Spaghetti carbonara met halloumi is een vega-twist op de Italiaanse klassieker. Ik ben dol op Pasta alla Carbonara en maak het dan ook al járen. Door de jaren heen heb ik er ook al veelvuldig mee gevarieerd maar halloumi heb ik dus nog niet eerder gebruikt.
En nu ik het recept heb gemaakt, vraag ik me echt af waarom. Deze zoutige kaas is namelijk een perfect alternatief voor prosciutto! Spaghetti carbonara is echt een van mijn lievelings pasta recepten en deze variant voeg ik zeker aan mijn go-to lijstje toe voor de momenten waarop ik inspiratieloos ben. Jup, dat overkomt ook mij wel eens!

Spaghetti carbonara recept – de basis
Een goed spaghetti carbonara recept wordt met niet al teveel ingrediënten gemaakt. De belangrijkste ingrediënten zijn, naast de pasta zelf uiteraard, eieren en prosciutto. Die prosciutto laten we vandaag even achterwege want ik wil een vega variant maken. De rest van de ingrediënten houden we echter hetzelfde en dus gebruik ik voor mijn spaghetti carbonara:
- 250 g spaghetti
- 250 g halloumi
- 3 teentjes knoflook – fijngehakt
- 3 eieren
- 50 g Parmezaanse kaas – fijn geraspt
- peper en zout
- verse peterselie naar smaak – fijngehakt
In veel carbonara recepten zie je Pecorino gebruikt worden in plaats van Parmezaanse kaas. Pecorino is een Italiaanse schapenkaas. Ook ontzettend lekker, maar aangezien ik nog Parmezaanse kaas in huis had en vind dat je éérst moet koken met hetgeen je nog hebt liggen, ging ik daarvoor. Voel je echter vrij om Pecorino te gebruiken.
Met de basisingrediënten van spaghetti carbonara kom je al een heel eind. Je kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor een van onze andere carbonara-recepten:
- Macaroni Carbonara met broccoli
- Orzo carbonara met burrata en basilicum
- One pot pasta carbonara met chorizo
- Traditionele Pasta Carbonara
Voor een spaghetti carbonara recept geldt echt dat je met weinig ingrediënten al een heel eind komt.
Belangrijk is dat je de eieren pas als laatste toevoegt en dat je de pan van het vuur haalt voordat de eieren erbij gaan. Het is namelijk niet de bedoeling dat de eieren gaan stollen, ze moeten echt een glad laagje om de spaghetti vormen. Dit zorgt voor een romige textuur aan de pasta, want in een echte carbonara gaat GEEN room!


Carbonara Halloumi recept
Maar goed, dit is natuurlijk ook niet een èchte carbonara maar een carbonara halloumi recept. De prosciutto die normaal gesproken wordt gebruikt in dit pastagerecht, zorgt voor een heerlijk zoutige smaak. Maar spoiler alert: halloumi kan dat dus ook!
Halloumi is een ongerijpte geitenkaas, afkomstig uit Cyprus. Je kunt de spaghetti carbonara met halloumi dus eigenlijk een echt fusion gerecht noemen want stiekem combineren we de Italiaanse en Griekse keukens in één gerecht.
Halloumi heeft een speciale eiwitstructuur, waardoor de kaas gebakken of gegrild kan worden. De kaas smelt niet maar blijft zijn vorm behouden. Bovendien zorgt bakken ervoor dat de kaas een krokant korstje krijgt en dat is héél erg lekker. Hiermee boots je direct het krokante van de prosciutto in de klassieke carbonara na.

Halloumi bakken
Het bakken van halloumi is ontzettend simpel. Begin bij het maken van deze spaghetti carbonara met het bakken van de halloumi, tot deze een krokant korstje krijgt en lekker bruin kleurt. Vervolgens kun je met de rest van het recept aan de slag.
Houd er wel rekening mee dat, zodra je ui, knoflook, spaghetti en de eieren aan het gerecht gaat toevoegen, het echt krokante korstje rondom de halloumi wel een beetje verdwijnt. Voor de smaak van het gerecht maakt dit niet zoveel uit, maar voor de textuur natuurlijk wel.
Wil je dat de halloumi echt lekker krokant blijft, bak de halloumi dan in een aparte koekenpan en voeg de halloumi als topping toe aan de spaghetti carbonara, samen met de peterselie.
Spaghetti carbonara is helaas een gerecht dat je niet zo makkelijk kunt bewaren, dus ik raad je aan het gerecht zo snel mogelijk te serveren en op te eten. Ook vind ik halloumi nooit zo’n succes om te bewaren. Gebakken halloumi laten afkoelen zorgt voor een bijna rubberachtige structuur en een piepend geluid tussen je tanden op het moment dat je het gaat eten. Niet iets onoverkomelijk, maar het is ook niet ideaal.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.


Spaghetti carbonara met halloumi
Ingrediënten
- 250 g spaghetti
- 250 g halloumi
- 3 teentjes knoflook – fijngehakt
- 3 eieren
- 50 g Parmezaanse kaas – fijn geraspt
- peper en zout
- verse peterselie naar smaak – fijngehakt
Instructies
- Kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar.
- Snijd de halloumi in plakjes en bak deze in een ruime pan rondom goudbruin.
- Voeg de knoflook toe en bak deze mee tot de knoflook goed begint te geuren.
- Klop de eieren met de Parmezaanse kaas los.
- Schep de spaghetti direct vanuit de pan bij de halloumi en knoflook.
- Haal de pan van het vuur en roer de eieren door de spaghetti. Doe dit snel, zodat het ei niet stolt.
- Serveer de spaghetti met extra peper, Parmezaanse kaas en peterselie.