurant Eleve

Restaurant Eleve

De bomvolle eerste dag in culinair Friesland sloten we ’s avonds af bij Elevé, het enige sterrenrestaurant in Leeuwarden dat hoort bij het Westcord Hotel in het WTC gebouw. Het restaurant hoort nog niet zo lang bij het hotel, in september 2013 werd het voorheen zelfstandig opererende restaurant Frouckje State omgedoopt tot Elevé. Het restaurant is gelegen op de elfde verdieping van het WTC gebouw, dus het uitzicht over Leeuwarden is prachtig! We hebben heerlijk gegeten, gelachen, lekkere wijnen gedronken en ons prima vermaakt. Wat we voorgeschoteld kregen zie je uiteraard binnenkort nog voorbij komen in Foodie in Friesland. Om 00.00 uur lagen we uiteindelijk allemaal uitgeput in bed, het was een lange meer hele leuke dag.

Morgen lees je het Travel Report van de tweede dag in Culinair Friesland!

Join the Conversation

 1. Sabrina says:

  Gave foto’s!

 2. Eline says:

  Klinkt als een leuk en lekker dagje!

 3. Diana says:

  Wat een leuk artikel!

 4. MySimplySpecial says:

  Wat leuk! Ik ben eigenlijk ook nog nooit in Leeuwarden geweest.

 5. Elsbet | La Vie Pure says:

  Gezellige foto’s!

 6. Wat leuk om te lezen! Ik woon zelf in Heerenveen en kom regelmatig in Lwarden. Leuk

 7. Charlotte says:

  Ahhh mijn favo beerenburg :) Helaas schenken we in de bar hier in Enschede alleen Hooghoudt :(

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close