Repost: Help, mijn cake is mislukt!

Er zijn een aantal oude artikelen op OMF die nog steeds erg goed gevonden en bekeken worden. Toch kan ik me voorstellen dat, wanneer je OMF nog niet heel lang volgt, je niet zomaar even door honderden artikelen heen bladert om te kijken wat er in 2011 is gepubliceerd. Om te zorgen dat die artikelen niet in de vergetelheid raken, zal ik zo af en toe een repost van een populair artikel plaatsen waarvan ik denk dat het nog steeds relevant en nuttig is. De allerlekkerste Brownies was het eerste repost artikel, vandaag de tweede en dit keer een heel nuttig artikel: Help, mijn cake is mislukt! Een aantal veelvoorkomende ‘blunders’ of obstakels die je tegen kunt komen tijdens het bakken van een cake met een uitleg waardoor het komt en wat je voor de volgende keer anders zou moeten doen.

  • De cake is gebarsten

Een gebarsten cake is waarschijnlijk één van de meest voorkomende problemen. Wanneer je de cake nog gaat glazuren is er niets aan de hand en als je een rustiek ogende cake wilt serveren is er ook geen probleem, maar wil je een mooie, strakke cake… Tsja. Waar het door komt is dat je waarschijnlijk de cake op een te hoge temperatuur of te hoog in de oven hebt gebakken. Probeer de volgende keer de cake is op een trede lager te bakken. Je kunt de cake ook op het onderste raster zetten, maar denk dan wel aan de ondertemperatuur zodat de cake van onderen niet ineens verbrand.

  • De cake is veel te droog

Als je bakpoeder in het recept hebt gebruikt heb je hier waarschijnlijk teveel van genomen. Let er natuurlijk ook op dat je de cake niet te lang bakt. Omdat elke oven anders is, is de baktijd die wordt aangegeven in een recept, voor jouw oven misschien wel te lang. Hou je cake tijdens het bakken dus goed in de gaten en test af en toe met een satéprikker over hij van binnen al gaar is. Ook is het belangrijk dat je de cake na het afkoelen snel en goed afdekt zodat er geen lucht bij komt. De cake te lang blootstellen aan lucht is namelijk ook niet goed.

  • De cake is ingezakt

Wellicht ook een kwestie van teveel bakpoeder gebruiken of je cake heeft nog niet lang genoeg gebakken en je hebt de oven te vroeg open gedaan. Doe de oven pas open op het moment dat je cake van boven mooi (goud)bruin is en niet eerder, zéker wanneer je bakpoeder gebruikt. Vaak kun je door het deurtje van de oven al wel zien of de cake de goede kant op gaat.

  • De cake is bovenop donker, maar van binnen nog lang niet gaar

De temperatuur van de oven is waarschijnlijk te hoog geweest waardoor de buitenkant van de cake heel snel heeft gebakken, maar het niet genoeg tijd heeft gekregen om van binnen te garen. Een oplossing hiervoor is om de cake met aluminiumfolie af te dekken wanneer deze al wel bruin is van de bovenkant, maar nog niet gaar van binnen. Zo bakt de bovenkant van de taart niet verder maar blijft de warme lucht in feite onder het aluminiumfolie zitten, waardoor de cake tijd heeft om te garen.

  • De cake blijft aan de vorm vastplakken

Goed invetten van de vorm is altijd een must wanneer je cake gaat bakken. Om ervoor te zorgen dat de cake sowieso uit de vorm loslaat kun je uit voorzorg ook nog een laagje paneermeel of bloem over de olie/boter aanbrengen of een stuk bakpapier in de vorm leggen. Ik vet zelf altijd de cakevorm in met olie en leg hier vervolgens nog een stukje bakpapier overheen. Zo blijft het bakpapier zitten tijdens het bakken, maar laat het wel makkelijk los wanneer je de cake wil lossen. Je tilt de cake er op deze manier ook zo uit.

  • Mijn cake heeft niet gerezen

Voor platte cake zijn heel veel redenen te verzinnen en het is dus echt even uitvogelen wat voor jou het geval is. Het kan zijn dat je het beslag te lang hebt geklopt of teveel bloem hebt gebruik. Te weinig bakpoeder is ook nog mogelijk aangezien dit ervoor zorgt dat een cake rijst. Het kan ook nog zo zijn dat de temperatuur van de oven te laag was. Helaas geen eenvoudige oplossing dus, maar wellicht dat je zelf al enig idee hebt wat er fout is gegaan.

  • De cake loopt over

Altijd jammer als het cakebeslag perfect in de vorm zit en dat na het bakken de vorm te klein bleek te zijn. Twee simpele oplossingen: een grotere bakvorm gebruiken of minder beslag in de vorm doen. Vooral met cupcakes moet je hierop letten! Vul de vormpjes niet verder dan 2/3 met het beslag. Mocht je een taart willen maken kun je het overgelopen beslag er vaak nog wel afsnijden. Zeker wanneer je de taart nog wil bekleden of decoreren is dit uiteindelijk vaak niet meer te zien.

Ik hoop dat je iets hebt gehad aan deze tips! Ondanks dat ik het artikel zelf heb geschreven heb ik ook nog wel eens te kampen met de bovenstaande problemen dus wees niet bang, je bent zeker niet de enige.

Join the Conversation

  1. Joyce says:

    Handig artikel!

  2. Hazel says:

    Even een aanvulling: Een overstromende cake heeft niet altijd met de afmeting van je bakblik te maken. Bijvoorbeeld muffins kunnen overstromen als je teveel bakpoeder gebruikt.
    Groetjes, Hazel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close