Super Healthy Sunday: Bulgursalade met Halloumi

Het is voor mij altijd weer een uitdaging om te verzinnen wat ik meeneem wanneer ik op mijn werk moet dineren. Meestal ga ik voor een salade omdat dit gewoon heel makkelijk mee te nemen is, maar het moet wel spannend zijn, het liefst iets zijn dat ik nog niet eerder heb gehad en natuurlijk voedzaam, gezond en lekker. Onlangs trok ik de stoute schoenen aan en ging ik aan de slag met bulgur en Halloumi, beide producten die ik nog niet eerder heb gehad. En oh boy, wat was het lastig om niet ’s middags tijdens het maken van deze salade al aan te vallen. De ingrediënten van deze Bulgursalade met Halloumi gaan waanzinnig goed samen en in een kleine handomdraai tover je al snel een heerlijke, voedzame en gezonde maaltijd op tafel. Zo zien we het graag in Super Healthy Sunday!

Bulgur
Bulgur (of boulghour, boelgoer, bulghur) is een graanproduct dat gemaakt wordt van durumtarwe en veel wordt gegeten in het Midden Oosten. Het vormt een goed alternatief met aardappelen en is wat betreft de bereidingswijze vergelijkbaar met couscous. Bulgur kun je na bereiding zowel warm als koud eten en is daarom ideaal om te gebruiken in salades, maar ook in warme gerechten.

Halloumi
Halloumi is het minst gezonde ingrediënt in deze salade maar wel een echte smaakmaker waardoor je hem eigenlijk niet achterwege kunt laten. Met 20 gram eiwit, 25 gram vet en 2 gram koolhydraten per 100 gram verschilt Halloumi eigenlijk niet veel van 48+ Jong Belegen kaas, maar qua werking en smaak is het daarentegen enorm verschillend. Halloumi is namelijk een kaasje gemaakt van schapen- of geitenmelk met een heel laag smeltgehalte. Hierdoor is het ideaal om te bakken in een klein beetje olijf- of zonnebloemolie. Dit zorgt er bovendien ook voor dat de smaak van de kaas het beste tot zijn recht komt. Per persoon heb je genoeg aan een portie van 30 gram.

Wat heb je nodig? (1 persoon)

 • 30 gram Halloumi
 • 40 gram Bulgur
 • 80 milliliter water
 • 1 koffielepel tomatenpuree
 • 1 bosui
 • 2 zongedroogde tomaatjes
 • 1 eetlepel tuinbonen
 • 1 handvol botersla
 • verse peterselie naar smaak
 • chilipeper naar smaak
 • peper en zout

1. Doe de bulgur in een kommetje en schenk hier 80 milliliter kokend water overheen. Dek de kom af met plasticfolie en laat de bulgur in ongeveer 15 – 20 minuten gaar stomen.

2. Snijd ondertussen de zongedroogde tomaatjes in reepjes, de bosui in ringetjes en spoel de tuinbonen af.

3. Roer de bulgur los met een vork en roer hier vervolgens de tomatenpuree doorheen. Voeg peper, zout en chilipeper naar smaak aan de bulgur toe.

4. Schep de bosui, zongedroogde tomaten en de tuinbonen door de bulgur. Zet de salade even apart.

5. Snijd de Halloumi in stukjes en verhit een klein beetje olie in een koekenpan. Bak hierin de Halloumi rondom goudbruin. Let op: dit gaat heel snel, dus blijf erbij!

6. Leg de botersla op een bord en schep hier de bulgursalade bovenop. Top af met de gebakken halloumi en garneer de salade met verse peterselie.

Na dit gerecht ben ik fan geworden van Halloumi, wat is dat ongelooflijk lekker zeg. Helaas is deze kaas niet heel makkelijk verkrijgbaar en zul je naar een Turkse/Griekse winkel of de groothandel moeten gaan om het te kunnen kopen. Maar ik vind dat het omrijden meer dan waard.

Bulgursalade met halloumi

Join the Conversation

 1. Hester says:

  Ik ben wel benieuwd naar die kaas eigenlijk, lijkt me heel lekker!

 2. Claudia says:

  Hmm ziet er heerlijk uit! Vorige keer toen ik bulgur wilde maken was het nog hard.. Fail.. Maar na het zien van dit recept wil ik het toch nog een keer proberen en ben erg benieuwd naar haloumi!

 3. MySimplySpecial says:

  Wat fijn dat je uitleg geeft over die ingrediënten!

 4. Anniek says:

  Hmm, dit lijkt me superlekker! Ik heb nog nooit halloumi gehad, maar het lijkt me best wel lekker. Binnenkort eens proberen! :)

 5. Dit ziet er heerlijk uit. De stukjes halloumi maken het helemaal af. Ben benieuwd naar de smaak.

  1. Sabine Author says:

   Zou je jouw website gewoon in het daarvoor bestemde vakje willen invullen en niet onder iedere comment plaatsen?

 6. PS by Dila says:

  Ooh wat ziet dit er heerlijk (en gezond) uit!

 7. Sanne says:

  Halloumi at ik voor het eerst in Cyprus. Elke ochtend bij het ontbijt een flink stuk halloumi. Mjam! Heerlijk! Ik kan het hier helaas nergens krijgen, maar wat lijkt deze salade me lekker!!

  1. Bij ons in Sint-Niklaas gewoon in de delhaize !

  2. Artemis says:

   probeer de jumbo eens, ik haal halloumi daar al jaren….

 8. Artemis says:

  Beste liefhebbers van Halloumi, deze heerlijke kaas haal ik al jaren bij Jumbo! :) dit recept klinkt heerlijk, ga hem snel uitproberen met volkoren bulgur :)

 9. Fiebs says:

  Hallo! Leuk recept! Hoe lang kan ik dit bewaren? En hoe bewaar ik het best? En heb je ook de voedingswaarden van dit recept? Ik wil een beetje aan food preps gaan doen op zondag dus ik ga deze vraag op een aantal artikelen stellen :p Loving the site!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close