Macaroni Carbonara met broccoli

Voordat ik boze Italianen over me heen krijgt: de macaroni carbonara is er eentje met een twist. Nee, ik voeg geen room toe aan het recept en ik gebruik absoluut eieren en Parmezaan en Pecorino, maar ik voegde ook geroosterde broccoli aan het recept toe.

En dat, beste mensen, is een hit! Ik ben absoluut pro hoe simpeler de pasta, hoe lekkerder, maar de toevoeging van broccoli aan de carbonara vond ik een hit. Het is niet zoveel dat je direct aan je dagelijkse groente inname zit, maar wel genoeg om een tikkeltje verandering van smaak te krijgen.

Macaroni carbonara broccoli
Macaroni met broccoli

Macaroni carbonara recept

Dit macaroni carbonara recept is net zo makkelijk om te maken als ieder ander pasta carbonara recept. Normaal gesproken wordt pasta carbonara gemaakt met spaghetti of een vergelijkbaar pastasoort. Het mixje van ei en kaas kan zo namelijk goed aan de pasta blijven plakken, waardoor iedere hap een smaakbommetje is.

Maar met macaroni lukt het dus net zo goed en zo gecombineerd met de spekblokjes en de broccoli, vind ik het gerecht misschien zelfs iets makkelijker eten met macaroni. Sterker nog, ik heb ook al eens Orzo carbonara gemaakt en dat was ook heel lekker!

Carbonara wordt gemaakt met een mixje van eieren en kaas. Aan een goede carbonara wordt GEEN room toegevoegd, het romige van de ‘saus’ ontstaat juist door de kaas die smelt en de eieren die niet stollen. Sterker nog, door room toe te voegen verlies je echt de lekkere carbonara smaak en dat is natuurlijk zonde.

Doordat de eieren in dit gerecht niet stollen, garen ze ook niet compleet door. Het is dus af te raden om deze macaroni carbonara te eten als je zwanger bent.

Om het gerecht een tikkeltje lichter te houden, gebruikte ik voor dit macaroni carbonara recept hele eieren en één eidooier. Je kunt er ook voor kiezen om uitsluitend eidooiers te gebruiken. De smaak van het gerecht wordt dan nog voller en tevens wordt het een machtigere hap.

Pancetta is het ideale vleessoort om te gebruiken voor macaroni carbonara, maar in Nederland zijn pancetta blokjes niet altijd even goed te vinden. Spekblokjes zijn dan een prima alternatief. Omdat ik niet zo goed tegen varkensvlees kan, gebruikte ik kalkoenspekjes en dat vond ik ook verrassend goed werken.

Wat betreft de kazen maakte ik een mixje van Parmezaanse kaas en Pecorino, kaas van de koe en kaas van het schaap dus, maar het is ook helemaal ok als je slechts een van beide kazen gebruikt.

Macaroni carbonara recept
broccoli roosteren

Macaroni met broccoli

Aan pasta carbonara wordt normaal gesproken geen groente toegevoegd, maar ik koos deze keer voor macaroni met broccoli. De broccoli zorgt namelijk voor een fijn kleurtje aan het gerecht, maar ook voor een lekkere smaak.

Door de broccoli tegelijk met de macaroni in de pan te doen en daarna pas de ei-mix toe te voegen, wordt de broccoli ook voorzien van een romig laagje saus. Super lekker dus!

Deze macaroni carbonara eet je overigens bij voorkeur zo snel mogelijk. Het mixje van ei en kaas voeg je namelijk toe als de pan van het vuur is zodat de kaas nog wel kan smelten, maar de ei niet kan stollen.

Eventuele leftovers zou je wel kunnen bewaren in de koelkast en later op kunnen warmen, maar dan gaat het ei alsnog stollen. Op zich geen grote ramp want de smaak wordt er niet minder om, maar het romige van het gerecht gaat daardoor wel verloren. En da’s toch een beetje zonde als je het mij vraagt.

Macaroni carbonara

Broccoli roosteren

Broccoli roosteren is de laatste tijd echt een van mijn favoriete manieren om broccoli te eten. De broccoli wordt er zó veel smaakvoller van dan wanneer je de groente kookt. En door het te roosteren, wordt ieder gerecht met broccoli een stuk smaakvoller. Zo ook deze macaroni carbonara!

Waar je op moet letten bij het roosteren van broccoli, is dat je de groente niet te lang in de oven hebt zitten. Zodra de broccoli te donker wordt, wordt de smaak namelijk bitter en dat is niet wat je wilt.

De exacte oventijd is een beetje afhankelijk van het formaat van je broccoliroosjes, dus ik zou je willen aanraden om te beginnen bij een oventijd van 20 minuten en vanaf daar de tijd eventueel steeds met 5 minuten te verhogen.

Stop zodra de broccoli donker kleurt, licht krokant is en wel gaar is geroosterd.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Macaroni carbonara recept
No ratings yet

Macaroni carbonara met broccoli

Als je dol bent op pasta carbonara, vind je deze simpele macaroni carbonara met geroosterde broccoli wellicht ook lekker. Zo klaar en de broccoli zorgt voor een fijne verandering van smaak.
Porties4 personen
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 25 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 45 minuten
Hoelang te bewaren bij voorkeur direct opeten

Benodigdheden

 • bakplaat met bakpapier

Ingrediënten

 • 400 g broccoli roosjes
 • 400 g macaroni
 • 125 g pancetta blokjes of spekblokjes
 • 1 teentje knoflook – fijngehakt
 • 4 eieren
 • 1 eidooier
 • 50 g Parmezaanse kaas – geraspt
 • 50 g Pecorino – geraspt
 • peper en zout
 • olijfolie

Instructies

 • Verwarm de oven voor op 200℃ hetelucht en spreid de broccoliroosjes uit over de bakplaat. Besprenkel met olijfolie en een snuf zout en rooster de broccoli 25 minuten in het midden van de oven.
 • Kook de macaroni volgens de aanwijzingen op de verpakking.
 • Bak ondertussen in een ruime pan de pancetta knapperig. Voeg het teentje knoflook toe en bak mee tot deze goed begint te geuren.
 • Klop de eieren met de eidooier, beide soorten kaas en een flinke snuf zwarte peper op.
 • Giet de macaroni af en voeg deze toe aan de spekblokjes in de pan. Schep even goed om. Voeg ook de geroosterde broccoli toe.
 • Haal de pan van het vuur en schenk het eimengsel in de pan. Schep onmiddellijk door zodat het ei niet de kans krijgt om te stollen.
 • Blijf doorroeren tot de kaas is gesmolten en breng de macaroni carbonara eventueel op smaak met extra peper en zout.
Gang: hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: carbonara, geroosterde broccoli, macaroni recept, pasta carbonara

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close